Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Oppfordrer til boikott av norske universiteter

Professor Torkel Brekke holder foredrag om antisemittisme på venstresiden under MIFF Forum 11. november 2023. (Foto: Bjarte Bjellås)
Hvis universiteter i Norge skal angripe Israel, så bør de betale for det, sier professor Torkel Brekke.

Flere norske universiteter har den siste tiden sagt opp sine avtaler med israelske universiteter. Det får religionsprofessor Torkel Brekke ved MF vitenskapelige høyskole til å reagere. I et innlegg i amerikanske Wall Street Journal tar han et kraftig oppgjør med de norske universitetene.

Jeg har brukt flere år på å forske på religiøs diskriminering mot jøder og muslimer globalt og jeg er svært bekymret over å se en moderne utgave av antisemittisme spre seg i mitt eget land, skriver professoren innledningsvis. Videre skriver han:

«Selv om det er godt skjult bak et annet navn – «antisionisme» – kan dette hatet spores tilbake til et veldokumentert sovjetisk apparat med anti-israelsk og anti-vestlig propaganda. Denne giftige ideologien er en trussel mot jøder over alt.

Den nylige beslutningen fra norske universiteter om å kutte institusjonelle bånd til Israel er en klar indikasjon på den antisionistiske stemningen her. Oslomet fordømte 14. februar de «israelske angrepene på Gaza», satte et utviklingsprogram med universitet i Haifa på vent og kunngjorde at de ikke ville inngå nye avtaler med israelske universitet.

Universitetet i Sørøst-Norge kritiserte Israels handlinger i Gaza og avsluttet samarbeidet med to israelske universitet 19. februar. De insiterer likevel, helt absurd, at dette ikke er en akademisk boikott. [Nord Universitet har også brutt sine samarbeidsavtaler.] Andre skoler diskuterer om de skal følge etter.

En rasjonell samtale om dette ville begynt med en diskusjon rundt etikken i akademisk boikott, deretter kriterier for boikott generelt og til slutt vurdert boikott mot de verste statene – som Iran, Nord-Korea og Myanmar. Men debatten om boikott av Israel er ikke mer rasjonell enn debatter rundt «syndene» til jøder i tidligere perioder av historien.

Mens de siste boikottvedtakene har oppstått i sammenheng med den ødeleggende krigen mot Hamas i Gaza, så er ikke det grunnårsaken. Noen universiteter i Norge har presset på for boikott av Israel i flere tiår. Samtidig har Norges sektor for forskning og innovasjon jobbet for å utvide samarbeidet med Kina.

Hva kan man gjøre for å motvirke denne utviklingen? Til dags dato har 38 amerikanske stater vedtatt lover som er utformet for å bekjempe boikott av Israel. På samme måte bør amerikanske universiteter vurdere en mot-boikott mot utenlandske universiteter som forsøker å isolere Israel. Norge ville vært et godt sted å starte. Dette kan være å avslutte strategiske partnerskap for forskning og studentutveksling.

Når norske universiteter og styrer ber om boikott av Israel, så kommer deres dydsposering vanligvis uten store kostnader. Men en mot-boikott kan endre den ligningen, fordi tap av amerikanske partnere vil skade de fleste institusjoner.

På generell basis vil en mot-boikott kunne få norske studenter og forskere til å tenke kritisk over hvordan de har latt denne moderne, nye utgaven av antisemittismen fått lov til å vokse under et nytt navn.»

Brekke var tidligere professor i kulturelt og religiøst mangfold ved institutt for internasjonale studier og tolkeutdanning ved Oslomet.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart