Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Forskjellene i Israel økte siste tiår

20 shekel-seddelen. (Foto: Jen Bladen)
20 shekel-seddelen. (Foto: Jen Bladen)
Mens kapitaleiere har blitt stadig rikere, har den vanlige arbeider fått en langt mindre del av den økonomiske veksten i Israel de siste ti årene.

Israels nasjonale inntekter har økt med over én tredel i løpet av det siste tiåret, viser nye tall fra Adva-senteret for politisk analyse. Men mesteparten av den økte pengestrømmen går til kapitaleierne, snarere enn til arbeidstakerne.

I løpet av perioden 2001-2011 økte arbeidstakernes lønn med 23 prosent, mens arbeidsgivernes lønn har steget med 85 prosent. Mens arbeiderne stod for 69 prosent av de totale lønnsinntektene i 2001, stod de i 2011 for 63 prosent. Den ene prosenten rikeste i Israel, sluker nå totalt 14,1 prosent av de nasjonale inntektene. Blant OECD-medlemmene er det bare USA som kan måle seg med Israel når det gjelder framvekst av økonomisk ulikhet de siste årene.

Mindre kjøpekraft
– Selv om vi kun snakker om endringer på enkelte prosentpoeng, blir dette ganske betydelige tall i praksis, påpeker forskerne ved senteret Shlomo Swirski og Etty Konor-Attias.

Dersom Israels arbeidere hadde stått for 69 prosent av de nasjonale inntektene i 2011, ville det tilsvart en «lønnskake» på ytterligere 67,5 milliarder kroner. Dete tilsvarer omkring 1.740 kroner per arbeider i året. Det ville utgjort en betydelig økning i et land der lønningene generelt er en god del lavere enn i Norge.

– Tallene vitner om den svekkede kjøpekraften til flertallet av israelske lønnstakere, heter det i Adva-senterets rapport.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart