Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Nå eksporteres det gass til Egypt

Det israelske gassfeltet Leviathan utenfor kysten av Haifa. (Foto: IDF Spokeperson)
Israel skal eksportere gass for over 170 milliarder kroner til nabolandet.

Israel har nå startet leveransen av naturgass til Egypt fra offshore-feltene Leviathan og Tamar i Middelhavet. Eksporten er i gang bare få uker etter at produksjonen ved Leviathan-feltet startet opp, skriver avisen Israel Hayom.

Energiminister Yuval Steinitz signerte i desember tillatelsen til å eksportere naturgass til Egypt og kalte det «et historisk øyeblikk for staten Israel».

Da eksporten startet opp onsdag 15. januar sendte energidepartementene i Israel og Egypt ut en sjelden felles uttalelse, hvor de påpekte at eksporten «er en viktig utvikling som vil tjene begge siders økonomiske interesser».

Eksportavtalen blir sett på som den viktigste avtalen mellom Israel og Egypt siden landene signerte en fredsavtale i 1979. MIFF har tidligere skrevet at det skal eksporteres gass for 120 milliarder kroner, men i den oppdaterte avtalen dreier det seg om eksport av gass til over 170 milliarder kroner.

Leviathan-feltet, som er det største energiprosjektet i Israels historie, ligger 125 kilometer utenfor kysten av Haifa. Tamar-feltet, som er Israels nest største, startet produksjon av naturgass i 2013. Dette feltet har allerede forsynt Israel med naturgass i flere år. Det eksporteres også gass til Jordan.

I tillegg skal to mindre felt starte gassproduksjon i løpet av 2021. Det har skapt bonanza at Israel, som historisk ikke har vært rik på naturressurser, har blitt en stor produsent av naturgass. Det gjør også at Israel har stabil tilgang på energi, og Israels strømbehov er nå sikret i flere tiår framover.

Om noen år vil Israel også eksportere gass til Europa. 2. januar signerte Israel, Hellas og Kypros en avtale om å bygge en gassrørledning fra det østlige Middelhavet til Europa. Den skal etter planen være i drift fra 2025.

Israels energiminister Yuval Steinitz i samtaler med Egypts petrolium-minister Tarek El-Molla.

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart