Energean flytende produksjonsanlegg ved Karish-feltet utenfor kysten av Israel. (Foto: Energean)

Har eksportert olje for første gang

Israel er blitt medlem av en internasjonal klubb av oljeeksportører. Første forsendelse gikk til Europa.

Israel har for første gang eksportert råolje, med en forsendelse på vei til Europa fra det nye offshorefeltet Karish, skriver Times of Israel.

I en pressemelding torsdag sier Energean, selskapet med ansvaret for produksjonen på feltet, at det er første gang i historien til israelsk gass- og oljeproduksjon at råoljemateriale eksporteres ut på det globale markedet. Israel har tidligere bare eksportert naturgass.

– Dette skaper en betydelig differensiert inntektsstrøm, fundamentelt adskilt fra inntektene fra gass, skriver Energean. De gratulerer Israel med å ha blitt med «i en internasjonal klubb av oljeeksportører».

Det greske energiselskapet, som er listet på børsen i Tel Aviv og London, fikk i oktober 2022 grønt lys til å starte produksjonen ved Karish-feltet. Det skjedde dagen før en USA-meklet maritim grenseavtale mellom Israel og Libanon ble signert, som avsluttet en strid om gassfeltet.

Gassfeltene Karish og Tanin inneholder rundt 75 milliarder kubikkmeter med naturgass. Israel forbruker rundt 12 milliarder kubikkmeter årlig. Karish er det tredje største gassfeltet som er oppdaget utenfor kysten av Israel, etter Tamar og Leviathan. Israel har et stort overskudd av gass.

I oktober 2022 ble det også gjort et nytt stort gassfunn i Middelhavet.

Israel startet med eksport av naturgass tilbake i 2017 til nabolandet Jordan og senere Egypt. I juni 2022 signerte Israel også en historisk avtale med Den europeiske union om eksport av naturgass til Europa.

Energean direktør Mathios Rigas sier selskapet vil fortsette å fokusere på naturgass, men at det også er stor etterspørsel etter råolje.

– Vi er glad og stolt over at Energean har tilrettelagt for at Israel har blitt med i den internasjonale klubben av oljeeksportører, sier han.

Synspunkter på saken? Si din mening i vårt nye kommentarfelt.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart