Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Se Norsk Folkehjelps nye juleangrep med usannheter mot Israel

Faksimile fra giverbrevet til Norsk Folkehjelp i november 2021.
Giverbrev hevder feilaktig at reise fra Nasaret til Betlehem ikke er mulig «på grunn av murer og stengte grenser».

Det er en århundrelang europeisk tradisjon å bruke kristne høytider til angrep mot jøder. De siste årene har vi sett en rekke eksempler her i Norge på at julehøytiden blir utnyttet til demonisering av Israel – verdens eneste jødiske stat. Et av de siste eksemplene var visegruppa Åtgaum som kom med en julesang som demoniserer Israel.

I år er det Norsk Folkehjelp som åpner den anti-israelske julefeiringen. I et giverbrev som støttespillere har mottatt denne uken beskriver en ansatt situasjonen på Gaza-stripen. Det meste er subjektive opplevelser, men det er lite i andre rapporter fra Gaza som tyder på at befolkningen «lever i konstant frykt for nye angrep». Det er når Hamas og Islamsk Jihad starter angrepene mot Israel at befolkningen på Gaza-stripen har grunn til å frykte.

Det er definitivt usant når det i Norsk Folkehjelps brev hevdes at «det er stor mangel på mat» på Gaza-stripen. I oktober ble det, ifølge FNs tall, levert 10.561 semitrailere med varer til Gaza gjennom israelske grensestasjoner. Kun 2771 av disse var matprodukter. 97 prosent av leveransene ble av FN kategorisert som kommersielle, 3 prosent som humanitære. Hvis det mangler mat på Gaza-stripen er det fordi kjøpmennene ikke kjøper inn nok varer til sine kunder, men det kan vi vanskelig forestille oss.

På giroforsiden av giverbrevet skriver generalsekretær Henriette Killi Westhrin en appell for å gi støtte til Norsk Folkehjelps arbeid. Hun begynner slik: «Mange benytter jula til å reise. Vi har kjent på reiserestriksjonene de siste to årene, men folk som bor bak blokaden i Gaza har ikke kunnet reise siden 2007. Også i resten av Palestina er restriksjonene mange. Tenk så ironisk – reisen fra Nasareth til Betlehem, rideturen hele juleevangeliet bygger på – er ikke mulig i dag på grunn av murer og stengte grenser langs veien.»

Dette er helt uten kontakt med virkeligheten, og da tenker vi ikke på at verken ridetur, esel eller noe annet ridedyr er nevnt i juleevangeliet.

For det første får ikke Westhrin det korrekt når det gjelder reisesituasjonen for palestinere på Gaza-stripen. Ifølge FN, har 77.000 palestinere forlatt Gaza via Rafah-grensestasjonen til Egypt i 2021. 44.539 palestinere har forlatt Gaza via Erez-grensestasjonen til Israel, de fleste av dem er palestinske handelsfolk (21.085), palestinere som får behandling på israelske sykehus (7.603) og deres pårørende (5,771).

For det andre er det fullt mulig å reise fra Nasareth til Betlehem, noe som alle turister i Israel kan bevitne. Et palestinsk reisebyrå fra Beit Sahour ved Betlehem tilbyr for eksempel «Nativity trail»-turer i 2022. Det markedsføres som «en 11 dagers vandretur på omkring 160 km». Det nevnes ikke at murer, gjerder eller grenser er noen hindring på turen.

Å reise inn i Betlehem er mulig for alle bortsett fra israelske statsborgere. På grunn av sikkerhetstrusselen mot jøder i Betlehem har det vært forbudt for israelsk statsborgere å dra inn i byen siden den andre intifadaen. Rasistisk-motivert vold fra palestinske terrorister i Betlehem, ville vært en større trussel for jødiske Maria og Josef enn israelske sikkerhetskontroller.

Det finnes rikelig med rom for dem som ikke er av Davids ætt både i Israel og i Betlehems-området. Den arabisk-palestinske befolkningen i områdene Israel, Vestbredden og Gaza har økt med en faktor på ti de siste hundre årene.

«Muren» som Westhrin nevner har reddet livet til utallige israelere og palestinere de siste 19 årene. Etter at barrieren ble påbegynt, ble antallet israelere drept i terrorangrep halvert år for år. Israelske myndigheter valgte å bygge mur i områder hvor jødiske bydeler var utsatt for beskytning, og i tettbebygde områder hvor man ønsket å beslaglegge minst mulig landområder. Ellers består barrierens trasé, over 90 prosent, av sikkerhetsgjerde med grøfter og veier.

De hellige menn, eller vismennene, kom sannsynligvis fra ett eller flere av det som i dag er arabiske land. Flere hundretusen jødiske israelere har de siste generasjonene flyktet fra disse områdene. I løpet av de siste 80 årene er nærmere én million jøder blitt jaget og presset ut av arabiske land. Det var ikke rom for dem.

I 1948 var det 135.000 jøder i Irak. I dag er det mindre enn 5 (fem!) jøder tilbake. De siste 15 årene har hundretusenvis av kristne rømt fra Irak. De få som er igjen beskytter seg også bak murer og gjerder, slik jødene gjør i Israel. Det er ikke rom for dem.

Norsk Folkehjelps politiske kamp mot muren er svært betenkelig i seg selv, når man vet hvilke positive konsekvenser den har hatt for å redusere konfliktnivået. At de skaper løgnbilder og kobler kampen til historier fra Det nye testamentet, og dermed gir kritikken religiøse overtoner, er forkastelig.

Kristenforfølgelse i Betlehem
Det ville neppe være bare Jesu foreldre som fikk en ublid mottakelse i den palestinske byen Betlehem, dersom juleevangeliet skulle blitt repetert i dagens politiske klima. Som den første kristne, og endog en som vant tilhengere fra andre religioner, ville Jesus nok også fått merke på kroppen forfølgelsen fra muslimene i byen. Det foregår utstrakt diskriminering og trakassering av kristne i palestinske områder, og særlig de ytterst få kristne som våger å forsøke seg på misjon overfor muslimer møter tøff motstand. Palestinske selvstyremyndigheter gjør lite eller ingenting for å dempe forfølgelsen.

– Rasismen vi blir utsatt for øker stadig. I 1950 utgjorde den kristne befolkningen 75 prosent av Betlehem. I dag er vi knapt mer enn 12 prosent kristne. Hvis tilstandene fortsetter, vil vi ikke være her mer om 20 år, sa den palestinske journalisten Samir Qumsiyeh til Jerusalem Post i oktober 2005.

Noen få prosent kristne bor fortsatt i Betlehem, men de lever i frykt og kan ikke åpent snakke om forfølgelsen de opplever fra det muslimske storsamfunnet.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart