Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

KNESSET-VALGET 2006

HVA SKJER ETTER VALGET?

Etter israelske valg konsulterer presidenten de ulike partigruppene, og gir som oppgave å danne ny regjering til statsministerkandidaten som har størst sjanse for å danne en flertallkoalisjon.
Knesset-medlemmene som ble valgt 28. mars vil bli tatt i ed 17. april. Hvis ikke ny regjering er dannet innen den tid, vil det eldste medlemmet (Kadimas Shimon Peres, 82 år) i Knesset bli midlertidig ordfører.
Fristen for å danne ny regjering vil være 17. mai. President Moshe Katsav kan gi statsministerkandidaten en utvidet frist på 14 dager, men deretter må oppgaven med å danne en koalisjon gå til et nytt Knesset-medlem.

KOALISJONSBYGGING

På denne siden samler vi nyhetsnotiser om koalisjonsbyggingen etter Knesset-valget 2006.

 

REGJERINGSSAMTALER:

Ap og Kadima skal diskutere porteføljer
Tirsdag skal Arbeiderpartiet (Ap) og Kadima gå inn i neste fase av regjeringsforhandlingene, da de for første gang vil ta opp spørsmålet om hvilke ministerposter Ap skal bli tildelt, melder Jerusalem Post.
Etter langvarige forhandlinger er de to partiene nær en felles forståelse om regjeringsplattformen. Det eneste viktige hinderet som gjenstår er Aps krav om en økning i minstelønnen på 725 kroner innen september i år. Kadima har gått med på å øke den med 360 kroner og det endelige resultatet er ventet å havne et sted midt imellom.
Dermed kan man begynne diskusjonen rundt porteføljene for finans og utdanning. Ap-formann Amir Peretz fortalte reportere utenfor Knesset mandag, at han vil kreve å bli finansminister. Dersom dette ikke lykkes, vil han trolig be om å få en annen sosialøkonomisk post, i stedet for å bli forsvarsminister, opplyser nære medarbeidere. Peretz har nemlig ingen større militær karriere å vise tilbake til, som de fleste andre forsvarsministere har hatt, siden staten Israel ble opprettet.
Men også andre koalisjonspartier vil begynne kampen for sine porteføljer denne uken. Shas krever å få innenriksministerstillingen, Israel Beiteinu vil ha en sikkerhetsminister fra sitt parti, mens Gil ønsker å kontrollere helseministeriet.

18. apr. 2006 kl. 03.30 K. O. Bakken


REGJERINGSFORHANDLINGER:

– Kadima aksepterer gradvis økning av minimumslønn
Kadima skal ha akseptert Arbeiderpartiets krav om økning i minimumslønnen til tusen dollar i måneden, rapporterer Ha’aretz. Men økningen må komme gradvis, mener Kadimas forhandlingsgruppe. Aps sjefsforhandler, professor David Libai, tror uenigheten kan løses.
Økning i minimumslønnen var Arbeiderpartiets hovedløfte i valgkampen. Økningen vil innebære en økning fra dagens nivå rundt 4.900 kroner til 6.600 kroner.
Det er også uenigheter om regjeringsplattformen når det gjelder bosetningene på Vestbredden. Arbeiderpartiet ønsker at den nye regjeringen gir en klar forpliktelse til å evakuere illegale utposter. De ønsker også å inkludere begrepet «ensidig tilbaketrekning». Kadima går imot begge disse krav.

17. apr. 2006 kl. 10.00C. Myrland

LIKUD:

Vil ikke være med i Kadima-regjering
Likud ønsker ikke å bli en del av statsminister Ehud Olmerts regjeringskoalisjon. Det ble klart mandag. Hovedgrunnen bak avgjørelsen er planene om en ny ensidig tilbaketrekning fra Vestbredden, som er en av de viktigste sakene på Kadima-regjeringens agenda.
Etter to dager med forhandlinger mellom representanter fra Likud og Kadima, konkluderte man med at det politiske gapet dem imellom var for stort når det gjelder sikkerhetspolitiske spørsmål.

11. apr. 2006 kl. 07.00 K. O. Bakken

KADIMA:

– Kravene fra aktuelle partnere for høye
En regjeringskoalisjon med Arbeiderpartiet, Shas, og Gil ville kostet flere titalls milliarder kroner om Kadima skulle gitt etter for alle krav, hevdet medlemmer i partiets forhandlingsteam mandag.
– Budsjettet er langt fra romslig nok, og alle partiene er klar over det. Da vi spurte om hvor vi kunne finne pengene for å finansiere kravene, foreslo alle kutt i forsvarsbudsjettet. Vi sa, at med alt det de krever, måtte vi ha kuttet hele forsvarsbudsjettet, sier han.
Gils forhandlingsrepresentant Elie Goldschmidt sier deres krav er fornuftige og at «det er en forskjell mellom et parti som fremmer sekteriske krav for sine egne velgere, og våre krav som hjelper mennesker i alle aldre.»
På tross av avstanden mellom forhandlingsgruppene, håper Kadimas forhandlingsteam å fullføre plattformen for koalisjonen innen 10 dager, medregnet påskeferien. Etter dette vil forhandlingene om ministerpostene begynne, skriver Jerusalem Post.

11. apr. 2006 kl. 07.00 K. O. Bakken

 

MERETZ:

– Olmert vil evakuere alle bosetninger øst for sikkerhetsbarrieren
Ehud Olmert avsluttet den første forhandlingsrunden med potensielle koalisjonspartier mandag. Meretz-representanter fortalte etter forhandlingsmøtet at Olmert vil evakuere alle 68 bosetninger øst for sikkerhetsbarrieren på Vestbredden.
Meretz ivrer for å komme med i koalisjonen, og håper å holde Avigdor Liebermans Israel Beiteinu utenfor.
Mandag kveld drøfter Olmert videre strategi i forhandlingsarbeidet sammen med sine nærmeste medarbeidere i Kadima.

10. apr. 2006 kl. 02.00C. Myrland

MOSHE KATSAV:

– Ingen partier mot Olmert som statsminister
– Ingen partier i Knesset er imot at Ehud Olmert danner en ny regjering. Nye samtaler med partitoppene vil derfor være overflødige, varslet president Moshe Katsav tirsdag kveld.
Tidligere på dagen arrangerte Kadima-leder Olmert og Ap-leder Amir Peretz en felles pressekonferanse. Hemmelige forhandlinger mellom de to partitoppene har skapt gjensidig tillit. Partene forventer at en regjeringskoalisjon kan bli dannet i løpet av relativt kort tid.

5. apr. 2006 kl. 02.00C. Myrland

 

OLMERT OG PERETZ:

– Kadima og Ap vil være regjeringspartnere
Kadima-leder Ehud Olmert og Ap-leder Amir Peretz holdt en felles pressekonferanse i Jerusalem tirsdag ettermiddag. Formelle regjeringsforhandlinger mellom de to partiene vil starte så snart president Moshe Katsav utpeker Olmert som best egnet til å danne den neste regjering.
Peretz vil nå fremme Olmert som kandidat. Samtidig gravla han spekulasjonene om en koalisjon mellom Ap og høyresiden. Hemmelige forhandlinger har pågått mellom Kadima og Ap de to siste døgnene, og tilliten mellom partene har vokst. Peretz tror en koalisjon mellom Kadima og Ap kan bevares gjennom hele den kommende fireårsperioden.
De to partilederne nektet å motta spørsmål fra journalister under pressekonferansen. Kilder i Ap tror Amir Peretz vil få forsvarsministerposten.
Olmert hadde også et møte med Likud-leder Benjamin Netanyahu tirsdag. Netanyahu ble invitert til å være med i en Kadima-ledet koalisjon, skriver Jerusalem Post. Invitasjonen vil bli drøftet internt i Likud.

4. apr. 2006 kl. 17.00 C. Myrland

 

EHUD OLMERT:

Vil ha både Peretz og Lieberman i sentrale regjeringsposisjoner
– Ehud Olmert planlegger å danne en bred koalisjon med Ap-leder Amir Peretz som forsvarsminister, Ap-politikeren Yuli Tamir som utdanningsminister og Israel Beiteinu-leder Avigdor Lieberman i en sentral ministerstilling, skriver Jerusalem Post. Opplysningene skal komme fra Olmert selv i et lukket møte som ble avholdt mandag. Opplysningene blir bekreftet i en reportasje i Yedioth Aharonoth.
I et forsøk på å få med flest mulig partier, skal Olmert være villig til å trekke sin tilbaketrekningsplan ut av regjeringens politiske plattform. Grunnlaget for politikken overfor palestinerne vil bliOlmerts seierstale etter valget, hvor han inviterte PA-formann Mahmoud Abbas til forhandlinger. Olmert holdt åpen muligheten for at Israel vil gjøre ensidige tiltak dersom PA ikke er villig til å innfri de nødvendig krav.

4. apr. 2006 kl. 08.00 C. Myrland

REGJERINGSSAMTALER:

National Union-NRP møtte Ehud Olmert
Kadima-formann Ehud Olmert møtte mandag Zevulun Orlev og Benny Elon, de to fremste lederne i National Union-NRP. De tre diskuterte den politiske situasjonen etter valget i forrige uke. Den fungerende statsministeren uttalte, at selv om det religiøse partiet partiet trolig ikke vil gå med i hans koalisjon, er det viktig å danne en bred israelsk regjering. Han slo også fast at betingelsene for å bli med i regjeringen er en enighet om å fortsette den diplomatiske prosessen, samt å sikre en «stabil økonomi med [fokus på] sosial medlidenhet.»
Orlev og Elon fremmet også et forslag om å avholde en folkeavstemning, dersom en tilbaketrekning fra Vestbredden finner sted.
– Olmert sa at en folkeavstemning ikke er på agendaen, men at han ikke utelukker det i fremtiden, sa en av lederne til Yedioth Aharonoth.

4. apr. 2006 kl. 02.00 – K. O. Bakken

 

MERETZ OG GIL:

Støtter Olmert som ny statsminister
President Moshe Katsav har brukt mandagen til å møte lederne for ulike partier for å høre hvem de anbefaler som landets nye statsminister. Neste søndag bestemmer han seg for hvem han vil be om å forme en ny koalisjon.
Leder for Meretz, Yossi Beilin, anbefalte fungerende statsminister Ehud Olmert til å danne ny regjering. Også Gils (Pensjonistpartiet) formann Rafi Eitan stiller seg bak Kadima-lederen.
National Union-NRP valgte på sin side å uttrykke støtte til Arbeiderpartiets statsministerkandidat Amir Peretz, men ba om en to dagers utsettelse før de kommer med sitt forslag. Partiet vil med det forsikre seg om at de ikke blir utnyttet av Ap, i et forsøk på å skaffe seg finansministerposten i en Kadima-ledet regjering, skriver Jerusalem Post.

APs GENERALSEKRETÆR:

– Peretz regner med å bli statsminister
I følge Israels lover er det ingenting som sier at landets statsminister må komme fra det største partiet i Knesset. President Moshe Katsav må velge den som kan danne en mest mulig stabil regjering.
Her er litt av det politiske spillet som foregikk i helgen:
NU-NRP, som er på ytterste høyrefløy, vil at Ap-leder Amir Peretz skal danne en «sosialøkonomisk kriseregjering». Partilederne tror Peretz vil bevare status quo når det gjelder diplomatiske saker, og NU-NRP kan dermed forhindre Olmerts planlagte tilbaketrekning fra deler av Vestbredden.
Meretz, som er til venstre for Ap, foretrekker en koalisjon ledet av Olmert. Yossi Beilin lover at han ikke vil sitte i regjering med høyrefløypartiene.
Likud vil vurdere å foreslå Peretz som statsminister dersom Ap ber om det. Både Likud og Shas har utsatt sine møter med president Katsav til tirsdag, for å se hva de andre partiene gjør. «Jeg er mer komfortabel med Peretz sin forhandlingspolitikk overfor palestinerne enn Olmerts plan om ensidig tilbaketrekning», sier Benjamin Netanyahus støttespiller Yuval Steinitz. Partikollega Reuven Rivlin kritiserer tanken på å støtte Ap.
Ap vil ikke holde møter med høyrepartiene for å sikre støtte til Peretz, men de vil på ingen måte motsette seg at Peretz blir foreslått når partiene møter president Moshe Katsav.
Israel Beiteinu valgte å ikke anbefale noen statsministerkandidat på søndag. Mandag vil de revurdere sin beslutning.
«Peretz sine forsøk på å danne en koalisjon med høyrefløy-partiene snudde den politiske scenen opp ned søndag, og reiste spørsmål med om Ehud Olmert kommer til å danne den neste regjeringen», skriver Jerusalem Post.
– Amir Peretz forventer å bli landets neste statsminister, sier generalsekretær i Ap, Eitan Cabel. Med Shas, UTJ, Meretz, Likud, NU-NRP og Gil vil Ap ha en koalisjon med støtte fra 70 Knesset-medlemmer.
Veteranpolitikeren Shimon Peres tror ikke noen har sjanse til å danne en regjering uten Kadima. Også noen Ap-politikere ler av tanken på en regjering ledet av Amir Peretz.
– Dette er bare luftfekting for å redusere Kadimas pris i forhandlingene, sies det.
– Partiene kan ikke bruke konsultasjonen med presidenten til å styrke sin forhandlingsposisjon, understreker president Moshe Katsav.
Ap-leder Amir Peretz har nektet å treffe Kadima-leder Ehud Olmert etter valget. Konflikten mellom Olmert og Peres kan true en eventuell koalisjon mellom de to partiene, sier sentrale politikere i Ap og Kadima til Ha’aretz.

3. apr. 2006 kl. 08.00 – K. O. Bakken

 

OLMERT-PERETZ:

Lederstrid i mediene
Den politiske kløften mellom Kadima-leder Ehud Olmert og formann i Arbeiderpartiet Amir Peretz øker stadig, skriver Yedioth Aharonoth.
Kadima anklager Peretz for å oppføre seg «barnslig», når han nekter å møte Olmert til politiske samtaler.
– Han har enda ikke oppfattet at hans jobb som leder for havnearbeiderne i Ashdod er over, sa en talsmann for Kadima om den tidligere fagforeningslederen. «Hver dag fortsetter han å ødelegge for seg selv på denne måten. Han må betale en offentlig pris. Han påfører seg selv [politiske] skader. Folket forstår ikke spillet hans. Tiden jobber ikke i Amirs favør.»
– Det er mange sultne mennesker i Arbeiderpartiet og de vil begynne å utøve press på ham. Forhandlingene kan bli unnagjort raskt, men Amir skaper en unødvendig eskalering […] tilsynelatende fordi han har lovet for mye, til for mange mennesker, fortsetter han.
Peretz har tidligere krevd finansministerposten i den nye Olmert-regjeringen, men Kadimas talsmann svarer at «sannsynligheten for at han vil få finansporteføljen er meget lav, dersom vi ikke ønsker å se aksjemarkedet bevege seg mot en katastrofe».
Søndag ettermiddag starter president Moshe Katsav sine samtaler med de ulike Knesset-fraksjonene, for å rådføre seg om hvem han skal spørre om å utforme en ny regjering. Høyst sannsynlig vil dette bli Kadimas Ehud Olmert.

2. apr. 2006 kl. 10.00 – C. Myrland

 

AVIGDOR LIEBERMAN:

Vegrer seg mot å gå med i Kadima-regjering
Selv om han ikke utelukker tanken på å bli med i en Kadima-ledet regjering, sier leder for Israel Beiteinu at han ikke vil bli en del av en regjering, som ikke kjemper for sikkerheten. «Jeg har enda ikke sett noe [militært] svar på Kassam- og Katyusha-angrepene,» hevder Avigdor Lieberman.
En ensidig tilbaketrekning fra Vestbredden bør ikke bli et mål i seg selv for den neste regjeringen, mener partilederen. Heller bør den fokusere på sikkerhetssituasjonen i Israel.
– Tilbaketrekningen fra Gaza gjorde ikke en ende på terrorangrepene, fastholder Lieberman i et intervju med Israel Radio. Likevel vil han gjerne vurdere å bli med i Olmerts koalisjon, dersom opptegningen av Israels endelige grenser blir sett i sammenheng med demografiske og sikkerhetsmessige behov, og ikke bare er en «meningsløs tilbaketrekning til 67-grensen.»
Israel Beiteinu har med sine tolv Knesset-mandater etter tirsdagens valg, blitt det største partiet på israelsk høyreside. Dette er en posisjon som har vært forbeholdt Likud-partiet de siste tre tiårene.

RON BAR-ON:

– Lieberman kan bli med i koalisjon
Kadimas toppledere ønsker å danne en bredest mulig koalisjon, skriver Jerusalem Post. Israel Beiteinu blir ikke utelukket.
– Dersom Avigdor Lieberman aksepterer vår diplomatiske plan, kan jeg ikke se hvorfor han ikke kan være en del av koalisjonen, sier Kadimas Ron Bar-On.
– Vil dere også spørre Likud?, spurte journalisten.
– Jeg kan ikke utelukke den muligheten, svarte Bar-On i følge Ha’aretz.
– Den ideelle koalisjonen vil bestå av Kadima, Ap, Shas, Israel Beiteinu, UTJ og Pensjonistpartiet – og ha støtte fra 88 Knesset-medlemmer, sier medarbeidere av Ehud Olmert til Jerusalem Post.
– Ingen zionistiske partier kan bli utelukket, sier Olmert selv.
Jerusalem Post melder at Kadima vil tilby forsvarsministerstillingen til Arbeiderpartiet. Ap-leder Amir Peretz ønsker seg heller finansdepartementet.

30. mars. 2006 kl. 10.00 – C. Myrland

 

PARTIER PÅ HØYRESIDEN:

– Vil ha Ap med i Kadima-fri regjering
Representanter for Likud og Israel Beiteinu skal ha tilbudt Arbeiderpartiet å danne koalisjon med Ap-leder Amir Peretz som statsminister. Målet er å danne en bred koalisjon som ikke omfatter det største sentrumspartiet Kadima. Peretz skal ikke ha svart på tilbudene, men hans medarbeidere har klart avvist invitasjonene, skriver Ha’aretz.
Peretz har først og fremst presentert sosialpolitiske krav som betingelser for et eventuelt koalisjonssamarbeid. Eksempler på dette er økning av minimumslønnen, redusert bruk av midlertidig arbeidskraft, utvidelse av offentlige helsetjenester og endringer i pensjonsloven.

EHUD OLMERTS MEDARBEIDERE:

– Shas og Pensjonistpartiet blir med
Kadima er i gang med å danne Israels nye regjering. I følge Haim Ramon kan sammensetningen være klar allerede like etter jødenes pesach som starter 12. april, skriver Ha’aretz. Ehud Olmert, på sin side, er forberedt på at samtalene kan ta lang tid, skriver Jerusalem Post.
Nære medarbeidere av Kadima-lederen sier Shas og Pensjonistpartiet vil bli invitert med i koalisjonen. Arbeiderpartiet blir av mange oppfattet som den mest naturlige partner.
– Vi vil være i stand til å gjennomføre en tilbaketrekning på Vestbredden med støtte av 70 til 80 Knesset-medlemmer, antyder Ramon og statsminister Ariel Sharons rådgiver Dov Weisglass.
Fordi valgresultatet ikke gav betydelig avstand mellom Kadima og Ap, skal koalisjonslederen vurdere å gi bort minst to sentrale ministerposter, skriver Jerusalem Post. Stillingen som finansminister, utenriksminister, forsvarsminister og utdanningsminister blir regnet som de viktigste postene, skriver Yedioth Aharonoth. Ap-leder Amir Peretz kommer til å prioritere departementene som har innflytelse på sosial velferd.
Internt i Kadima er det ventet en intens kamp om stolene rundt regjeringsbordet, samt lederposisjonene i Knesset. Det relativt dårlige valgresultatet har gitt partiet mindre dominans enn det som meningsmålingene har spådd de siste månedene.

 

29. mars. 2006 kl. 18.00 – C. Myrland

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart