Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israelske arabere i fokus én uke før valgdagen

Illustrasjon: Den amerikanske ambassaden i Tel Aviv
Illustrasjon: Den amerikanske ambassaden i Tel Aviv
Representanter for partiene i sentrum og på venstresiden lover å arbeide for å utjevne ulikhetene mellom arabiske og jødiske innbyggere i Israel de neste ti år. Det er ventet at omlag halvparten av israelske arabere vil bruke stemmeretten 22. januar.

Senteret for jødisk-arabisk økonomisk utvikling (CJAED) har tatt initiativ til et felles arbeidsprogram for å kjempe for større likhet mellom det jødiske flertallet og den arabiske minoriteten i Israel. Søndag inviterte senteret til et møte hvor representanter for partier i sentrum og på venstresiden undertegnet planen. Ingen ultra-ortodokse partier var tilstede under markeringen. Det var heller ikke arabiske Balad og United Arab List eller høyresidens Likud/Israel Beiteinu og Bayit Yehudi.

Representantene som undertegnet avtalen på vegne av sine respektive partier, var Isaac Herzog (Ap), Ilan Gilon (Meretz), Mohammed Barakeh (Hadash), Doron Avital (Kadima), Amram Mitzna (Hatnua) og Ya’akov Peri (Yesh Atid).

– Virkelig likhet
– Den arabiske minoriteten, med sine ulike religioner, som består av rundt én femtedel av Israels befolkning, opplever en diskriminering som er verre enn andre befolkningsgrupper i distribusjonen av statlige finanser på områder som sosialutgifter og økonomisk utvikling. Vi forplikter oss til å fremme virkelig likhet, slik at diskrimineringen mellom den jødiske majoriteten og den arabiske minoriteten vil forsvinne, heter det i avtaleteksten.

– Dessverre er noen av stolene her tomme. Men likhet er ingen politisk sak og tilhører ikke bare arabiske statsborgere. Det faktum at totredeler av de fattige barna i Israel er arabere burde bekymre enhver folkevalgt representant og hele det israelske samfunnet, sa CJAED-sjef Helmi Kittani, som oppfordrer araberne til å bruke stemmeretten sin.

Lavt oppmøte
Den oppfordringen fra Kittani er ikke tatt ut av løse luften. For antallet arabere som benytter seg av stemmeretten i Israel er svært lav i forhold til resten av befolkningen. I 2009-valget var det kun 50 prosent av de 950.000 stemmeberettigede araberne som benyttet seg av borgerretten. Om én uke er tallet ventet å synke enda lavere, mens det totale frammøtet vil ligge på rundt 65 prosent i resten av befolkningen. 2 av 3 israelske arabere har ingen tro på at de arabiske partiene vil klare å gjøre noe med deres situasjon i Israel.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart