– Jeg vil at Sveriges forhold til Israel skal forbedres, og det kan definitivt bli bedre enn det er nå, uttalte Batra i Jerusalem søndag kveld, etter den første av sine fire dager på besøk i Israel og hos palestinerne på Vestbredden.
I forkant av besøket var hun klar på at hensikten var å styrke forholdet mellom Sverige og Israel, som har vært svært kjølig etter at den svenske regjeringen anerkjente ”staten Palestina” høsten 2014 og enda verre etter at utenriksminister Margot Wallström flere ganger har skapt sjokkbølger med sterkt Israel-kritiske uttalelser, som er blitt oppfattet å grense helt opp mot det antisemittiske. Wallström har siden januar vært erklært uønsket på diplomatiske besøk til Israel.
Skuffelse i Israel
Blant israelske myndigheter var det forhåpninger til at den svenske opposisjonslederen Batra nå ville bruke anledningen til å stå opp med støtte til Israel. Men hun innfridde dessverre ikke forhåpningene, skriver Times of Israel.
– Vi er skuffet over den svenske opposisjonslederens besøk i Israel, sier en sentralt plassert kilde som uttalelser på betingelse av anonymitet.
– Før besøket presenterte hun seg selv som en nær venn og ga oss en forståelse av at hun ville bruke besøket som en plattform for å komme med positive uttalelser om Israel. Men hun leverte ikke varene, sier kilden.
Batra fikk møte politikere på høyeste nivå, inkludert statsminister Benjamin Netanyahu. Hun kom likevel ikke med ”noen betydelige kommentarer” som kunne påvise en forskjell mellom hennes og Wallströms syn på den israelsk-palestinske konflikten, ifølge Times of Israels kilde.
– Israel hadde forventet at hun skulle ha en annerledes tilnærming til Israel, men slik var det ikke, sier kilden.
Møtet med Netanyahu
Batra hadde et timelangt møte med Netanyahu mandag, men statsministerens kontor valgte å ikke publisere verken pressemelding, uttalelser eller bilder fra møtet.
Etter møtet med Netanyahu sa Batra til den svenske avisen Expressen at ”det er viktig at vi kan ha en diskusjon på politisk nivå”, og at ”det hadde vært bra om den svenske regjeringen også kunne ha det”. Hun uttaler seg slik om møtet:
– Jeg synes det var en god samtale. Det var konstruktivt, og det var framfor alt tre områder vi tok opp. Det første var mulighetene til bedre relasjoner mellom Sverige og Israel. Det er på politisk nivå naturligvis, men det handler også om utbyttet vi kan ha når det gjelder ikke minst det å skape arbeidsplasser og forretninger. Ser man utenfor USA, så er jo Israel og Sverige to av de landene som har voksende teknologiske foretak som skaper nye arbeidsplasser, og det er et viktig område å utvikle.
De to andre temaene var ”den dynamiske og urolige regionen rundt Israel” og ”veien framover for å oppnå en tostatsløsning mellom Israel og Palestina”, sa hun.
Motsier ikke anerkjennelsen av ”Palestina”
– Om du blir statsminister, hvordan vil du da forandre politikken overfor Israel? spurte Expressen.
– Jeg vil at Sverige så snart som mulig, og det håper jeg kan ha bred støtte i Sverige, forbedrer relasjonen med Israel, svarte hun.
Samtidig uttaler hun seg i intervjuet lojalt overfor regjeringens anerkjennelse av ”Palestina” som stat. Tirsdag skal hun møte den palestinske statsministeren, fordi ”man kan jo ikke ha en tostatsløsning dersom man ikke kan snakke med to stater”, sier hun. Batra varsler at hun har tenkt å uttrykke seg kritisk også overfor den palestinske siden.
– Også der handler relasjonsbyggingen om å kunne møtes og få kontakt. På statsministernivå ser det ut til at jeg kommer til å få det der også, og det finnes jo ting å være kritisk til også der. Det er langt igjen til en fungerende og demokratisk stat, sier Batra.