Ifølge Høyesterett har fangefrigjøringer blitt bragt fram for domstolen i så mange tilfeller tidligere under liknende omstendigheter, uten at de har omgjort beslutningen de gangene. Derfor mente de at det heller ikke fantes grunnlag i denne saken for å tenke annerledes, opplyser Times of Israel.
– Vi ser ingen grunn til å vike fra rettens beslutninger i disse tilfellene. Det er ingen tvil om at dette er en vanskelig og sensitiv sak. Våre hjerter står sammen med familiene. Vi er sikker på at de som tok beslutningen [om å frigjøre fanger] gjorde det med et tungt hjerte, mens de samtidig tok hensyn til de frarøvede familienes situasjon, skrev de i domsavsigelsen.
Familiene til ofrene av de 26 fangenes terrorhandlinger, ba Høyesterett om å midlertidig stanse fangefrigjøringen. Men en kvinne som mistet sin 84 år gammel far, da han ble myrdet av Farah Saleh al-Rimahi på begynnelsen av 90-tallet, tenker annerledes. Eida Kinstler ønsker å se at fangene settes fri, fordi det fremmer forhandlingene med palestinerne.
– Det er ikke bare det rette å gjøre. Det er en plikt. Vi er nødt å separere følelsene våre fra politikken, hevder Kinstler.
Til sammen skal 104 palestinske fanger som ble fengslet før Oslo-avtalene, slippes fri på ulike stadier i fredsprosessen. Men det avhenger av framgangen og samarbeidsviljen til PA.