Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

En reklame som sirkulerte på Facebook for et israelsk selskap som solgte binære opsjoner. (Foto: Skjermdump)
En reklame som sirkulerte på Facebook for et israelsk selskap som solgte binære opsjoner. (Foto: Skjermdump)

Israel forbyr omstridt svindelindustri

Kunder over hele verden lot seg lure av det de trodde var raske og lettjente penger.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Det israelske parlamentet Knesset har enstemmig vedtatt en lov som forbyr salg av såkalte binære opsjoner. Det er en form for pengespill utkledd som investeringer. I Israel har denne svindelen vokst til en stor næring. Millioner av mennesker verden over har i løpet av det siste tiåret tapt flere titalls milliarder kroner på pengespillet.

Den nye loven kommer som et resultat av flere artikler i den israelske avisen Times of Israel, hvor det har vært rettet et kritisk søkelys mot den omstridte næringen. Det hele startet med undersøkende journalistikk om næringen i artikkelen «The wolves of Tel Aviv». Loven, som trer i kraft om tre måneder, gir alle firmaer knyttet opp mot salg av binære opsjoner tre måneder på å avslutte arbeidet sitt. Etter det risikerer alle som driver med svindelen to år i fengsel, skriver Times of Israel.

Salget av binære opsjoner er en Israel-basert virksomhet, som uten reguleringer har vokst til en milliardindustri siden 2007. Få er arrestert i forbindelse med svindelen, og foreløpig er ingen tiltalt. Men i september ble Lee Abaz, direktør for binære opsjoner, arrestert av amerikanske FBI i det hun gikk av flyet i New York. Da hadde flere internasjonale politietater i lengre tid jobbet med å slå ned på svindelindustrien.

Knesset-medlem Rachel Azaria fra partiet Kulanu var den som introduserte loven.

– Vi bekymrer oss for BDS-bevegelsen, men denne industrien har hatt en stor innvirkning på Israel omdømme rundt om i verden. Når våre embetsmenn er på internasjonale konferanser og møter sine utenlandske kolleger, er det mange som hever øyenbrynene på grunn av denne industrien, forteller Knesset-politikeren.

Da næringen var på sitt største, skal det ha blitt omsatt binære opsjoner for mellom 40 og 80 milliarder kroner i året. Hundrevis av bedrifter har hatt sin base i Israel og tusenvis av israelere har vært ansatt i denne svindelindustrien. Kunder over hele verden har opplevd å bli svindlet og mistet sine sparepenger. Mange ble lokket av det som fremsto som en rask og enkel måte å tjene seg rik på. Slik endte det ikke.

Flere av bedriftene som opererte i Israel har nå flyttet til Ukraina og Kypros.

Politiker Rachel Azaria introduserte loven mot svindelindustrien. (Foto: Facebook)
Politiker Rachel Azaria fra partiet Kulanu introduserte loven mot svindelindustrien. (Foto: Facebook)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart