Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Den israelske marinen beskytter israelske gassfelt. Nå har landet eksport sin første gass. (Foto: IDF)
Den israelske marinen beskytter israelske gassfelt i det østlige Middelhavet. (Foto: IDF)

Nå har Israel blitt en gasseksportør

Israel har begynt å eksportere gass til Jordan for nesten 100 milliarder kroner.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Det israelske selskapet Delek Drilling annonserte nylig at de har startet eksport av gass fra et offshore-felt utenfor Israel til Jordan, noe som markerer landets første eksport av naturgass. Eksporten skal ha startet opp i januar, men det er først nå at nyheten blir offentliggjort, skriver den israelske avisen Times of Israel.

De jordanske bedriftene Arab Potash og Jordan Bromine signerte i 2014 en avtale om import av to milliarder kubikkmeter med gass fra det israelske gassfeltet Tamar i løpet av en periode på over 15 år. Avtalen har en verdi på rundt 6,5 milliarder kroner.

Jordan er et av bare to arabiske land som har en fredsavtale med Israel, men avtalen fra 1994 er upopulær blant mange jordanere, hvor nesten halvparten er av palestinsk opphav. Kritikerne av gassavtalen, blant annet Jordans opposisjonelle islamistiske parti, avviser ethvert samarbeid med et land de anser som en fiende, men ressursfattige arabiske land har få alternativer til å håndtere mangel på energi.

Israel har også historisk sett vært fattig på naturressurser, men har de siste årene oppdaget flere gassfelt utenfor kysten av landet. Det har ført til tettere samarbeid mellom Israel og Norge, som har mye erfaring med olje og gass. I september i fjor ble det inngått en avtale, anslått til å være verdt rundt 85 milliarder kroner, om å levere gass fra Leviathan-feltet til Jordan. Eksporten er ventet å starte opp i 2019.

For å imøtekomme protestene fra dem som ikke ønsker at landet skal samarbeide med Israel, gikk den jordanske informasjonsminister Mohamed Momani ut og forsvarte avtalen. På den statlige TV-kanalen fortalte han at avtalen med Israel vil kutte Jordans strømutgifter med over fem milliarder kroner i året.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart