Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Egypt åpner for å presse palestinerne til nye fredsforhandlinger

Egypts ambassadør til Israel, Hazem Khairat, på talerstolen under Herzliya-konferansen 2016. (Foto: Skjermdump fra konferansens videooverføring, via Times of Israel)
Egypts ambassadør til Israel, Hazem Khairat, på talerstolen under Herzliya-konferansen 2016. (Foto: Skjermdump fra konferansens videooverføring, via Times of Israel)
Både Egypt og Jordan mener tiden er inne for å blåse liv i det arabiske fredsinitiativet fra 2002.

På den årlige forsvars- og utenrikspolitiske Herzliya-konferansen holdt Egypts ambassadør til Israel, Hazem Khairat, sin første offentlige tale torsdag. Der åpnet han for å legge økt press ikke bare på Israel, men også på den palestinske siden, for å få i gang nye fredsforhandlinger mellom de to partene.

– Den israelsk-palestinske konflikten er i ferd med å blir farlig fastlåst, men Egypt tror fortsatt at det er mulig å oppnå en fredsavtale, sa Khairat i talen sin ifølge Times of Israel.

– Egypt vil fortsette å arbeide sammen med alle parter for en rettferdig fred som bringer sikkerheten tilbake til regionen. Det inkluderer tilrettelegging i det palestinske miljøet og å aktivere det arabiske fredsinitiativet. Men bare israelere og palestinere kan gjøre et modig valg og oppnå dette, uttalte den egyptiske ambassadøren.

Samtidig fortsatte han talen med å legge ansvar på Israel for den fastlåste situasjonen, ved at han viste til blant annet byggeprosjekter på Vestbredden.

 

Egypt kommer Netanyahu i møte?

Uttalelsene kommer etter at Israels statsminister Benjamin Netanyahu flere ganger de siste ukene har appellert til den arabiske verden om å ta nye skritt for å normalisere relasjonen med Israel. Netanyahu har samtidig uttrykt håp om at arabiske ledere vil legge press på de palestinske selvstyremyndighetene om å gjøre de nødvendige innrømmelser for at en fredsavtale skal bli mulig. Han har uttalt at han støtter den grunnleggende ideen i det arabiske fredsinitiativet, som først ble lagt fram i 2002, men at innholdet i fredsforslaget må bearbeides og oppdateres.

Den grunnleggende ideen bak initiativet er å oppnå en felles forståelse mellom Israel og de ledende arabiske statene som forhandlingsgrunnlag. Når en endelig fredsavtale om en tostatsløsning med palestinerne så inngås, skal det medføre full normalisering av relasjonene mellom Israel og de arabiske landene.

Kravene om fullstendig israelsk tilbaketrekking fra alle landområder erobret i seksdagerskrigen i 1967, og retur av alle palestinske flyktninger til Israel, er eksempler på elementer i fredsforslaget som aldri har kunnet aksepteres av Israel.

 

Jordan vil også ha nye forhandlinger

Jordans ambassadør til Israel, Walid Obeidat, talte også på Herzliya-konferansen. Han sluttet seg til sin egyptiske kollegas oppfordring til en snarlig gjenopptakelse av fredssamtaler mellom Israel og palestinerne, og også han tok til orde for å gjenoppta det arabiske fredsinitiativet.

– Etter Jordans oppfatning, og etter de arabiske statenes oppfatning, er det arabiske fredsinitiativet det fremste av alle initiativer som snakker om en regional tilnærming, sa han.

Obeidat minnet om at det arabiske fredsinitiativet er blitt anerkjent av både Den arabiske liga og Organisasjonen for islamsk samarbeid, totalt 57 land.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart