Statsminister Benjamin Netanyahu kom i dag i mål med forhandlingene med to av partiene som har gitt ham støtte til å danne regjering: Den nydannede sentrumsorienterte Likud-avleggeren Kulanu og det ultraortodokse partiet United Torah Judaism. Forhandlingene har pågått siden valgresultatet ble klart etter valget 17. mars. Netanyahus parti Likud har 30 representanter i Knesset, Kulanu har ti og United Torah Judaism har seks. Dermed har Netanyahus kommende regjering nå 46 representanter i ryggen. 61 er nødvendig for å ha flertall i Knesset.
Nå gjenstår det å fullføre forhandlingene med høyrepartiene Bayit Yehudi og Yisrael Beiteinu, samt med det andre ultraortodokse partiet, Shas. Han må komme til enighet med minst to av disse partiene for å skaffe seg flertall for en ny regjering. Får han støtte fra alle tre, vil regjeringen ha støtte fra en sentrum-høyre-blokk på 67 av Knessets 120 mandater.
Reverserer verneplikten for ultraortodokse
Avtalen Netanyahu har inngått med United Torah Judaism innebærer at en mengde reformer som ble igangsatt av den avtroppende regjeringen, med avgått finansminister Yair Lapid i spissen, nå blir reversert. En avgjørende sak for United Torah Judaisms vilje til å støtte den nye regjeringen var at lovendringen som skulle pålegge de ultraortodokse å avtjene verneplikt som resten av befolkningen, skulle kanselleres.
Kahlon klar som finansminister
Etter at avtalen med de ultraortodokse var i boks, tok det kort tid før også avtalen med Kulanu var klar. Partileder Moshe Kahlon ble lovet posten som finansminister allerede tidig i forhandlingene, men rivalisering om andre posisjoner Kahlon anser som avgjørende for å få gjennomfør partiets sosialpolitikk har likevel gjort at det har tatt lang tid å fullføre avtalen. Nå har partiet fått et omfattende utbytte av vippeposisjonen de har hatt i forhandlingene.
Kulanu vil få kontroll over bolig- og bygningsdepartementet og miljøverndepartementet i tillegg til finansdepartementet. De vil også få kontroll over territorialadministrasjonen og den sentrale plan- og bygningskomiteen, to instanser som for koalisjonsavtalens skyld har blitt skilt ut fra innenriksdepartementet der de tidligere har vært plassert. Årsaken er at Kulanu har sett på disse instansene som svært viktige for å få gjennomført sin politikk, og at ultraortodokse Shas samtidig har blitt lovet innenriksdepartementet av Netanyahu. I Knesset vil dessuten en av Kulanus representanter få lede arbeids- og velferdskomiteen. Kulanu har også forbeholdt seg retten til å kunne stemme imot regjeringens forslag i en del kommende debatter. Netanyahu har også lovet støtte til Kahlons budsjettforslag for de neste to årene. Det er først og fremst økonomisk og sosial politikk Kulanu er opptatt av, og hovedfokuset deres er å finne løsninger på boligkrisen og den utfordringen de siste årenes økning i levekostnader utgjør for store deler av Israels befolkning.
De siste brikkene gjenstår
Selv om det er sannsynlig at både Shas, Bayit Yehudi og Yisrael Beiteinu vil ende opp med å bli med i regjeringen, er det visse uløste problemstillinger enda.
Både ultraortodokse Shas og det nasjonalreligiøse zionistpartiet Bayit Yehudi ønsker seg kontroll over religionsdepartementet.
Shas-leder Aryeh Deri har stilt krav om nullmoms på grunnleggende viktige matprodukter, blant annet visse frukter og grønnsaker.
Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett vil antakelig forsøke å avtalefeste at boligbyggingen i bosetningene skal fortsette og ikke fryses i den kommende regjeringsperioden.
Kilder i Shas sier at partiet ligger an til å få to departementer, mest sannsynlig innenriksdepartementet og velferdsdepartementet, men kanskje økonomidepartementet som Bennett har styrt i perioden som avsluttes nå.
Bayit Yehudi ligger an til å få utdanningsdepartementet og to andre departementer. Bennett og Netanyahu er i samtale onsdag kveld.
Onsdag 6. mai går Netanyahus frist for å danne regjering ut.
Kilde: Ynetnews.com.