Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Fjerner «Holocaustdagen» som navn for at «flest mulig skal føle seg inkludert»

Arkivet i Kristiansand. (Foto: arkivet.no)
En offentlig finansiert stiftelse fjerner navnet Holocaustdagen, og demoniserer heller den jødiske staten med anklage om folkemord.

Arkivet i Kristiansand markedsfører seg selv som et «freds- og menneskerettighetssenter». De siste årene har stiftelsen mottatt omkring 20 millioner kroner i statlig, fylkeskommunal og kommunal støtte.

Arkivet har i mange år arrangert «Holocaustdagen» i januar. Men nå er det slutt. På sin nettside gir stiftelsen følgende begrunnelse:

«På grunn av alt som skjer i Midtøsten og fordi mange – av ulike grunner – opplever begrepene vanskelig å holde fra hverandre, har vi i år valgt å kalle arrangementet Markering for menneskeverdet i stedet for Holocaustdagen. Dette er ikke gjort for å vanne ut innholdet – Holocaust er fremdeles et viktige element i arrangementet – men som freds- og menneskerettighetssenter har vi et ansvar for absolutt alle mennesker, og vi ønsker at flest mulig skal føle seg inkludert og ivaretatt. «Navneendringen» er et ledd i inkluderingsprosessen.»

Man skulle tro at det var viktig for en offentlig finansiert stiftelse å klargjøre begreper i stedet for å sause alt sammen. Å markere avstand til jødehatet som førte til at to tredeler av Europas jødiske befolkning ble utryddet gjør man best med å fokusere nettopp på Holocaust. Hvem er det som ikke føler seg «inkludert og ivaretatt» dersom Holocaustdagen markeres? Er det kanskje folk som bærer på noe av det samme hatet? Det bidrar absolutt ikke til menneskeverd verken på Sørlandet spesielt eller i Norge generelt å gi etter for den type holdninger.

Senere skriver Arkivet: «Verden er skjør, tiden vi lever i er krevende. Det er utfordrende å snakke og undervise om Holocaust når Midtøsten blør, og mennesker lider og mister livet i et tempo og omfang vi ikke har sett siden andre verdenskrig. Nettopp derfor er det så viktig i år å markere menneskeverdet og snakke om Holocaust og andre folkemord.»

Her avsløres en ufattelig uvitenhet i Arkivet, og også stiftelsens vilje til å spre usannheter til lærerne i Agder (og andre som leser informasjonssiden). Ser man på dødstall for kriger etter 1945 er det en lang rekke kriger som har hatt dødstall per måned langt høyere enn krigen mellom Israel og Hamas etter 7. oktober 2023. En lang rekke kriger har også hatt mye større antall flyktninger. Er ikke Arkivet klar over alle krigene som har kostet millioner av mennesker livet, flere enn alle Gazas innbyggere til sammen?

Det er generelt utfordrende å snakke når man ikke holder seg til sannheten. Men når man holder seg til sannheten, er perioder med terror og krig mot den jødiske staten en tid med ekstra gode pedagogiske muligheter til å undervise om Holocaust.

Palestinernes første religiøse og politiske leder, Haj Amin al Husseini, var ivrig alliert av nazistene, og på en veldig konkret måte er den palestinske front det siste aktive frontavsnittet av andre verdenskrig. Hamas-charteret fra 1988 er klart inspirert av klassisk europeisk antisemittisme, i kombinasjon med islamistiske drømmer om folkemord på jødene.

I 1948 prøvde palestina-arabiske terrorstyrker og hærene til arabiske naboland å kvele den jødiske staten i fødselen. Seks tusen jøder ble drept i Israels uavhengighetskrig. I kjølvannet av Israels seier i 1948, fulgte økt trakassering, blodig og statlig forfølgelse av jøder over hele den arabiske verden

Arkivet forklarer seg videre: «I en tid hvor den geopolitiske situasjonen preges av polariserende former, vektlegger vi at alle som kommer på denne markeringen skal føle seg inkludert. Holocaust er en viktig del av historien og vil fortsatt være sentral i årets markering. Men vi spør også om «Hva med Gaza?» under temaet «Andre folkemord».»

Israels forsvarskrig mot den EU-listede terrororganisasjonen Hamas er ikke et folkemord. Dette forklarte MIFFs journalist Bjarte Bjellås allerede i starten av november. «Sivile på Gaza blir drept, ikke fordi Israel sikter bevisst på dem, men på grunn av den omfattende militære infrastrukturen til Hamas, som er lokalisert enten nær, inne i sivile bygninger eller i tuneller under dem. Israel har også bedt innbyggerne i den nordlige delen av Gaza om å evakuere midlertidig til den sørlige delen. Det er fordi størstedelen av Hamas sin militære infrastruktur er konsentrert i den nordlige delen. Samtidig bruker Hamas sivile som menneskelige skjold og de nekter å kommentere hvor mange av de drepte og skadde som er terrorister.»

Arkivet fjerner ikke bare navnet Holocaustdagen. De har også hentet inn palestinske dansere til å styrke kampen for å demonisere Israel. Da føler nok alle seg inkludert og ivaretatt…

Hva tenker du? Skriv din mening i kommentarfeltet under.

  • MIFFs journalist Bjarte Bjellås bidro til denne artikkelen.

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart