Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Forsvarsministeren: – Null prosent sjanse for at Hamas anerkjenner Israel

Israels forsvarsminister Moshe Ya'alon. (Foto: Wikimedia Commons.)
Israels forsvarsminister Moshe Ya'alon. (Foto: Wikimedia Commons.)
Moshe Ya'alon advarer om at den nye palestinske enheten kan føre til at Hamas får kontroll over Vestbredden. Han og en rekke andre sentrale israelske politikere diskuterte tilnærmingen til konflikten med palestinerne, under den årlige sikkerhetskonferansen i Herzliya.

I sin tale på tirsdag under den årlige sikkerhetskonferansen i Herzliya gjorde forsvarsminister Moshe Ya’alon det klart at  han ikke menter at samlingsregjeringen av Fatah og Hamas ville kunne bidra til fred.

– Det er null prosent sjanse for at Hamas vil akseptere Midtøsten-kvartettens betingelser og anerkjenne Israel, sa han.

Han så det som mer sannsynlig at samlingsregjeringen vil medføre at Hamas får kontroll over Vestbredden enn at de palestinske selvstyremyndighetene får kontroll over Gaza.

Ya’alon advarte også mot ensidig tilbaketrekning fra landområder i håp om at det vil gi fred.

– Tankegangen om ”land for fred” var en feil som bare har brakt Israel terror og raketter i bytte mot at Israel har gitt opp kontroll over landområder, sa han.

– Historien har vist at roten til konflikten ikke er at Israel ikke trekker seg tilbake til 1967-linjene, men heller at palestinerne benekter Israels rett til å eksistere, sa Ya’alon. 

Han påpekte at palestinerne både i den siste og tidligere forhandlingsrunder har nektet å anerkjenne Israel som en jødisk stat, nektet å oppgi flyktningenes rett til å vende tilbake, og nektet å akseptere at en fredsavtale skulle sette en stopper for fremtidige palestinske krav. Dette skriver Jerusalem Post.

 

Amerikansk sikkerhetsekspert: – Ikke la Hamas stille til valg

USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, Samuel Berger, tok til orde for at Hamas ikke bør få tillatelse til å delta i palestinernes valg så lenge de forblir en terrororganisasjon. Berger hadde vervet som nasjonal sikkerhetsrådgiver fra 1997 til 2001, under president Bill Clinton.

– Vi bør gjøre dette klart overfor president Abbas nå, og overtale EU og araberlandene til å gjøre det samme – motsette seg et valg i de palestinske områdene som inkluderer Hamas, sa Berger i sin tale under Herzliya-konferansen.

Den nye palestinske samlingsregjeringen er presentert som en teknokratregjering som skal fungere frem til demokratiske valg kan avholdes. Berger sa at det store spørsmålet blir hva som skjer nå palestinerne skal avholde valg i løpet av det neste halve året.

– Vi bør gjøre det klart overfor Abbas at vi vil protestere mot Hamas’ integrasjon i PLO, inntil de eventuelt underlegger seg Kvartettens prinsipper, sa han.

Midtøsten-kvartettens krav til Israels forhandlingspartnere innebærer å anerkjenne Israels rett til å eksistere, ta avstand fra terror og akseptere at tidligere inngåtte internasjonale avtaler er gyldige.

Han understreket at en tostatsløsning er det langsiktige strategiske målet for både Israel og USA, og oppfordret Israel til ikke å gjøre ensidige tiltak som står i motsetning til dette målet, som for eksempel å annektere bosetninger.

 

Lapid truer med regjeringsbrudd

En annen som også gikk ut mot ideen om annektering av bosetninger på Vestbredden, var finansminister Yair Lapid fra partiet Yesh Atid. Søndag advarte han om at han ville komme til å trekke seg fra regjeringskoalisjonen dersom regjeringen skulle bestemme seg for å annektere bosetninger.

Dagen etter kom statsminister Benjamin Netanyahu med bemerkninger om at man ikke måtte ”gjøre den samme historiske tabben som venstresiden i Israel, som alltid annonserer på forhånd hva de er villige til å akseptere”, fordi det ”er ikke slik forhandlinger foregår”.

– Mangel på erfaringer med å forhandle, og mangel på erfaringer innen forsvar, må ikke få resultere i at vi ledes ut i en ansvarsløs plan, som ville resultere i noe i likhet med den ensidige tilbaketrekningen fra Gaza, sa Netanyahu ifølge Israel Hayom.

 

Bennett promoterer annektering

Økonomi- og handelsminister Naftali Bennett fra Habayit Yehudi, fremmet sin plan for annektering av bosetningsblokkene i Judea og Samaria da han talte på Herzliya-konferansen.

Utenriksminister Avigdor Lieberman kommenterte Herzliya-konferansen mens han besøkte en annen konferanse i Eilat. Han sa han opplevde situasjonen som ”grotesk” når så mange ulike modeller for strategier i konflikten med palestinerne verserer blant regjeringsmedlemmer, og oppfordret sterkt til samling rundt en felles plan. Han mener verken Bennetts eller Lapids forslag er realistiske.

– Økonomi- og handelsministeren snakket om annektering av bosetningsblokkene, og finansministeren truet med å oppløse regjeringen om så skulle skje. Men de er begge klar over at det de snakket om ikke har noen mulighet til å bli realisert, sa Lieberman.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart