John Kerry og Mahmoud Abbas i samtaler underveis i de pågående fredssamtalene. Foto: Flickr/U.S. State Department.
John Kerry og Mahmoud Abbas i samtaler underveis i de pågående fredssamtalene. Foto: Flickr/U.S. State Department.

Uenige om syv prosent av Vestbredden

Kilder med innsyn i de pågående fredssamtalene hevder at Israel skal være villig til å gi opp 90 prosent av Vestbredden til en palestinsk statsdannelse. Men palestinerne krever 97 prosent.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Det er anonyme kilder fra både israelsk, amerikansk og palestinsk side som forteller dette til det hebraiskspråklige nyhetsnettstedet ”Walla”. Saken refereres på engelsk av Times of Israel.

 

Israel vil gi fra seg 90 prosent

Ifølge kildene er begge sider i prinsippet enige om at 70 til 80 prosent av bosetningene på Vestbredden vil komme til å måtte overføres til israelsk suverenitet i en sluttstatusavtale. Dette vil være mulig selv om Israel overgir så mye som 97 prosent av territoriet på Vestbredden til palestinerne, slik de palestinske forhandlerne ifølge kildene går inn for.

Selv om Israel skal ha tilbudt både økonomiske kompensasjoner og andre landområder i bytte mot de ønskede ti prosentene av Vestbredden, vil palestinerne på sin side ikke akseptere at mer enn tre prosent av territoriet forblir under israelsk styre.

 

Israel vil lease isolerte bosetningsområder

Ifølge både israelske og palestinske kilder skal palestinerne ha akseptert å la Israel beholde Gush Etzion, like sør for Jerusalem, og Givat Ze’ev, like nord for Jerusalem. Begge parter skal også være enige om at byene som ligger mer eller mindre langs 1967-linjene skal få bli annektert av Israel.

Palestinerne motsetter seg at Israel får beholde Efrat og Migdal Oz, som befinner seg langs den israelske hovedveien fra nord til sør. Palestinerne vil heller ikke at Israel skal få beholde de mindre boligområdene i nærheten av Ma’ale Adumim, like øst for Jerusalem.

Når det gjelder de mer isolerte jødiske bosetningene i Samaria, som Beit El og Ofra, forsøker Israel å få til en langtidsavtale om leasing av disse landområdene, fremfor å annektere dem.

Fremtiden til Ariel og Karnei Shomron er usikker.

Når det gjelder Hebron, går Israel ifølge rapporten inn for å ”beholde et nærvær der”, men statusen til den jødiske bosetningen Kiryat Arba eller de andre jødiske bebyggelsene i nærområdet er ikke berørt med tydelighet i rapporten.

 

Forslag til rammeavtale ventes snart

Uttalelsene fra de anonyme kildene berører ikke statusen for Øst-Jerusalem, som palestinerne krever å få gjøre til sin hovedstad, men som rommer flere større jødiske bydeler som Gilo, Pisgat Ze’ev og Har Homa.

Amerikanerne tar ifølge rapporten til orde for at det bør opprettes en sikker transportåre fra Vestbredden til Gaza-stripen, noe som i øyeblikket vanskeliggjøres av at Hamas-regimet regjerer i Gaza.

Det er ventet at den amerikanske utenriksministeren John Kerry i nærmeste fremtid vil gjøre et nytt forsøk på å presentere en såkalt rammeavtale for de videre forhandlingene, der han vil oppsummere prinsippene begge sider så langt har blitt enige om. Palestinerne har tidligere uttalt at de vil avvise enhver slik rammeavtale.

En rekke springende punkter er fortsatt uløste, som for eksempel at palestinerne fortsatt nekter å anerkjenne Israel som en jødisk stat, eller at palestinerne fortsatt holder fast ved kravene om å dele Jerusalem og at 1948-flyktningene og deres etterkommere skal ha rett til å vende tilbake til Israel.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart