Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Lapid krever endringer etter lav lønnsvekst

Finansminister og Yesh Atid-leder Yair Lapid (Foto: Yair Lapid - יאיר לפיד, Facebook.com)
Finansminister og Yesh Atid-leder Yair Lapid (Foto: Yair Lapid - יאיר לפיד, Facebook.com)
Statistisk sentralbyrås lønnstall for tredje kvartal er svake. Israels "Reagan-politikk" i økonomiske spørsmål må stanse, mener finansminister Yair Lapid.

Finansministerens uttalelser kom under et foredrag ved Israel Democracy Institutes økonomikonferanse i Eilat i går, og har ingen direkte sammenheng med de ferske tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Likevel står de som eksempler på de problemene han mener å se ved økonomipolitikken han selv står ansvarlig for, men hvor hendene hans er bundet i forhold til de fleste av statsminister Benjamin Netanyahus og Likud-partiets økonomiske ønsker.

Netanyahu er en selverklært tilhenger både av USAs tidligere president Ronald Reagan og Storbritannias omstridte statsminister Margaret Thatcher. Deres økonomiske politikk blir ofte kalt «trickle-down-economics«. Tanken er at når rike mennesker blir rikere, skapes flere arbeidsplasser og pengene «flyter» fra dem på toppen og ned til «arbeideren».

Som alle andre økonomiske teorier blir den både hyllet og kritisert. Når rettighetene til «mannen i gaten» svekkes og rike sitter på så mye penger at de ikke klarer å omsette dem, er et av argumentene at det starter en negativ spiral der lønnsvekst hemmes og stadig mer penger forsvinner ut av økonomien. Det var et av problemene Stanley Fischer, den tidligere sentralbanksjefen i Israel, advarte ofte mot før han pensjonerte seg i sommer. Han er selv økonomisk konservativ som Netanyahu, men frykter utviklingen i Israel der stadig mer penger havner på stadig færre hender.

Negativ vekst i august
I tredje kvartal viser SSBs tall at lønnsveksten i Israel ikke var på mer enn én prosent, omgjort til årsbasis. Verste måned var august, hvor israelerne hadde en generell negativ lønnsvekst på én prosent. Ved utgangen av kvartalet var gjennomsnittslønnen på nøyaktig 16.000 kroner i måneden. Men halvparten av arbeidstakerne tjener mindre enn to-tredjedeler av dette, grunnet de store lønnsforskjellene.

Finansminister og Yesh Atid-leder Yair Lapid er opptatt av å styrke middelklassen. Men det motsatte har skjedd, mener han, de årene Netanyahu og Ariel Sharon har drevet «Reagan-politikk» i Israel. Han påpeker at de siste ti årene har bruttonasjonalprodukt økt med 26 prosent, mens lønningene bare har gått opp 2,5 prosent.

– Er ingen sosialist
– Trettiåringene i dag er den første generasjonen [israelere] som har dårligere livskvalitet enn deres foreldre. Dette må endres. […] De menneskene som har skapt veksten vår får ikke dra nytte av den. De rike ble rikere og de fattige ble fattigere, sa Lapid ifølge Ha’aretz.

– Jeg er ingen sosialist. Men vi er nødt til å forstå at Reagan-ideen fra 1980-tallet om «trickle-down-economics«, hvor pengene flyter fra de rike til de fattige, har mislyktes i USA, i Storbritannia og i Israel. Vi må investere i middelklassen. Og fra der vil pengene flyte ned [til de fattige], sa han.

Lapid mener at den beste hjelpen Israel kan gi sine fattige er å styrke den krympende middelklassen, der en stadig større andel havner under den nasjonale fattigdomsgrensen. Gjennom økte lønninger og dermed økte skatteinntekter, kan staten bedre ta seg av dem som faller utenfor.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart