Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Professor Avi Wigderson. (Foto: Andrea Kane - Institute for Advanced Study, Princeton, NJ USA)

Abelprisen til israelsk professor

Avi Wigderson fra Israel får årets Abelpris sammen med ungarske László Lovász.

For å lage flere slike artikler og drive MIFFs arbeid trenger vi 5 nye medlemmer denne uken. Klikk her

Det Norske Videnskaps-Akademi melder at de gir Abelprisen for 2021 til László Lovász ved Eötvös Loránd-universitetet i Budapest, Ungarn, og Avi Wigderson ved Institute for Advanced Study, Princeton, USA. Wigderson er født i Haifa i Israel i 1956.

«Wigderson er kjent for sin evne til å se forbindelser mellom tilsynelatende ubeslektede områder. Han har utdypet forbindelsene mellom matematikk og datavitenskap. (…) Det kan hevdes at han mer enn noen annen enkeltperson har bidratt til å utvide feltet ‘kompleksitetsteori’, som handler om algoritmers hastighet og effektivitet,» skriver komiteen.

Abelprisen er opprettet av den norske regjering og er på 7,5 millioner kroner. Årets to vinnere deler pengene. Valget av Abelprisvinnere er basert på anbefalinger fra Abelkomiteen, som består av fem internasjonalt anerkjente matematikere. Aftenposten omtaler prisen som «verdens mest prestisjefylte matematikkpris».

– Wigderson og Lovász har også bidratt i forskningsfeltet langt utover de imponerende forskningsresultatene, med studentveiledning, inspirerende forelesninger og ustrakt forskningssamarbeid, skriver Jo Røislien, professor i medisinsk statistikk ved Universitet i Stavanger i Aftenposten 18. mars.

Også i fjor vant en israeler Abelprisen. Den gang gikk den til Hillel Furstenberg og amerikanske Gregogy Margulis.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart