Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Angrer på at han ikke har stanset Iran ennå

"Det jeg angrer mest på, er at jeg ikke ennå har stanset Iran. Vi har gjort mye, men vi har ennå ikke nådd målet. Når du intervjuer meg neste år, håper jeg å kunne gi et annet svar."

Slik avslutter statsminister Benjamin Netanyahu sitt nyttårsintervju med journalist Herb Keinon i Jerusalem Post.

I dag er det Rosh Hashana, nyttår etter den jødiske kalenderen. I inngangen til et nytt år pleier jødene å se seg tilbake for å finne ut om det er noe de trenger å be om tilgivelse for i året som har gått. Keinon stilte spørsmålet til statsministeren: Hva trenger du å be om tilgivelse for?

Netanyahu sier han skulle ønske å kunne bruke mer tid sammen med kone og barn. «Jo mer tid jeg tilbringer sammen med dem, jo bedre føler meg.» Deretter legger han til utsagnet om Iran. Om ett år håper statsministeren at han slipper å be om tilgivelse for at Irans atomvåpenprogram ikke er stanset.

– Den siste setningen i Herb Keinons utmerkede intervju med Netanyahu er avslørende, kommenterer Amir Mizroch, redaktør i avisen Israel Hayom på Twitter.

 

Valg kommer før forhåndsangrep

Netanyahu nekter å svare på hva Israel vil gjøre når det gjelder Iran, skriver Keinon. Det er ikke en gang vits å spørre, Netanyahu avviser slike spørsmål samme hvilken vinkling de kommer i.

Etter intervjuet satt Keinon igjen med et hovedinntrykk, at et nytt valg til den israelske nasjonalforsamlingen Knesset er nærmere i tid enn et eventuelt israelsk forhåndsangrep mot Irans atominstallasjoner. Et valg vil uansett komme senest i november 2013, men Netanyahu har mulighet til å framskynde valget.

Når det gjelder Iran, kan ting tyde på at Netanyahu har bedre tid.

– Jeg startet å snakke om trusselen fra Iran for 16 år siden. Om jeg ikke var den eneste, var jeg blant få, men så blandet andre seg i koret. Så begynte jeg å snakke om behovet for økonomiske sanksjoner mot Iran. Jeg var ikke den eneste stemmen, men jeg var blant de få. Nå snakker jeg om røde linjer for Iran. Så langt er jeg blant de få, men jeg håper andre vil melde seg. Det tar tid å overbevise folk om visdommen i denne politikken, sier Netanyahu.

Tror du president Obama når han sier at han vil forhindre iranerne fra å få atomvåpen?

Jeg er ikke i tvil om at dette er målet til USA. Jeg tror det er vårt felles ansvar å sikre at dette målet blir oppnådd, svarer Netanyahu.

I USA er Netanyahu blitt kritisert for å skape en politisk krise i forholdet til Obama, i håp om å hjelpe republikanernes Mitt Romney til makten i presidentvalget 6. november.

– [Mine utspill om Irans atomvåpenprogram] har ingenting å gjøre med det amerikanske valget, svarer Netanyahu.

– For det iranske atomprogrammet bryr seg ikke om den amerikanske politiske kalender. Dersom sentrifugene hadde stanset som ved et mirakel, dersom de stanset å lage anriket uran til en atombombe, da tenker jeg at det ikke hadde vært behov for å si fra. Men det iranske atomprogrammet fortsetter ustanselig, og de bryr seg ikke om den interne amerikanske politiske kalender. For meg er dette et strategisk sikkerhetsspørsmål, ikke en politisk kampsak, forklarer statsministeren.

Håper å unngå nyvalg

På spørsmål om det kan bli aktuelt å skrive ut nyvalg på nyåret, benytter Netanyahu sjansen til å liste opp en hel rekke ting som han ser på som regjeringens innenrikspolitiske suksess de siste tre og et halvt år.

«Israel har vært en øy av politisk stabilitet. Vi har vært i stand til å opprettholde stabilitet i økonomien, å ha en økonomisk vekst nesten uten sidestykke. Vi har hatt en økning i 330.000 jobber, og en relativt lav arbeidsledighet. Det siste tallet var 6,5 prosent, mens gjennomsnittet i Europa er over 11 prosent. I noen land er det 25 prosent.

Vi har hatt en god sikkerhet de siste fire årene, og antallet israelere som er drept har gått dramatisk ned, selv om hvert tap av menneskeliv er en tragedie. Vi har kunne gjennomføre en utdanningsrevolusjon, med alt fra innføring av gratis utdanning fra treårsalderen til reformer i universitetene. Vi har gjennomført en revolusjon i helsesystemet, og utvidet med tusen sykehussenger som ikke hadde blitt lagt til på et tiår. Vi har bygget en ny medisinsk skole i Safed og gitt fri tannhelsetjeneste til barn. Vi bygger infrastruktur som revolusjonerer landet – motorveier, jernbane og planfrie kryss.

Dette er en fantastisk oppnåelse, spesielt siden vi har gjort dette i de fire siste år med de største økonomiske [globale] omveltninger på nesten hundre år, og en regional omveltning som vi ikke har sett på 80 år.

Vi har enorme utfordringer. Vi har gjennomført enormt mye. Vi må overvinne utfordringene og fortsette med å nå våre mål. Kan vi gjøre det med [denne regjeringen] fram til november 2013? Jeg håper det, det vil jeg foretrekke.

Men det avhenger ikke av meg. Det avhenger av kravene som koalisjonspartnerne kommer med i budsjettbehandlingen. Jeg gjentar at jeg håper det vil fortsette.»

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart