Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Det kan bli mye "mazel tov" i den norske ambassaden i Tel Aviv fremover. (Illustrasjonsfoto: Pixnio/CC)

Norge vil hjelpe israelere å bli gift

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

OPPDATERT: I en epost til MIFF skriver Utenriksdepartementet at innholdet i den israelske artikkelen MIFF har sitert fra ikke er korrekt. De skriver:

«Ambassaden i Tel Aviv har på det nåværende tidspunkt ikke vigselsrett. Vigsler foretas kun på enkelte norske ambassader. For at en norsk ambassade i utlandet skal ha vigselsrett må det både foreligge godkjenning av vertslandet og bemyndigelse av Utenriksdepartementet i Oslo. Minst én av de to personene som inngår ekteskap må være norsk borger, og ingen av de to kan være borger i det landet hvor ambassaden ligger.»

I Israel har man ikke borgerlig vigsel, slik man har for eksempel i Norge. I Israel er det kun religiøse myndigheter som har autoritet til å vie folk. Av ulike årsaker er det mange israelere som ikke ønsker en religiøs seremoni når de gifter seg. Derfor har mange valgt å reise til utlandet for å gifte seg.

På grunn av koronaen og stengte grenser er ikke dette lenger et alternativ. Derfor har den israelske utenrikstjenesten spurt flere land om de er villig til å tilby tjenesten ved deres ambassader i Israel, skriver Yedioth Ahronot.

Foreløpig er det bare ett land som har gått med på å tilby tjenesten: Norge. Den norske ambassaden i Tel Aviv har signalisert at de er villig til å foreta ekteskapsregistrering for israelere, med forbehold om at det israelske innenriksdepartementet og justisdepartementet gir sin tillatelse.

I henhold til internasjonal lov er det ingen juridiske hindringer ved å registrere et ekteskap ved ambassaden, men siden spørsmål om sivile ekteskap er et politisk stridstema i Israel, har norske myndigheter bedt om en offisiell godkjenning.

Blue and White-politiker Miki Haimovich, leder av Knessets innenrikskomité, står bak initiativet. Hun sier at hun ble kontaktet av hundrevis av israelere som av ulike årsaker ikke lenger hadde mulighet til å gifte seg.

– Dette er en grunnleggende rettighet som ingen må nektes i et demokrati, og spesielt ikke i disse vanskelige tider, sier den israelske politikeren.

I henhold til israelsk lov er det religiøse myndigheter som håndterer giftemål og skilsmisser, men et stadig økende antall par har valgt å ikke involvere rabbinerne i deres personlige liv. Mange som skal gifte seg blir også avvist av de rabbinske myndighetene på grunn av jødiske lover, som gjør at et sivilt giftemål er det eneste alternativet de har.

Blant annet gjelder det mange som har emigrert fra tidligere Sovjetunionen og som ikke kan gi rabbinatet nødvendige bevis på sin jødedom. Dermed kan de etter jødiske lover heller ikke inngå ekteskap.

Likud-politiker Sharren Haskel sier hun støtter sin kollega fra Blue and White og har foreslått en lov som sørger for at ekteskap registrert i en utenlandsk ambassade vil bli anerkjent av staten Israel.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart