Avigdor Lieberman har vært i hardt vær både nasjonalt og internasjonalt, etter et foredrag han holdt på Jerusalem Posts diplomatikonferanse onsdag. Der hevdet utenriksministeren at på samme måte som Europa ofret Tsjekkoslovakia i nazistenes klør i 1938, ofrer EU i dag Israel i klørne til islamistene.
– Alle uttalelser om og uttrykk for at de forplikter seg på Israels sikkerhet fra rundt forbi i verden, minner meg om de samme forpliktende ord som ble gitt Tsjekkoslovakia og det presset som ble lagt på tsjekkiske presidenten om å dele Sudetenland. Etter alle løftene og garantiene som ble gitt, okkuperte Nazi-Tyskland hele Tsjekkoslovia uansett, sa han.
Støtte fra Tsjekkia
Israelsk opposisjon var raskt ute senere på dagen med å fordømme Liebermans uttalelser. Men han får støtte fra et av de landene som utgjorde datidens Tsjekkoslovakia, nemlig Tsjekkia. Den tsjekkiske ambassadøren Tomas Pojar, sier til Jerusalem Post at han ser likhetstrekk mellom de to situasjonene.
– Det finnes visse paralleller. Som at Tsjekkoslovakia var det eneste demokratiske landet i regionen på dette tidspunktet. Det finnes også paralleller i dette med hvor mange garantier en kan få fra andre, og hvor lite en burde stole på dem, sier Pojar.
Tsjekkia skeptiske som Israel
Pojar mener Tsjekkias erfaringer har gitt dem en «naturlig skepsis» til internasjonale garantier, noe han også ser hos israelerne.
– Det er store forskjeller mellom krig og fred. Dessuten er det ikke alltid snakk om et enten eller. Selv noen midlertidige løsninger er noen ganger bedre enn haltende forventninger som grunner i noen grandiose ideer. Vi tror fast og helt på at løsninger ikke kan bli påført en nasjon fra utsiden, fordi det ikke virker, forklarer han.
Men ikke alt fra Tsjekkoslovakias tragedie i 1938 kan overføres til Israels situasjon i dag. For eksempel er forskjellen i situasjonen da og nå i verden veldig annerledes, understreker ambassadøren.
I november var Tsjekkia det eneste EU-landet som stemte nei til FN-resolusjonen som ga palestinerne status som observatørstat i FN. Ambassadøren sier denne stemmegivningen hadde bred støtte i befolkningen.
Pojar avviser at de israelske restriksjonene for Gaza-stripen er hovedproblemet til palestinerne i området.
– Hovedproblemet er at Gaza er styrt av en terrororganisasjon, en totalitær organisasjon med et totalitært syn. Det virkelige problemet i Gaza, når det gjelder sikkerheten, økonomien og friheten til folket, er regimet i Gaza – ikke grenseovergangene [til Israel], sier Pojar.
Ambassadøren føler ikke at «mainstream europeisk elite» tar Hamas sine uttalelser om å ødelegge Israel alvorlig nok.
– Elitene er «noen ganger frikoblet fra realitetene, ikke bare når det gjelder Midtøsten, ikke bare når det gjelder islamistene, men også om den økonomiske situasjonen», sier Pojar.