I løpet av ett til to år vil 20 israelske bosetninger på Gaza-stripen være flyttet til israelsk territorium, melder den israelske avisen Ha’aretz. Mandag gav statsminister Ariel Sharon et omfattende intervju hvor han forklarte detaljer i sin «ensidige» plan for tilbaketrekninger.
– Målet er å flytte bosetninger fra steder som medfører problemer, eller steder hvor vi ikke vil forbli ved en permanent avtale. Dette gjelder ikke bare bosetninger i Gaza, men også tre problematiske bosetninger i Samaria, sier Sharon. Den israelske regjeringen har nå startet planleggingsarbeidet med flytting av i alt 7.500 mennesker.
– Det vil være nødvendig å nå frem til en avtale med innbyggerne i bosetningene, forklarer Sharon, og utdyper detaljer i en flytteprosess som omfatter hele lokalsamfunn.
– Det vil ikke gå raskt, spesielt ikke hvis det må gjøres under ild, sier Sharon og tenker på den palestinske terrorkrigen mot den jødiske staten.
Beslutningen som statsminister Ariel Sharon har tatt, betyr at ingen jøder vil bli igjen på Gaza-stripen, og bare noen ganske få bosetninger igjen i Samaria. Den israelske statsministeren antyder et håp om delvis amerikansk finansiering av tilbaketrekningen. Han ønsker også den palestinske motparten velkommen til forhandlinger om hvordan avviklingen av bosetningene best kan foregå.
– De første store tilbaketrekningene kan komme i årets siste halvdel, sier visestatsminister Ehud Olmert i intervju med Jerusalem Post.
Olmert begrunner de israelske «ensidige» tiltakene med den palestinske selvstyremyndighetens uvilje mot å avvæpne og bekjempe terrorgrupper.
– Statsminister Ahmed Qurei er ute av stand til, eller ønsker ikke å ta det minste skritt for å skape basis for virkelige politiske forhandlinger, hevder Olmert.
– Det er oppmuntrende at Israel vurderer modige skritt for å redusere konflikten mellom israelere og palestinere, sier talsmann for Det hvite hus i Washington, Scott McClellan. (03.02)