Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

ADL: – Oljefondet driver med antisemittisme

Jonathan Greenblatt i Anti-Defamation League. (Foto: Flickr/CC)
Jonathan Greenblatt i Anti-Defamation League. (Foto: Flickr/CC)
- Å gi selskap som befinner seg i den jødiske staten en annen behandling enn andre er like fordomsfullt som å gi folk en annen behandling fordi er jøder, skriver Jonathan Greenblatt, leder for Anti-Defamation League (ADL).

Etikkrådet gransker Oljefondets bankinvesteringer, meldte FriFagbevegelse 8. desember. Rådsmedlem Cecilie Hellestveit avviste å bekrefte at dette gjelder israelske banker, men senere i desember kom det meldinger i israelske medier som sier at Oljefondet vurderer å trekke seg ut av israelske banker.

– Å trekke investeringer ut av israelske banker kan være et brudd på diskrimineringsloven, advarte UK Lawyers for Israel.

Nå kommer Anti-Defamation League (ADL) på banen med enda kraftigere advarsler. Dersom Etikkrådet anbefaler Oljefondet å trekke seg ut av israelske banker, vil det være antisemittisme, argumenterer ADL-leder Jonathan Greenblatt. ADL er en av de mest innflytelsesrike jødiske organisasjonene i USA.

– Å gi selskap som befinner seg i den jødiske staten en annen behandling enn andre er like fordomsfullt som å gi folk en annen behandling fordi er jøder, skriver Greenblatt i Jerusalem Post 30. januar.

Ifølge Greenblatt har Oljefondet investert i ni tusen selskaper. Av 23 selskaper utestengt fra investeringsporteføljen på grunn av menneskerettigheter er 9 israelske. Kun to kinesiske selskap er utestengt, selv om Kina har ti ganger flere selskaper på internasjonale børser og mer enn 100 ganger større befolkning enn Israel. ADL-lederen påpeker at Oljefondet har investeringer i russiske banker (Sberbank og VTB) og energiselskaper.

– Det uproporsjonale fokuset på Israel er udiskutabelt, foraktelig og dessverre alt for vanlig fordi radikale aktivister forsøker (…) å demonisere og delegitimere den jødiske staten. BDS-bevegelsen er ikke opptatt av å endre politikken til Israels regjering, forbedre levekårene til palestinerne eller å danne en palestinsk stat ved siden av Israel. Den har som mål å ødelegge den jødiske staten og gjøre slutt på jødisk suverenitet i jødenes historiske hjemland, Israel, skriver Greenblatt.

ADL kommer med en klar oppfordring til næringslivsledere og investorer: Fortell Oljefondet at de tar feil.

– Vi ber administrasjonen og kongressen [i USA] fortelle Norges ledere at det Oljefondet gjør, i navnet til det norske folk og med det norske folks penger, er antisemittisk, skriver Greenblatt.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart