Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Professorer: – Norge har etter alt å dømme bidratt til den militære opprustningen til Hamas

Espen Barth Eide og Jonas Gahr Støre. (Foto: Norges FN-kontor, flickr)
Hans K. Hvide og Rune Jansen Hagen, professorer ved Institutt for økonomi ved Universitetet i Bergen, kritiserer regjeringen for naiv tekning om konflikten mellom Israel og Hamas.

«Terrorangrepet 7. oktober i fjor avslørte at Hamas både i prinsippet og i praksis har som målsetning å utslette Israel.» Det skriver Hans K. Hvide og Rune Jansen Hagen, professorer ved Institutt for økonomi ved Universitetet i Bergen, i Dagens Næringsliv 3. februar.

Hvide og Hagen påpeker at Egypt, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater har gitt tydelige signaler om at Hamas må gi fra seg makten på Gaza-stripen.

– Arabiske land sender altså sterke signaler om at terrororganisasjonen ikke er en del av fremtiden. Merkelig nok virker det ikke som Utenriksdepartementet (UD) mener at nytenkning er nødvendig på bistandsfeltet, fortsetter professorene.

Utenriksminister Espen Barth Eide har fremholdt at Norges bistand har gått til palestinske selvstyremyndigheter, FN og andre organisasjoner – men ikke Hamas. Men det er velkjent fra bistandsforskning, kontrer Hvide og Hagen, at «det giverne på papiret finansierer ofte er noe annet enn det de reelt sett bidrar til».

Norge har gitt milliarder av kroner som har strømmet inn til Gaza i de 17 årene Hamas har hatt full kontroll der. Professorene påpeker det samme som MIFF har påpekt gjentatte ganger: «Når man driver bistandsarbeid i et område hvor den faktiske myndigheten er en terrororganisasjon, risikerer man altså å frigjøre den fra ansvaret for å levere tjenester til befolkningen. Man risikerer også at operasjonene helt eller delvis kapres av denne.»

MIFF skrev til utenriksministeren 31. januar: «Mens Norge har økt finansieringen til UNRWA, har Hamas-ledere beriket seg personlig til å bli milliardærer og investert tungt i tunneler og militære forberedelser til massakren 7. oktober. De hadde ikke klart dette uten UNRWA.»

Hvide og Hagen skriver: «Spørsmålet er om ikke UNRWA er såpass infiltrert av Hamas at organisasjonen med tiden bør legges ned og oppgavene overføres til andre hjelpeorganisasjoner. (…) Det virker merkelig at UD velger å opprettholde støtten til UNRWA, spesielt når det finnes alternative kanaler for det humanitære arbeidet i Gaza som har behov for mer finansiering.»

Deres tre siste avsnitt er verdt å gjengi i sin helhet:

«Vi tror første steg for UD er å akseptere de faktiske forhold: I likhet med en rekke andre land, inkludert Israel, har Norge etter alt å dømme bidratt til den militære opprustningen til Hamas gjennom å finansiere velferdstjenester på Gaza, og derved til krigen som begynte 7. oktober.

Dernest bør støtteordningene en tradisjonelt har benyttet, inkludert UNRWA, kritisk vurderes. Alt må gjøres for å unngå at bistanden enda en gang bidrar til væpnet konflikt og lidelser for både palestinske og israelske sivile.

Det er ikke tilstrekkelig å fortsette å være for en tostatsløsning, slik Espen Barth Eide er. Han må også være villig til å revurdere virkemidlene som hittil ikke har bidradd til fred.»


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart