Da USAs utenriksminister Condoleezza Rice besøkte den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, etter at Mekka-avtalen var inngått, gjorde hun det klart at USA ikke godtar avtalen.
Abbas svarte at han hadde to alternativer: Enten borgerkrig eller en slik avtale. Han mente at USA burde gi samlingsregjeringen en sjanse. Abbas hadde forsøkt en rekke tiltak for å undergrave Hamas-regjeringen, med støtte av USA, men alt har vært mislykket. Så Abbas så ikke noe alternativ til avtalen.
Ikke bare USA er negativ til avtalen. Også Egypt og Jordan har gjort det klart at de er imot avtalen. De mener at den styrker Hamas enda mer og åpner for en større rolle for Iran og Syria. Dessuten er de sinte fordi Abbas gav Saudi-Arabia æren for avtalen uten å nevne rollen egypterne og jordanerne spilte i forhandlingene.
Også deler av Abbas’ eget parti Fatah er imot avtalen. Det gjelder særlig noen av de yngre medlemmene. De mener at Abbas skal legge hovedvekten på å reformere Fatah og få slutt på korrupsjonen. Da vil Fatah vinne neste valg, ellers er det tvilsomt. Men den gamle garden synes det er fint med avtale. De driver med korrupsjon og vil gjerne beholde sine stillinger. De klager på at Abbas gav Hamas for mange innrømmelser. Hamas, som har flertall, gav ingen store innrømmelser.
Både Abbas og Hamas håper at Europa vil oppheve sanksjonene mot det palestinske styret selv om USA og Israel ikke gjør det. Sanksjonene har lammet den palestinske økonomien, blant annet ved at offentlig ansatte ikke får full lønn.
Uansett er det ikke sikkert at Hamas og Fatah klarer å gjennomføre avtalen. Folk flest i Gaza føler heller at det dreier seg en om pause i kampene. Det er trefninger mellom ulike militser hver dag. Ledere i Fatah har fått lov av Israel til å flytte over til Vestbredden fordi de frykter for sine liv.
Men Fatah og Hamas er enige om en ting: Det er USA som har ansvaret hvis samlingsregjeringen går av sporet og det blir borgerkrig.
Kilde: En artikkel av Khaled Abu Toameh i Jerusalem Post 22. februar 2007.
ISMAIL RADWAN:
– Hamas vil aldri forhandle med Israel
Tirsdag bekreftet Hamas-talsmann Ismail Radwan at «Mekka-avtalen» ikke har endret den islamske organisasjonens syn på Israel.
– Vi vil aldri forhandle med Israel, sa Radwan. I den grad Hamas er villig til å si ja til en palestinsk stat innenfor 1967-grensene er det bare midlertidig. Til slutt skal det ikke være en kvadratkilometer igjen som heter Israel.
– Vi har ikke på noen måte gitt opp vår posisjon når det gjelder landområdet til Palestina, sa Radwan. Hamas tror, som det heter i deres charter, at «Islam vil eliminere Israel».
En annen talsmann for Hamas, Fauzi Barhum, sier det samme.
– Hele Palestina [fra Middelhavet til Jordan-elven] tilhører palestinerne og Israel er fienden, sa Barhum. Dersom Israel gjør store innrømmelser, som tilbaketrekning til våpenstillstands-linjene fra 1967, gir flyktningene rett til å vende tilbake og slipper fri palestinske fanger vil Hamas kunne gå med på å tilby en «hudna», en midlertidig våpenhvile, på 15-20 år, la Barhum til.
Politisk leder i Hamas, Khaled Meshal, gjentok tirsdag at hans organisasjon ikke vil anerkjenne Israel.
– Israel må stanse okkupasjonen av det palestinske folk, og «først da vil palestinerne gjøre sin posisjon [på anerkjennelse] klar, sa Meshal under en pressekonferanse i Moskva.
28. feb. 2007 kl. 05.30 | C. Myrland |