Demokraten er i dagens Israel oppfattet som en av de amerikanske eks-presidentene i historien som har vært mest negativt innstilt mot dem selv.
Men Carter var likevel involvert i Midtøsten under sin periode fra 1977 til begynnelsen av 1981, på en måte som har fått positive ringvirkninger for Israel helt fram til i dag. Han var nemlig megleren under fredsforhandlingene mellom Egypts president Anwar Sadat og Israels statsminister Menachem Begin, som førte fram til Camp David-avtalen i 1978.
Etter at han tapte valgkampen i 1980 mot den populære republikaneren Ronald Reagan og fram til i dag, har israelere flest merket seg hvordan han ofte kritiserer deres politikk overfor palestinerne.
Ingen andre muligheter
På tross av den sittende president Barack Obamas kritikk av PAs FN-spor mener Carter at palestinerne ikke har noe annet valg, siden forhandlingsforsøk gjennom mange år ikke har ført til resultater. Men dersom Obama hadde lagt fram et «omfattende fredsforslag», hadde han gått imot planene, hevder han.
– Som et alternativ til den manglende framgangen som råder nå, støtter vi motvillig palestinernes kamp for anerkjennelse, sa Nobels fredsprisvinneren under en tilstelning i Carter Center i Atlanta, USA.
Selv om sjansene for at en palestinsk stat vil motta fullt medlemsskap i FN er lik null, siden USA vil legge ned veto, tror Carter det ville være et stort steg for PA å bli anerkjent som stat selv uten å være medlem.
Optimistisk for Midtøsten
Mannen som var avgjørende for å få på plass en fredsavtale mellom Egypt og Israel tror også at denne vil bestå, selv om det har skjedd et regimeskifte i Kairo. Han uttrykte optimisme for framtiden og gav sin støtte til folkeopprørene i den arabiske verden.
– Den arabiske våren har bragt med seg et håp om demokrati og frihet for mange mennesker i regionen […] og jeg håper at det tilslutt vil bringe med seg en endring i mulighetene for at fredsavtaler kan bli signert mellom Israel og dets naboland. Men det krever at Israel trekker seg tilbake fra de okkuperte områdene, men det er noe som den israelske regjeringen til nå ikke har maktet å gjøre, hevdet Carter.
Brudd på Oslo-avtalen
Washington og Jerusalem understreker at PAs initiativ er et ensidig tiltak for å få etablert sin stat, uten å gå veien gjennom forhandlinger med Israel. Dette er også et brudd på Oslo-avtalene som ble signert av PA-president Yassir Arafat i 1993, sammen med Israels statsminister Yitzhak Rabin. Israel har ved en rekke anledninger siden forhandlinger med PA brøt sammen i september i fjor, tilbudt palestinerne nye samtaler uten å stille forhåndskrav. Til nå har Abbas nektet.
På tross av sin mer europeiske tilnærming til Israel i motsetning til amerikanske presidenter flest, på tross av det israelere flest oppfatter som hans kritiske linje mot dem, er Carter høyt respektert for sitt bidrag i Camp David-avtalen. Hvordan hans støtte til PAs FN-initiativ vil påvirke holdningen til ham i den israelske opinionen, gjenstår å se.