Den avsatte presidenten i Egypt, Mohammed Morsi, tilhørte Det muslimske brorskapet. Hamas, som styrer i Gaza, er også en del av brorskapet.
Når da det egyptiske militæret har avsatt Morsi, og står i et fiendtlig forhold til brorskapet, betyr det at også forholdet mellom Egypts regjering og Hamas er blitt dårligere. Og siden president Mahmoud Abbas’ parti, Fatah, har et dårlig forhold til Hamas, er forholdet mellom Egypt og Fatah blitt forbedret. Fatah styrer på Vestbredden, og har støttet de militære i Egypt.
Den nye regjeringen i Egypt har tettet til hundrevis av tunneler mellom Gaza og Egypt. Hovedhensikten er vel å stanse våpensmugling. Men en stor del av importen til Gaza har gått gjennom tunneler, så dette vil nok også virke inn på andre måter.
Et dårligere forhold til Egypt gjør krisen i Gaza dypere enn tidligere. Et bedret forhold til Egypt vil kanskje styrke PA og bedre forholdene på Vestbredden.
PA og Gaza
Da Hamas tok kontrollen over Gaza i 2007, godtok ikke Fatah det. Det palestinske styret, PA (hvor Fatah er største parti) fortsatte derfor å sende penger til Gaza, som om de fortsatt hadde kontrollen. Titusener at palestinere i Gaza-stripen har fått og får lønn fra PA, selv om de fleste er fratatt jobben de gjorde for Fatah.
Ifølge vår kilde-artikkel av Khaled Abu Toameh, en dyktig muslimsk araber som har skrevet for Jerusalem Post i mange år, overveier nå PA å stanse utbetalingene til Gaza. Hamas har på sin side tilbudt Fatah å få en finger med i styret i Gaza. Det var Hamas’ statsminister Ismail Haniyeh som foreslo dette. Fatah har i første omgang avvist tilbudet.
Hamas beskylder PA for å forsøke å få til et opprør i Gaza etter forbilde fra Egypt.
Kilder: En artikkel av Khaled Abu Toameh på jpost.com (Jerusalem Post) 26. august 2013.
En artikkel av Diana Atallah og Linda Gradstein fra The Media Line, gjengitt på ynetnews.com (Yediot Aharonot) 26. august 2013.