Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Kvinnedagen og Israels glemte majoritet

Demonstranter som ville sette fokus på israelske kvinner som ble ofre under massakren 7. oktober ble avvist på kvinnedagen i Oslo 8. mars. (Skjermdump fra nrk.no)
Å nekte jødiske kvinner adgang til å ha fokus på 7. oktober og seksuell vold mot kvinner i 8. mars-toget er en grov urett, ikke bare mot en majoritet av israelske kvinner, men mot en stor del av jødiske kvinner i Norge og i verden generelt, skriver antropolog Frode F. Jacobsen.

Debatten med Fredrik Solvang 12. mars hadde overskriften: «Ble nektet å delta i 8.mars-tog». Tre norske jødiske kvinner fikk anledning til å presentere sin opplevelse av å bli nektet adgang til å delta i toget. Deres parole hadde fokus på israelske kvinner som ble utsatt for seksuell vold 7.oktober og kvinnene som fremdeles opplever dette, som gisler av Hamas i Gaza. En av dem var Benedicte Alnæs, en engasjert feminist og mangeårig deltaker i arrangementskomiteen for 8. mars-toget i Oslo.

Debatten satte søkelys på dramatikken og det som hendte både før og etter årets 8. mars-tog. Benedicte Alnæs kunne fortelle at en i arrangementskomiteen hadde ropt «jævla sionistsvin» til henne under planleggingsmøtet for årets parade. Alle tre delte opplevelser av både fysisk og verbal aggressivitet når de ville slutte seg til toget, til tross for at de hadde fått godkjenning i forkant for budskapet og for bruk av jødiske og israelske symboler. Det hele endte med at det ikke ble plass til dem og rundt 40 andre kvinner som ønsket å gå under deres parole. De opplevde paradoksalt nok å bli fysisk hindret av mannlige vakter på selve kvinnedagen!

Den internasjonale kvinnedagen er fremdeles viktig for å bedre kvinners liv og rettigheter, både i Norge og resten av verden. Som en annen stor og viktig markering, 1. mai, er kvinnedagen og 8.mars-toget kjent for raushet, generøsitet og for å vise solidaritet med kvinner både nasjonalt og internasjonalt. Årets brutale eksklusjon er derfor vanskelig å forstå.

Markeringen mot seksuell vold overfor jødiske kvinner er viktig, både i et nåtidig og historisk perspektiv. For jødiske kvinner med bakgrunn fra Nord-Afrika og Midtøsten, fra en befolkning som faktisk utgjør en majoritet av Israels jøder, vekker 7. oktober minner fra seksuell vold i deres opprinnelsesland. Voldelige opptøyer mot jøder i disse landene har vært mer dødelige enn pogromer i Europa. Grufulle overgrep mot kvinner, som ligner historier om lemlestelser og barbariske overgrep som kvinner opplevde 7. oktober, har dessverre vært vanlige i regionen. For jøder som har sitt opphav i Midtøsten og Nord-Afrika, er seksuell vold og 7.oktober-lignende hendelser en del av familiehistorien. 

Å nekte jødiske kvinner adgang til å ha fokus på 7. oktober og seksuell vold mot kvinner i 8. mars-toget er dermed en grov urett, ikke bare mot en majoritet av israelske kvinner, men mot en stor del av jødiske kvinner i Norge og i verden generelt. 

Frode F. Jacobsen er antropolog og styremedlem i MIFF.

– Utestengelsen 8. mars fikk stor oppmerksomhet i Israel, her er noen eksempler

The Jerusalem Post

Attendees of Oslo Women’s Day Parade carryings signs supporting hostages, banned. When pro-Palestinians supporters saw the Israeli hostage supporters, they began shouting slogans such as, “From the river to the sea, Palestine will be free!”

Times of Israel

«Demonstrators showing solidarity with Gaza hostages barred from International Women’s Day rally in Oslo»

ynetnews.com

«International Women’s Day march in Oslo bars Jews over anti-Hamas signs. Group of Israelis and Jews, who wanted to demonstrate against sexual violence against Israeli women on October 7, physically blocked by organizers, arguing signs a ‘provocation’»

Israels ambassadør i Norge og Island

Utenriksdepartementet i Israel, Emmanuel Nahshon


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart