Israels nasjonale inntekter har økt med over én tredel i løpet av det siste tiåret, viser nye tall fra Adva-senteret for politisk analyse. Men mesteparten av den økte pengestrømmen går til kapitaleierne, snarere enn til arbeidstakerne.
I løpet av perioden 2001-2011 økte arbeidstakernes lønn med 23 prosent, mens arbeidsgivernes lønn har steget med 85 prosent. Mens arbeiderne stod for 69 prosent av de totale lønnsinntektene i 2001, stod de i 2011 for 63 prosent. Den ene prosenten rikeste i Israel, sluker nå totalt 14,1 prosent av de nasjonale inntektene. Blant OECD-medlemmene er det bare USA som kan måle seg med Israel når det gjelder framvekst av økonomisk ulikhet de siste årene.
Mindre kjøpekraft
– Selv om vi kun snakker om endringer på enkelte prosentpoeng, blir dette ganske betydelige tall i praksis, påpeker forskerne ved senteret Shlomo Swirski og Etty Konor-Attias.
Dersom Israels arbeidere hadde stått for 69 prosent av de nasjonale inntektene i 2011, ville det tilsvart en «lønnskake» på ytterligere 67,5 milliarder kroner. Dete tilsvarer omkring 1.740 kroner per arbeider i året. Det ville utgjort en betydelig økning i et land der lønningene generelt er en god del lavere enn i Norge.
– Tallene vitner om den svekkede kjøpekraften til flertallet av israelske lønnstakere, heter det i Adva-senterets rapport.