Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Forholdet mellom PA, Hamas og Egypt

En godt utviklet smuglertunnel på grensen mellom Egypt og Gaza-stripen. Bildet er publisert i 2009. (Foto: Marius Arnesen, flickr.com)
En godt utviklet smuglertunnel på grensen mellom Egypt og Gaza-stripen. Bildet er publisert i 2009. (Foto: Marius Arnesen, flickr.com)
Maktskiftet i Egypt skaper en ny dynamikk i forholdet mellom Kairo, Gaza og Ramallah.

Den avsatte presidenten i Egypt, Mohammed Morsi, tilhørte Det muslimske brorskapet. Hamas, som styrer i Gaza, er også en del av brorskapet.

Når da det egyptiske militæret har avsatt Morsi, og står i et fiendtlig forhold til brorskapet, betyr det at også forholdet mellom Egypts regjering og Hamas er blitt dårligere. Og siden president Mahmoud Abbas’ parti, Fatah, har et dårlig forhold til Hamas, er forholdet mellom Egypt og Fatah blitt forbedret. Fatah styrer på Vestbredden, og har støttet de militære i Egypt.

Den nye regjeringen i Egypt har tettet til hundrevis av tunneler mellom Gaza og Egypt. Hovedhensikten er vel å stanse våpensmugling. Men en stor del av importen til Gaza har gått gjennom tunneler, så dette vil nok også virke inn på andre måter.

Et dårligere forhold til Egypt gjør krisen i Gaza dypere enn tidligere. Et bedret forhold til Egypt vil kanskje styrke PA og bedre forholdene på Vestbredden.

 

PA og Gaza

Da Hamas tok kontrollen over Gaza i 2007, godtok ikke Fatah det. Det palestinske styret, PA (hvor Fatah er største parti) fortsatte derfor å sende penger til Gaza, som om de fortsatt hadde kontrollen. Titusener at palestinere i Gaza-stripen har fått og får lønn fra PA, selv om de fleste er fratatt jobben de gjorde for Fatah.

Ifølge vår kilde-artikkel av Khaled Abu Toameh, en dyktig muslimsk araber som har skrevet for Jerusalem Post i mange år, overveier nå PA å stanse utbetalingene til Gaza. Hamas har på sin side tilbudt Fatah å få en finger med i styret i Gaza. Det var Hamas’ statsminister Ismail Haniyeh som foreslo dette. Fatah har i første omgang avvist tilbudet.

Hamas beskylder PA for å forsøke å få til et opprør i Gaza etter forbilde fra Egypt.

 

Kilder: En artikkel av Khaled Abu Toameh på jpost.com (Jerusalem Post) 26. august 2013.

En artikkel av Diana Atallah og Linda Gradstein fra The Media Line, gjengitt på ynetnews.com (Yediot Aharonot) 26. august 2013.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart