Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Klapper Fatah for fred eller terror?


På en avslutningsfest for videregående elever sommeren 2010 blir Fatah-terroristen Dalal Mughabi æret.

Fatah gjør sitt beste for å framstå som fredselskende i Vesten. Men budskapet de forkynner til sine egne er ofte et helt annet.

Nye fredsforhandlinger mellom Israel og PA skal snart i gang. Torsdag denne uken samles partene rundt forhandlingsbordet i Washington for de første direkte samtaler på nesten to år.

Forventningene i israelske aviser er ikke akkurat skyhøye. Det er kanskje ikke er så rart, med tanke på hva resultatet har blitt ved tidligere forhandlinger: Mer vold, mer hat og enda mer splid mellom israelerne og palestinerne.

Mange israelske kommentatorer tror at president Barack Obama er litt vel optimistisk dersom han tror på fred innen ett år. Det er tidshorisonten den amerikanske administrasjonen har gitt for en ferdig sluttstatusavtale.

Mangler troverdighet
Men en annen grunn til at man er skeptiske er Fatahs manglende troverdighet. Fatah er det ledende partiet på Vestbredden og sitter med regjeringsmakten i selvstyremyndighetene. Utad, særlig overfor vestlige medier, virker den palestinske regjeringen å være fredselskende. Men hva sier de egentlig til sine egne nå som en ny forhandlingsrunde nærmer seg? Og viktigst av alt: Hva sier de til sine barn?

Maner barn til vold
Man burde kunne forvente av parter som man skal møte i en fredssamtale, at de utdanner sine barn til å trakte etter fred. Her har Fatah feilet i en årrekke, for eksempel gjennom skolebøker som oppfordrer til vold mot jøder og ærer selvmordsbombere. Men også i løpet av de siste sommermånedene, samtidig som indirekte forhandlinger har pågått, har det samme krigerske budskapet runget.

I sommer, på et Fatah-arrangement med PA-president Mahmoud Abbas som beskytter, tok man i bruk en sang som æret et selvmordsangrep. Angrepet det er snakk om ble gjennomført i 1978 og tok livet av hele 37 israelere under en busskapring. I tillegg ble to sommerleire oppkalt etter Dalal Mughabi, kvinnen som ledet angrepet for 32 år siden.

Sangen beskriver terroristene som «rovfugl» og «helter», som forbilder barna må se opp til. (Se video øverst i artikkelen.)

– Legenden Dalal
Mughabi er også blitt æret i andre sammenhenger denne sommeren. Da en sommerleir for jenter i Betlehem skulle avsluttes, fikk deltakerne se et skuespill til ære for «legenden Dalal». PA TV har også dekket fra en sommerleir for palestinske barn i Syria, der alle barna hadde t-skjorter med bilder av Mughabi. Klikk på video under for å se.

– Haifa er okkupert
MIFF har tidligere rapportert om hvordan PA, gjennom fjernsynssendinger og dokumenter, beskriver israelske byer som okkupert palestinsk område. Så sent som 25. august i år var dette framstillingen som ble gitt under en fjernsynssending for barn. Kanalen er eid av PA, som er kontrollert av Fatah. Klikk på video under for å se.

Støtter terror
Budskapet til de voksne er like lite oppløftende: Voldelig terror som motstandsform mot Israel er kanskje ikke riktig akkurat nå, men Fatah har ikke forlatt krigens sti. Det har mange av organisasjonens ledere forsikret de siste årene.

6. august i år benektet den sentrale Fatah-skikkelsen Jibril Rajoub at organisasjonen har forlatt troen på voldelig motstandskamp. Tvert om gav han sin støtte til «væpnet motstand» mot Israel, under rette omstendigheter.

– Ved den [sjette Fatah-]konferansen bekreftet vi at kampen i alle sine former, inkludert motstand og væpnet kamp [fortsetter] … [Væpnet] motstand er et middel, ikke et mål. Den væpnede motstanden er relatert til våre evner … må skade okkupasjonen [Israel], den må være sammenvevd med en politisk plattform, sa han. Klikk på video under for å se.


Væpnet kamp er «legitimt»
Tidligere PA-statsminister Ahmed Qureia forklarte også 5. august at «væpnet motstand» er fullt ut «legitimt», så lenge den tjener palestinske interesser.

Dette bekrefter minister for religiøse anliggender og Fatah-medlem Mahmoud al-Habbash 20. august.

– Begrepet «krig» vil ikke bli slettet fra leksikonet … så lenge Jerusalem er okkupert, sa al-Habbash med Abbas som tilskuer.

Dessuten er Fatahs beslutning om å gå til forhandlinger kun en midlertidig beslutning, av rent «taktiske» årsaker. Det sa Nabil Shahaat, parlamentsmedlem og medlem i Fatahs sentralkomité den 10. juni i år.

– Selv motstandsbevegelsen bruker defensiv taktikk for ikke å gå glipp av muligheter, forklarte han overfor en jordansk avis.

Dessverre er ikke disse alene om slike uttalelser. Den israelske organisasjonen Palestinian Media Watch har dokumentert langt flere eksempler.

Urimelig krav
På tross av disse uttalelsene, som selvsagt er svært ødeleggende for Israels tillit til Fatah, stiller Israel til forhandlinger uten forhåndskrav.

 

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart