Flere norske universiteter har den siste tiden sagt opp sine avtaler med israelske universiteter. Det får religionsprofessor Torkel Brekke ved MF vitenskapelige høyskole til å reagere. I et innlegg i amerikanske Wall Street Journal tar han et kraftig oppgjør med de norske universitetene.
Jeg har brukt flere år på å forske på religiøs diskriminering mot jøder og muslimer globalt og jeg er svært bekymret over å se en moderne utgave av antisemittisme spre seg i mitt eget land, skriver professoren innledningsvis. Videre skriver han:
«Selv om det er godt skjult bak et annet navn – «antisionisme» – kan dette hatet spores tilbake til et veldokumentert sovjetisk apparat med anti-israelsk og anti-vestlig propaganda. Denne giftige ideologien er en trussel mot jøder over alt.
Den nylige beslutningen fra norske universiteter om å kutte institusjonelle bånd til Israel er en klar indikasjon på den antisionistiske stemningen her. Oslomet fordømte 14. februar de «israelske angrepene på Gaza», satte et utviklingsprogram med universitet i Haifa på vent og kunngjorde at de ikke ville inngå nye avtaler med israelske universitet.
Universitetet i Sørøst-Norge kritiserte Israels handlinger i Gaza og avsluttet samarbeidet med to israelske universitet 19. februar. De insiterer likevel, helt absurd, at dette ikke er en akademisk boikott. [Nord Universitet har også brutt sine samarbeidsavtaler.] Andre skoler diskuterer om de skal følge etter.
En rasjonell samtale om dette ville begynt med en diskusjon rundt etikken i akademisk boikott, deretter kriterier for boikott generelt og til slutt vurdert boikott mot de verste statene – som Iran, Nord-Korea og Myanmar. Men debatten om boikott av Israel er ikke mer rasjonell enn debatter rundt «syndene» til jøder i tidligere perioder av historien.
Mens de siste boikottvedtakene har oppstått i sammenheng med den ødeleggende krigen mot Hamas i Gaza, så er ikke det grunnårsaken. Noen universiteter i Norge har presset på for boikott av Israel i flere tiår. Samtidig har Norges sektor for forskning og innovasjon jobbet for å utvide samarbeidet med Kina.
Hva kan man gjøre for å motvirke denne utviklingen? Til dags dato har 38 amerikanske stater vedtatt lover som er utformet for å bekjempe boikott av Israel. På samme måte bør amerikanske universiteter vurdere en mot-boikott mot utenlandske universiteter som forsøker å isolere Israel. Norge ville vært et godt sted å starte. Dette kan være å avslutte strategiske partnerskap for forskning og studentutveksling.
Når norske universiteter og styrer ber om boikott av Israel, så kommer deres dydsposering vanligvis uten store kostnader. Men en mot-boikott kan endre den ligningen, fordi tap av amerikanske partnere vil skade de fleste institusjoner.
På generell basis vil en mot-boikott kunne få norske studenter og forskere til å tenke kritisk over hvordan de har latt denne moderne, nye utgaven av antisemittismen fått lov til å vokse under et nytt navn.»
Brekke var tidligere professor i kulturelt og religiøst mangfold ved institutt for internasjonale studier og tolkeutdanning ved Oslomet.