Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Vestens fantasiverden i Midtøsten

Står det egentlig bra eller dårlig til med den palestinske økonomien?

Hva er Vestens største problem i Midtøsten? – At de har skapt en fantasiverden som de forholder seg til, i stedet for den virkelige situasjonen i regionen, mener Barry Rubin, redaktør i Middle East Review of International Affairs (MERIA). MIFF gjengir fra hans kommentarartikkel i Jerusalem Post 19. juni.

Går imot Israels lovord
Rubin bruker et eksempel fra en artikkel i The Financial Times (FT). Ingressen i FT lød som følger:

– Palestinske arbeidere på Vestbredden har så langt ikke tjent på den enorme oppgangen i økonomien. Nye undersøkelser viser at arbeidsledigheten er høy og at den øker, mens lønningene stadig faller.

Avisens beskrivelse av virkeligheten på Vestbredden går fullstendig imot de gjentatte lovordene fra Israel og andre vestlige land, som hyller den økonomiske veksten i de palestinske områdene. Det siste året har veksten vært på hele ni prosent.

Palestinsk økonomi et «luftslått»
Samtidig bekrefter rapporten bekymringer som blant annet har blitt uttrykt av PA-statsminister Salaam Fayyad. Han har gjentatte ganger advart om at den palestinske økonomien «ikke er bærekraftig» uten videre politisk framgang. Rubin skriver ironisk:

– Dersom palestinerne lyver om den økonomiske situasjonen [og at situasjonen i virkeligheten er verre enn det det gis inntrykk av], så viser det at Israel virkelig tar feil? Haha. Den var god. Og dersom den palestinske økonomien ikke fungerer bra, så viser det at Israel må komme med flere innrømmelser og palestinerne må bli gitt mer? Enda en god vits!

– Den palestinske økonomien er et luftslott som flyter på en sjø av massiv utenlandsk bistand, konkluderer Rubin.

Trenger ikke frykte Hamas?
Redaktøren mener palestinernes økonomi er gjennomsyret av «inkompetanse, ineffektivitet og korrupsjon». Derfor tror han ikke at en palestinsk statsdannelse nødvendigvis er en mirakelkur som løser alle sosiale problemer i områdene, selv om noen tilsynelatende har denne oppfatningen.

Israelerne blir fortalt at de ikke skal frykte Hamas nå som økonomien på Gaza-stripen og Vestbredden er så god. Ved neste korsvei vil Fatah vinne valget, heter det. Men vi må ikke glemme, påpeker Rubin, at det samme ble sagt ved valget i 2006. USA ble lurt til å stole på meningsmålinger, manipulert av Fatah, som antydet et totalt motsatt resultat enn det som ble resultatet i valget.

– Derfor bør ikke israelere høre på respekterte aviser som FT, når de hevder at vi må forhaste oss fram til en fredsavtale så raskt som mulig, fordi ledigheten i de palestinske områdene er på 25 prosent, skriver Rubin.

Rart at Israel ikke liker Hamas?
– [Israel og palestinerne] har den siste tiden kranglet om en fornyet samarbeidsavtale mellom rivaliserende palestinske grupperinger. Det er en avtale som Israel avviser, heter det videre i FT-artikkelen.

Det er kanskje ikke så rart at Israel ikke omfavner en slik avtale med liv og lyst, påpeker Rubin. Den ene av disse grupperingene (Hamas) er tross alt en terrororganisasjon som støtter folkemord, er antisemittisk, arbeider som satellittorganisasjon for Syria og Iran og som ønsker konfrontasjon med Israel.

Ingen diskuterer heller hva PA selv gjør galt. Statsminister Fayyad skryter stadig av det regjeringen har oppnådd i økonomien. Han framstår i mediene som en ansvarlig leder som advarer om farene. Og Israel har selvfølgelig skylden, om ikke av en annen grunn enn at de desperat forsøker å finne noe fint å si om PA, skriver han.

Økende statsoptimisme
Tilbake til FT-artikkelen:

– De negative økonomiske nyhetene står i skarp kontrast til den enorme oppgangen i politisk optimisme blant palestinerne. Ifølge en ny undersøkelse […] sier mer enn 83 prosent av palestinerne at de føler seg «optimistiske» eller «veldig optimistiske» vedrørende framtiden. Det er en økning på 15 prosent siden september i fjor.

Det er heller ikke forunderlig optimismen øker blant palestinerne, når de nå har et sterkt håp om å unngå forhandlinger med Israel. De tror at FN vil gi dem alt de vil ha i hendene og at avtalen mellom Fatah og Hamas vil gjøre det mulig å beseire Israel.

– Men vi vet at disse håpene vil bli knust, skriver Rubin.

Øvelse i propaganda
Så hva skjer da? Vil palestinerne igjen ta i bruk vold? Det vil i så fall ikke være til hjelp for den palestinske økonomien. Trolig vil også Hamas vinne valget neste år, fordi PAs eneste punkt på skrytelisten, den palestinske økonomien, angivelig ikke er så bra likevel.

– Med andre ord: Denne artikkelen [til FT] inneholder veldig mye nyttig informasjon. Men tolkningen av denne informasjonen gjør at artikkelen blir nok en øvelse i propaganda [fra avisens side], skriver han.

Rubin oppfordrer til slutt verdens avislesere til å stå sammen mot vestlige mediers forsøk på å presse en falsk samvittighet ned over dem.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart