Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Abbas’ plan vil føre til nye terrorangrep

Forsvarsminister Moshe Ya'alon ser Abbas' plan som en åpning for terror mot Sentral-Israel. (Foto: Wikimedia Commons)
Forsvarsminister Moshe Ya'alon ser Abbas' plan som en åpning for terror mot Sentral-Israel. (Foto: Wikimedia Commons)
Mahmoud Abbas vil bruke araberlandene, USA og FN til å forsøke å tvinge Israel til å akseptere palestinernes premisser for nye fredsforhandlinger. Han legger nå frem en plan om israelsk tilbaketrekning fra Vestbredden innen tre år. – Dette ville føre til rakett- og granatangrep mot Ben Gurion-flyplassen, sier forsvarsminister Moshe Ya’alon.

De palestinske selvstyremyndighetenes president Mahmoud Abbas er i disse dager i ferd med å legge frem en ny plan for å oppnå en tostatsløsning innen tre år. Planen legger opp til en ny ni måneders periode med fredsforhandlinger, der Abbas krever at de første 90 dagene skal settes av til utelukkende å diskutere seg frem til landegrensene for en palestinsk stat.

Abbas vil legge planen frem for de arabiske landenes utenriksministre på møtet i Den arabiske liga 7.-9. september. Saudi-Arabia og Egypt har allerede uttrykt støtte til planen, og PA ser optimistisk på å få støtte fra resten av de arabiske landene.

Den førstkommende helgen skal sjefsforhandler Saeb Erekat og etterretningssjef Majed Faraj presentere planen for den amerikanske utenriksministeren John Kerry i Washington.

Etter planen skal grensespørsmålet være avgjort etter tre måneder med forhandlinger, og andre temaer skal tas opp i samtalene etter dette. Det inkluderer store spørsmål som 1948-flyktningene og deres etterkommeres ”rett til å vende tilbake”, Jerusalems status, bosetningene, sikkerhetssituasjonen og vannressursene. Fordi grensespørsmålet vanskelig kan behandles totalt isolert fra de andre temaene, har Israel tidligere motsatt seg en slik temainndeling. For å i det hele tatt sette i gang forhandlingene, krever palestinerne dessuten byggestans i bosetningene mens samtalene om grensene pågår, og løslatelse av flere palestinske fanger, skriver Ha’aretz.

 

Truer med ensidig FN-frieri

Dersom Israel ikke vil akseptere Abbas’ plan betingelsesløst ved hjelp av press fra araberlandene og USA, planlegger Abbas å henvende seg ensidig til FN og presentere planen overfor FNs sikkerhetsråd. Målet vil da være å få sikkerhetsrådet til å vedta en resolusjon om å opprette en palestinsk stat etter 1967-linjene. Dersom amerikanerne skulle nedlegge veto der, noe man anser som det eneste sannsynlige utfallet, vil palestinerne gå videre til FNs generalforsamling med det samme forslaget. Etter dette vil PAs plan være å gå videre i statsbyggingsprosessen ved ensidig å søke medlemskap i FN-organisasjoner, og trekke Israel for den internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser.

Slik planlegger Abbas og de palestinske selvstyremyndighetene å forsøke å bruke både araberlandene, USA og FN til å presse Israel inn i forhandlingssamtaler som ensidig er lagt opp etter palestinernes premisser.

Times of Israel oppsummerer Abbas’ budskap til Israel slik: ”Gi oss et kart over det fremtidige Palestina, ellers blir det internasjonal fordømmelse og slutt på sikkerhetsstyrkenes samarbeid på Vestbredden”. PA har gitt Israel frist til utgangen av året for å svare på om de aksepterer planen.

 

– Planen ville føre til raketter og granater

Israels forsvarsminister Moshe Ya’alon uttalte tirsdag at en diplomatisk prosess der målet er at Israel skal gjøre full tilbaketrekking fra Vestbredden, slik Abbas går inn for, ville føre til ”at raketter og granater ville bli avfyrt mot Ben Gurion-flyplassen”. Det skriver Jerusalem Post.

Han tok opp temaet i en tale under en konferanse i Tel Aviv. Ya’alon sa at når man vurderer en plan for en diplomatisk prosess, må man huske at alle Israels tidligere tilbaketrekkinger fra landområder har ført til at terrorister har tatt over kontrollen. Han viste til Hamas’ overtakelse av Gaza som det fremste eksemplet, og poengterte at terroraktiviteten florerte også på Vestbredden inntil Israel tok omfattende grep for å få bukt med problemet.

Ya’alon mente at Israel burde lete ”utenfor boksen” etter en ny diplomatisk prosess, og antydet at den nye strategiske interessen for samarbeid mellom Israel og de moderate arabiske statene kunne være en nøkkel.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart