Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

En «stormfull» politisk vinter i Knesset

Den israelske nasjonalforsamlingen Knesset. (Foto: Joshua Paquin, flickr.com)
Den israelske nasjonalforsamlingen Knesset. (Foto: Joshua Paquin, flickr.com)
I dag er Knesset samlet igjen for første gang etter sommerferien. Svært mange hendelser de neste månedene kan endre israelsk politikk.

Det politiske landskapet i Israel har få innslag av «konsensuskultur» slik vi kjenner fra norsk politikk, pluss at svært mange saker som vedtas eller drøftes oppleves som eksistensielle. En slik situasjon gjør at det ofte er høyere temperatur og sterkere meninger enn det norske Stortinget.

Vintersesongen i Knesset 2013-2014 kan denne gangen bli ekstra spennende å følge med på. Interne partikamper, stramme budsjetter og kommunevalg er alle saker som kan endre israelsk politikk. Regjeringen som består av Likud, Israel Beiteinu, Yesh Atid, Bayit Yehudi og Hatnua skal få en tøff jobb med å overleve i sin nåværende form.

Ha’aretz-journalist Jonathan Lis gir oss en innføring i de viktigste sakene for de kommende månedene.

1. Lieberman ut av Knesset eller inn i regjeringen?
Israel Beitenu-leder Avigdor Lieberman har lovet å trekke seg fra Knesset dersom han blir domfelt for korrupsjon i distriktsdomstolen i Jerusalem. Det er ventet at dommen faller rundt 6. november. Dersom han ikke blir domfelt, går han inn i regjeringen som utenriksminister.

2. Likud-Beiteinu kan splittes
Det var høye forhåpninger for ett år siden, da Lieberman og statsminister Benjamin Netanyahu valgte å gå til valg med en politisk samarbeidsliste mellom henholdsvis Israel Beiteinu og Likud. Men i stedet for å oppnå rundt 50 mandater som de håpet, endte de på 31. Om få uker vil sentralkomiteen til Likud stemme over framtiden til samarbeidsplattformen. Trolig blir det et rungende nei til å fortsette slik som nå.

3. Netanyahu isoleres i eget parti
Statsminister Netanyahu har beveget seg noe politisk mot venstre i forhold til en tostatsløsning med palestinerne de siste 4-5 årene. Samtidig har partiet hans beveget seg godt mot høyre. I Likud er det alle partimedlemmene som bestemmer hvordan valglisten skal se ut. I forrige valg førte det til at mange på venstresiden i partiet, sterke allierte av Netanyahu, havnet for langt nede til å komme inn på Knesset. Men mange på høyresiden, som er tilhengere av bosetninger og motstandere av en tostatsløsning, ble valgt inn.

Det har gjort at Netanyahu er i ferd med å bli isolert i eget parti og miste den sterke støtten han har hatt internt tidligere. For eksempel har han møtt kraftig motstand mot frigjøringen av palestinske fanger og for vilje til å gi fra seg landområder i en avtale med PA. Det forhandlingsvillige Yesh Atid lover nå at de vil støtte statsministeren i samtalene, for å veie opp mot konflikten i Likud. Det største opposisjonspartiet Ap har lovet å gå inn i regjeringen for å redde fredsprosessen, skulle det vise seg å være nødvendig.

4. Religion og stat
Forholdet mellom religion og stat er den store ideologiske debatten i Israel så langt dette århundret. I få saker er de politiske skillelinjene like store. Lis spår derfor at spørsmålet vil være sentralt også denne gangen.

Yesh Atid er et parti som ønsker et skille mellom religion og stat. Denne høsten vil de legge fram nye lovforslag i Knesset, som gjør det mulig for lokale myndigheter selv å bestemme om de vil ha offentlig transport på sabbaten. De neste ukene vil også den nye kontroversielle vernepliktsloven gå gjennom sine to siste Knesset-høringer, noe som skal presse flere ultra-ortodokse til å gjennomføre militærtjeneste og siden gå ut i arbeidslivet. De har også fremmet et forslag om å øke sperregrensen til Knesset med ett prosentpoeng, opp til fire prosent.

5. Kommunevalg
Årets kommunevalg blir spesielt avgjørende for nevnte Yesh Atid, som er så nytt at det fortsatt ikke har noen lokale representanter. Partileder Yair Lapid er for øyeblikket en svært upopulær finansminister, som utvilsomt er dårlig PR foran et lokalvalg. Dette valget vil vise om velgerne tar dem seriøst som parti.

Et langt mer populært regjeringsparti, Bayit Yehudi, håper å få rekordmange 150 representanter inn i kommunestyrene rundt om i landet.

6. Partiledervalg i Arbeiderpartiet
De to forrige partilederne i Arbederpartiet som har stilt til gjenvalg har tapt. Men Shelly Yachimovich håper å beholde sin posisjon i partiet, til tross for at valgresultatet i vår for den gamle giganten i israelsk politikk, ikke var voldsomt imponerende.

Hun blir utfordret av Yitzhak Herzog. En mann som er enda mer skeptisk til å gå inn i en regjering styrt av Benjamin Netanyahu og Likud i dette Knesset, enn det Yachimovich er. Skulle han vinne kan det bli avgjørende, dersom Netanyahu for eksempel må bytte ut Bayit Yehudi for å holde liv i forhandlingene med PA.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart