Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Dobbelbudskap fra Abbas

Mahmoud Abbas. (Foto: Danica Bijeljac, FN)
Mahmoud Abbas. (Foto: Danica Bijeljac, FN)
Hvordan skal Israel kunne ta Mahmoud Abbas på alvor hvis hans eget folk finner det vanskelig å tro på ham?

Det er den arabisk-israelske journalisten Khaled Abu Toameh som stiller spørsmålet. Toameh dekker Vestbredden og Gaza for Jerusalem Post, og blir ansett som en moderat muslim.

Foran tv-kameraene ser alt ut til å være i den beste orden. Fatah og Hamas, som i virkeligheten er bitre fiender, poserer med brede smil og bekreftende håndtrykk, og lederne gir et samlende budskap. Samtidig blir Hamas-medlemmer arrestert av Fatah på Vestbredden, og Fatahs medlemmer blir arrestert i Gaza.

Hva slags signal sender Fatah og Hamas til det palestinske folk når de bruker vold og arrestasjoner mot hverandre? Det mest brutale eksemplet var Hamas sitt voldelige kupp på Gaza i 2007, hvor et stort antall Fatah-medlemmer ble brutalt drept og mange måtte flykte for livet til israelske grensestasjoner.

– Er Abbas ærlig når han forteller omverden og det palestinske folk om hvor enige Hamas og Fatah er? Eller er han i det hele tatt ærlig overfor sitt eget folk?

– Nei, mener Tomaeh. Han påpeker dobbeltalen til Abbas i en artikkel som ble publisert 6. januar.

Abbas har tidligere sagt at han ikke kommer til å stille som kandidat til neste presidentvalg. Nå sier hans støttespillere i Fatah at Abbas er bevegelsens eneste aktuelle kandiat. Et valg er tidligere varslet i mai, men hva det blir vil tiden vise.

Abbas pleide å si at han aldri ville akseptere en forsoningsavtale med Hamas med mindre den islamistiske bevegelsen gir fra seg kontrollen over Gaza-stripen. Men i løpet av de siste månedene har Abbas snakket med Hamas og åpnet dørene til PLO.

Abbas bekrefter personlig at han har gjort avtaler med Hamas og «åpnet et nytt kapittel» i forholdet mellom de to partene. Til tross for snakket om forsoning og enhet, så fortsetter PAs sikkerhetsstyrker på Vestbredden å arrestere støttespillere og aktivister fra Hamas. Senest i går kom det meldinger om at PAs sikkerhetsstyrker innkalte en journalist i Hebron til forhør, etter at han hadde omtalt Ismail Haniyeh fra Hamas som den «legitime palestinske statsminister».

Abbas har gjentatte ganger truet med å avvikle de palestinske selvstyremyndighetene. Dersom FNs sikkerhetsråd ikke godkjenner PLOs søknad om fullt medlemskap for Palestina, ville jeg gå av eller oppløse de palestinske selvstyremyndighetene. Etter at FNs sikkerhetsråd har avvist søknaden, fortsetter både Abbas og PA som før.

Abbas har erklært at «returrett» for palestinske flyktninger er en «hellig» sak for palestinerne, men noen av hans forhandlere har vist vilje til å gjøre omfattende kompromiss ikke bare i spørsmålet om flyktninger, men også med hensyn til Jerusalems fremtid. Det viste dokumenter som ble publisert av Wikileaks. Abbas har likevel ikke vist kompromissvilje i sin offentlige retorikk eller i handling.

Alle de doble signalene er en hovedgrunn til at mange palestinere ikke lenger tar Abbas eller de palestinske selvstyremyndighetene på alvor. Hvorfor skal Israel eller Vesten ta ham på alvor hvis hans eget folk finner det vanskelig å tro på han? lurer Toameh.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart