Maktforholdene blant palestinerne

Rapportene fra det siste palestinske valget gir et feilaktig bilde av hva som egentlig skjedde der og styrkeforholdet mellom Fatah og Hamas.

Rapportene fra det siste palestinske valget gir et feilaktig bilde av hva som egentlig skjedde der og styrkeforholdet mellom Fatah og Hamas.

Det blir gjerne sagt at «Resultatene viser at Fatah slår Hamas i antall stemmer». Men det er ikke så enkelt.
Kommunevalgene blir foretatt i 4 runder i ulike områder. Den runden som var nylig, var den 3. Den siste skal være 8. desember.

Den 3. runden ble holdt i områder hvor Hamas står svakere enn de fleste andre steder. Resultatet må sees i lys av det.

Fatah fikk 53 % av stemmene, Hamas bare 26 %, er det sagt. Men også uavhengige og andre partier som står Hamas nær, stilte til valget. Regner vi med alle partier (som Folkefronten for Palestinas frigjøring), grupper og uavhengige kandidater som langt på vei er enige med Hamas, blir resultatet ca. 40 %.

Det er noe lignende når det gjelder delegater. Det sies at Fatah vant 51 kommunestyrer, Hamas bare 13. I mange av sine svakeste områder stilte ikke Hamas kandidat. Men Fatah fikk ikke flertall i mange av de kommunestyrene der de er det største partiet. I Beitunya, som var den største kommunen i denne valgrunden, fikk Fatah 6 av 13 plasser i kommunestyret, Hamas fikk 5 og uavhengige fikk de 2 siste. Noe lignende gjelder i 20-30 kommunestyrer. Hamas vil ha flertall eller i hvert fall en viss kontroll i mer enn halvparten av kommunestyrene selv i det området hvor de står svakest.

Det kommende parlamentsvalget
Det skal være valg til den lovgivende forsamlingen i januar, hvis det ikke blir utsatt igjen. Hamas vil neppe få nok stemmer til at det kan ta makten. Men sammen med andre som er enige langt på vei, vil Hamas antakelig være i stand til å stanse eventuelle forsøk fra palestinernes president, Mahmoud Abbas, på å gjennomføre seriøse forhandlinger med Israel. Også i Fatah, Abbas’ parti, er det mange som er enig med Hamas et godt stykke på vei.
Det er vanskelig å se at det kan bli noe flertall for å stanse terrorismen og inngå de nødvendige kompromisse for å få en forhandlingsløsning med Israel. Det ser ut for at de militante i stor grad vil kunne fortsette sitt spill, blant annet med å søke «hevn» på alle som de synes er for moderate i forholdet til Israel. Det gjelder også «hauker» innenfor Fatah, ikke minst mange yngre folk.

Andre meldinger
Også andre meldingers har vært vel optimistiske, mener Rubin. Det ble for eksempel meldt at en Hamas-leder uttalte at hans gruppe ville gjennomføre en «våpenhvile». Men Hamas brøt den selv før avisene nådde fram til leserne.

Det var en enkelt trefning mellom det palestinske styret og Hamas, hvor noen Hamas-folk skulle avvæpnes. Men det var en enkeltstående episode, og det paletinske styret har ikke forsøkt å følge opp.

Står ikke på Israel
Rubin mener at det er ikke Israel det vil stå på i overskuelig framtid i det som måtte være av fredsprosess. Det store problemet vil være at de palestinerne som ikke ønsker noen fred, som ikke ønsker å avvæpne terrorister og som ikke ønsker at palestinerne skal oppfylle noen av sine forpliktelser, vil ha kontrollen.

 

 

Meld deg på nå!

Israel blir utsatt for angrep fra alle kanter – vis at du er en venn!

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart