Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Maktkampen mellom Abbas og Hamas

Khaled Abu Toameh er arabisk muslim og fast reporter i Jerusalem Post. I og med at han kan arabisk og har et stort kontaktnett, er han i stand til å skrive mer enn vanlig innsiktsfullt om det som skjer i de palestinske områdene. Det følgende bygger på en artikkel han hadde 22. desember 2006.

Khaled Abu Toameh er arabisk muslim og fast reporter i Jerusalem Post. I og med at han kan arabisk og har et stort kontaktnett, er han i stand til å skrive mer enn vanlig innsiktsfullt om det som skjer i de palestinske områdene. Det følgende bygger på en artikkel han hadde 22. desember 2006.

Svakhet som argument
Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, som er Arafats etterfølger som leder av Fatah-partiet, har i lengre tid forklart at hans styrker har vært for svake til å stanse terrorangrep (i form av raketter fra Gaza, selvmordsbombere m.m.). Av samme grunn har han heller ikke kunnet opprettholde lov og orden.
Arafat fulgte akkurat samme oppskrift. Han sa at det ikke var mulig for ham å stanse terror og/eller holde lov og orden.

Sterke nok når det gjelder
Men nå har Abbas vist akkurat det somme som Arafat gjorde: Når hans egen stilling er truet, har han styrke nok. I trefningene mellom Fatah og Hamas de siste ukene har Abbas vist at han har tusener av lojale kjempere som ikke er redde for å gå løs på Hamas, verken i Gaza eller på Vestbredden.

Slik var Arafat også. Han sa at han ikke kunne stanse terror. Men når det skjedde noe som han opplevde som en utfordring av sin egen stilling, eller når terror kunne føre til at USA eller EU kuttet pengestøtte, kunne han slå ned på Hamas og Islamsk Jihad, og gjorde det.

Tilbake til Abbas: Etter fredagsbønnen i Ramallah 22. desember forsøkte Hamas-tilhengere å gjennomføre en fredelig marsj. Men Abbas gav hundrevis av soldater ordre om å stanse demonstrasjonen uansett. Resultatet var over 30 skadde, 3 av dem alvorlig.

Kampanje for å felle Hamas-regjeringen
Helt siden Hamas vant valget, har Abbas og hans Fatah-parti ført en hard kampanje for å velte Ismail Haniyehs regjering. Abbas har ansatt en stor gruppe rådgivere og talsmenn som skal undergrave Hamas’ troverdighet overfor den palestinske befolkningen. Tiervis av millioner dollar som kunne vært brukt til å betale de offentlig ansatte, blir brukt på denne kampanjen. Et av Abbas’ beste argumenter er den boikotten av Hamas-styret som både USA, EU og Israel har satt i verk.

Abbas forsøkte å få Hamas til å gå med på en samlingsregjering hvor den gav opp kontrollen over viktige departementer. Da Hamas nektet å gå med på det, brukte Abbas det som påskudd for å sette i gang demonstrasjoner som til dels har vært voldelige.

Nyvalg?
Abbas har foreslått nyvalg av både parlament og president. Hamas har sagt nei. Og dersom det skulle bli et slikt valg, er det ikke opplagt hvordan det ville gå. Meningsmålinger viser at stadig flere reagerer på Abbas’ arbeid for å felle en demokratisk valgt regjering.

Hamas har vist at det vil holde på makten og om nødvendig slåss til siste mann. Titusener av Abbas’ politifolk og Fatah-soldater klarte ikke å knuse Hamas lille (tiny) milits, skriver Abu Toameh. «Det var et kuppforsøk som mislyktes,» sier en av rådgiverne til statsminister Haniyeh.

 

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart