Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Rødts Israel-hat truer med å utestenge Stavanger kommune fra den internasjonale økonomien

Dersom kommunestyret følger Rødts forslag vil Stavanger måtte holde seg borte fra mange av verdens største selskaper. (Foto: Keith Dixon, flickr)
I dag kan kommunestyret i Stavanger vedta en formulering fra Rødt som vil hindre dem i å investere i mange av verdens største selskaper.

I dag skal kommunestyret i Stavanger vedta et nytt Finansreglement.

I natt foreslo partiet Rødt, ved representant Sara Mauland, en følgende tilleggsbestemmelse i reglementet: «Kommunen skal avstå fra å ha midler investert mot selskaper som kjøper eller selger varer og tjenester som bidrar til Israels brudd på palestinernes rettigheter.»

I en e-post utveksling mellom kommunestyrerepresentantene påpeker Venstres gruppeleder Jan Erik Søndeland at Rødts formulering «i praksis vil innbefatte alle selskaper som driver handler med Israel». «Som konsekvens vil en slik policy måtte ekskludere selskaper som Microsoft, Apple, Coca Cola, m.f. og det antar jeg ikke er ønskelig. Iphones brukes av det Israelske forsvaret, og de kjøper Coca Colas produkter,» skriver Søndeland.

I formiddag har Rødt endret sitt forslag til: «Kommunen skal avstå fra å ha midler investert mot selskaper som produserer varer på områder okkupert i strid med folkeretten og som opererer på tillatelse fra okkupasjonsmakter.»

Dette gjør bare saken enda verre for Stavanger kommune. Formuleringen truer med å utestenge kommunen fra store deler av den internasjonale økonomien.

Hvis vi begynner med Nord-Kypros, som er okkupert i strid med folkeretten av Tyrkia. Der opererer store internasjonale selskap som Trelleborg, Adidas, Vodafone, Renault, Turkish Airlines, og mange flere.

Hva med Vest-Sahara? Der opererer den franske kommunikasjonsgiganten Orange, den tyske industrigiganten Simens, oljeleteselskapet Cairn, verdens største sementprodusent LafargeHolcim og mange andre internasjonale selskap.

For enda flere eksempler på internasjonale næringsgiganter i okkuperte områder, se rapporten Who Else Profits fra juni 2017. Vi nevner også Santander, Veolia Environmental, Eurochem Group AG, Wartsila, BNP Paribas, Vimpelcom/VEON, AXA og Allianz SE.

Røds siste forslag har imidlertid en fordel: Det vil ikke kunne få anvendelse på Vestbredden, ettersom Vestbredden ikke er «okkupert i strid med folkeretten». Israels administrasjon av A- og B- områdene på Vestbredden, som stipulert i Oslo-avtalene, er lovlig etter folkeretten inntil en varig fredsløsning. Det ovennevnte punktet er basert på en feil oppfatning når det forutsettes at Vestbredden er okkupert i strid med folkeretten og at produksjon av varer og tjenester fra israelske firma er i strid med folkeretten.

Vestbredden kom under israelsk kontroll i Seksdagerskrigen i 1967, da Israel svarte med lovlig selvforsvar på ulovlige angrep fra jordanske styrker som stod på Vestbredden som ulovlige okkupanter siden 1948. På tross av Israels oppfordringer til jordanske ledere om å holde seg utenfor krigen (gjennom daværende øverstkommanderende for FN-styrkene i området (UNTSO), general Odd Bull), rykket blant annet jordanske styrker fram mot utsatte flanker av Vest-Jerusalem, avfyrte granater mot Tel Aviv og bombet Netanya. Flere resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd, inkludert 242 og 2334, anerkjenner implisitt at Israels okkupasjon av Vestbredden ikke er et brudd på internasjonal lov. Det samme gjelder saken om Israels sikkerhetsbarriere fra 2004 i Den internasjonale domstolen i Haag. Dersom domstolen hadde funnet at Israels administrasjon av området er ulovlig, hadde ikke domstolen trengt å vurdere noen andre sider ved saken.

Vi vil også påpeke at drift av næringsliv på Vestbredden med tillatelse av israelske myndigheter også er lovlig, slik det er blitt slått fast i Storbritannias Høyesterett i Richardson v DPP [2014] UKSC 8 og av Cour d’Appel de Versailles in AFPS v Alstom. Israelsk næringsliv på Vestbredden gir arbeid til titusener av palestinere med lønnsnivå flere ganger høyere enn det som blir gitt palestinere ved tilsvarende arbeidsplasser hos palestinske arbeidsgivere. De palestinske arbeidstakerne får arbeidsvilkår og rettigheter etter israelsk lovgivning. Disse jobbene gir livsgrunnlag for flere hundretusen palestinere.

Israelsk administrasjon av Golan-høydene er også lovlig inntil det foreligger en fredsavtale mellom Israel og Syria. Dette området kom som kjent under israelsk kontroll da Israel svarte lovlig på syriske angrep i 1967, koordinert med Egypt. Derfor gjelder Rødts forslag heller ikke for dette området.

Som allerede påpekt, vil Rødts forslag utestenge Stavanger kommune fra å investere i de mange titalls internasjonale gigantkonsert som har næringsdrift i Nord-Kypros og Nord-Syria (ulovlig okkupert av Tyrkia), Vest-Sahara (ulovlig okkupert av Marokko), Krim-halvøya, Øst-Ukraina, Transnistria, Abkhasia og Sør-Ossetia (ulovlig okkupert av Russland). Det vil bli en omfattende jobb for Stavanger kommune å trekke seg ut av alle direkte og indirekte investeringer i disse selskapene, og i praksis vil kommunen utestenge seg selv fra mange store investeringsfond.

Kommunestyret tar stilling til Rødts forslag senere i ettermiddag.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart