Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Løsningen for Gaza

Slutten på Hamas-regimet vil være løsningen for Gaza-stripen.
Ephraim Sneh er tidligere general i det israelske forsvaret. Han har også vært helseminister, transportminister og viseforsvarsminister for Arbeiderpartiet. I dag er han leder for S. Daniel Abraham Center for Strategic Dialogue ved Netanya Academic College. (Foto: GPO)

 

 

Hamas tok makten på Gaza-stripen i et brutalt og blodig kupp i juni 2007. Siden den gang har regimet overlevd på massiv militær og økonomisk støtte fra Iran, skriver Ephraim Sneh i en artikkel i Jerusalem Post. Hamas har undertrykket all opposisjon og gradvis innført strengere sharia-lover.

– Hvis noen tror palestinerne på Gaza-stripen elsker Hamas-regimet, må de huske at hver eneste meningsmåling de siste to årene har gitt Fatah og Mahmoud Abbas en betydelig større støtte enn Hamas, påpeker Sneh.

Tre motstandere
Det er ikke bare innbyggerne på Gaza-stripen som ønsker Hamas bort.

Det gjør også Egypt. Hamas er nært knyttet til Det muslimske brorskap, som har vært det egyptiske regimets interne hovedfiende siden 1950-tallet. Hver dag Hamas beholder makten på Gaza-stripen, beviser det at brorskapet er styringsdyktige. Det er noe president Hosni Mubarak har vanskeligheter med å akseptere.

For Israel er Gaza en iransk rakettbase bare 60 kilometer fra Tel Aviv.

– Likevel kan ikke Israel og Gaza bli adskilt. Fem sektorer knytter dem sammen: handel, energi, vann, miljø og helse. Hver av disse sektorene er det gjensidig avhengighet som forhindrer adskillelse, skriver Sneh.

Hvorfor nevner han dette? For å understreke at en organisasjon som avviser Israels eksistens ikke kan fortsette å styre på Gaza-stripen på lang sikt, selv ikke med ekstern støtte.

Også Fatah og de palestinske selvstyremyndighetene ønsker å henvise Hamas-regimet til historiebøkene. Omkring 40 prosent av PAs innbyggere lever under styret til en bevegelse som ønsker å eliminere selvstyremyndigheten og gjøre hele Palestina til et islamsk kalifat.

Felles strategi
Egypt, Israel og PA har alle interesse av å se Hamas-regimet forsvinne. Likevel tillater Egypt at nesten hva som helst blir levert til Gaza-stripen gjennom smuglertunnelene. PA-regjeringen utbetaler lønninger til 77.000 ansatte på Gaza-stripen. Israel leverer elektrisitet og vann, og slipper gjennom 150 lastebiler med forsyninger hver dag (før Hamas jaget Fatah-styrkene var det omkring 750 lastebiler daglig).

– I virkeligheten er det ingen beleiring av Gaza, skriver Sneh.

Han mener Egypt, Israel og PA bør forene strategi og krefter for å få Hamas-regimet bort. I første omgang foreslår han at grensestasjonene tilbakeføres til PA-kontroll, og at siviladministrasjonen på Gaza-stripen overtas av teknokrater fram til et nytt valg.

– Men selv disse tiltakene vil være vanskelig å oppnå før man har nøytralisert den militære styrken til Hamas, innrømmer Sneh.

– Gaza må returnere til legitimt palestinsk styre og slutte å tjene Irans strategiske interesse, avslutter Sneh.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart