Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Svaret fra statsministerens kontor bekrefter at Støre sa feil på Dagsrevyen

Statsminister Jonas Gahr Støre på NRK Dagsrevyen 25. oktober 2023. (Skjermdump fra NRK)
«Vi ser nå at nær halvparten av bygningene er ødelagt,» hevdet statsminister Jonas Gahr Støre om situasjonen på Gaza onsdag kveld. Det var en voldsom overdrivelse svarte MIFF, og henviste til FN.

Statsminister Jonas Gahr Støre serverte flere feil da han var gjest direkte i NRK Dagsrevyen onsdag kveld. En av påstandene som det var lett å faktasjekke, var påstanden om at «nær halvparten av bygningene er ødelagt».

MIFF påpekte at det er omkring 410.000 boenheter på Gaza-stripen. Ifølge Hamas-tall, gjengitt av FN, ble det 23. oktober oppgitt at 16.441 boenheter er ødelagt og 11.340 boenheter alvorlig skadet. Dette utgjør 6,8 prosent, og ikke «nær halvparten».

Fredag morgen tok MIFF kontakt med Statsministerens kontor. Hvilken kilde hadde statsministeren for sin påstand? Spurte vi.

Statsministerens kontor svarte med å henvise til den samme FN-siden som MIFF lenket til i vår faktasjekk av statsminsteren. Dette er altså tall som kommer fra Hamas-myndighetene på Gaza-stripen, men som FN ukritisk gjengir.

– Ifølge FN sine tall anslås det at minst 45 prosent av boligene på Gaza-stripen er ødelagt eller skadet. Det er alltid krevende med tall i en krigssituasjon. Hovedpoenget til statsministeren på Dagsrevyen var at det er ufattelige menneskelige lidelser og ødeleggelser på begge sider, og at verdenssamfunnet må reagere. Det viktigste Norge gjør er å fortsette å jobbe intensivt for en humanitær pause, slik at livsviktig nødhjelp når frem til befolkningen i Gaza, uttaler statssekretær Halvard Hølleland til MIFF.

Statsministerens kontor henviser til at følgende setning står å lese på FNs rapport: «The total number of housing units reported as destroyed or damaged accounts for at least 45 per cent of all housing units in the Gaza Strip.»

Men det var ikke dette Støre sa på Dagsrevyen. Han sa at nær halvparten av bygningene er ødelagt.

Som MIFF påpekte torsdag, melder FN at 150.000 boenheter har fått «mindre til moderat skade», skader som ikke gjør boenheten ubeboelig (til forskjell fra 16.441 boenhetene som er ødelagt og 11.340 som er alvorlig skadet).

– De 150.000 boenheter har ingen ting å gjøre innenfor begrepet ødelagt. Dermed blir opplysningen om nær halvparten direkte feil. Det skulle vært 6,8 prosent om man legger tallene fra OCHA til grunn. Dette blir enda verre når man betenker at selv om tallene er offentliggjort av OCHA som er et FN-organ, er ikke dette primærkilden. Primærkilden er Hamas-kontrollert, hvilket betyr at dette er tall fra terrororganisasjonen Hamas. Det er viktig, og særlig i en krigssituasjon hvor Norge ønsker å spille en rolle for å fremme freden, at Norges statsminister holder seg med korrekte tall og kilder, kommenterer advokat Jan Benjamin Rødner, nestleder i MIFFs hovedstyre.

Mer alvorlig enn faktafeil, er det at statsministeren og utenriksminister Espen Barth Eide nå legger seg på en linje som gjør Norge til et av de mest Israel-kritiske landene i Europa. Fredag var Norge med å vedta en resolusjon i FN som ikke fordømte Hamas.

«Vi har en rolle i å støtte de palestinske selvstyremyndighetene,» sa Støre på Dagsrevyen. Det er skremmende at han får seg til å si dette, bare noen få dager etter at de samme myndighetene siterte folkemordsdrøm på jøder i instruks til moskéenes fredagsbønn. PA er også ansvarlig for jihad- og jødehat-utdanningen som terroristene som deltok i 7. oktober-massakren har fått i offentlig skole og FN-skoler. PA er også myndigheten som nå gir belønning til Hamas-terroristene og deres familier.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart