Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Uenige om syv prosent av Vestbredden

John Kerry og Mahmoud Abbas i samtaler underveis i de pågående fredssamtalene. Foto: Flickr/U.S. State Department.
John Kerry og Mahmoud Abbas i samtaler underveis i de pågående fredssamtalene. Foto: Flickr/U.S. State Department.
Kilder med innsyn i de pågående fredssamtalene hevder at Israel skal være villig til å gi opp 90 prosent av Vestbredden til en palestinsk statsdannelse. Men palestinerne krever 97 prosent.

Det er anonyme kilder fra både israelsk, amerikansk og palestinsk side som forteller dette til det hebraiskspråklige nyhetsnettstedet ”Walla”. Saken refereres på engelsk av Times of Israel.

 

Israel vil gi fra seg 90 prosent

Ifølge kildene er begge sider i prinsippet enige om at 70 til 80 prosent av bosetningene på Vestbredden vil komme til å måtte overføres til israelsk suverenitet i en sluttstatusavtale. Dette vil være mulig selv om Israel overgir så mye som 97 prosent av territoriet på Vestbredden til palestinerne, slik de palestinske forhandlerne ifølge kildene går inn for.

Selv om Israel skal ha tilbudt både økonomiske kompensasjoner og andre landområder i bytte mot de ønskede ti prosentene av Vestbredden, vil palestinerne på sin side ikke akseptere at mer enn tre prosent av territoriet forblir under israelsk styre.

 

Israel vil lease isolerte bosetningsområder

Ifølge både israelske og palestinske kilder skal palestinerne ha akseptert å la Israel beholde Gush Etzion, like sør for Jerusalem, og Givat Ze’ev, like nord for Jerusalem. Begge parter skal også være enige om at byene som ligger mer eller mindre langs 1967-linjene skal få bli annektert av Israel.

Palestinerne motsetter seg at Israel får beholde Efrat og Migdal Oz, som befinner seg langs den israelske hovedveien fra nord til sør. Palestinerne vil heller ikke at Israel skal få beholde de mindre boligområdene i nærheten av Ma’ale Adumim, like øst for Jerusalem.

Når det gjelder de mer isolerte jødiske bosetningene i Samaria, som Beit El og Ofra, forsøker Israel å få til en langtidsavtale om leasing av disse landområdene, fremfor å annektere dem.

Fremtiden til Ariel og Karnei Shomron er usikker.

Når det gjelder Hebron, går Israel ifølge rapporten inn for å ”beholde et nærvær der”, men statusen til den jødiske bosetningen Kiryat Arba eller de andre jødiske bebyggelsene i nærområdet er ikke berørt med tydelighet i rapporten.

 

Forslag til rammeavtale ventes snart

Uttalelsene fra de anonyme kildene berører ikke statusen for Øst-Jerusalem, som palestinerne krever å få gjøre til sin hovedstad, men som rommer flere større jødiske bydeler som Gilo, Pisgat Ze’ev og Har Homa.

Amerikanerne tar ifølge rapporten til orde for at det bør opprettes en sikker transportåre fra Vestbredden til Gaza-stripen, noe som i øyeblikket vanskeliggjøres av at Hamas-regimet regjerer i Gaza.

Det er ventet at den amerikanske utenriksministeren John Kerry i nærmeste fremtid vil gjøre et nytt forsøk på å presentere en såkalt rammeavtale for de videre forhandlingene, der han vil oppsummere prinsippene begge sider så langt har blitt enige om. Palestinerne har tidligere uttalt at de vil avvise enhver slik rammeavtale.

En rekke springende punkter er fortsatt uløste, som for eksempel at palestinerne fortsatt nekter å anerkjenne Israel som en jødisk stat, eller at palestinerne fortsatt holder fast ved kravene om å dele Jerusalem og at 1948-flyktningene og deres etterkommere skal ha rett til å vende tilbake til Israel.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart