Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Partikollega om korrupsjonsanklagene: – Netanyahu-æraen nærmer seg slutten

Benjamin Netanyahu opplever sin kanskje tøffeste tid som statsminister. (Foto: GPO)
Benjamin Netanyahu er ingen tilhenger av atomavtalen med Iran, men ser én positiv ting med den. (Foto: GPO)
Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu er i hardt vær etter beskyldninger fra flere hold om korrupsjon.

Det har stormet kraftig rundt Israels statsminister Benjamin Netanyahu den siste tiden, som har anklager om korrupsjon hengende over seg.

Han har allerede vært inne til flere politiavhør, hvor han har måttet svare på spørsmål knyttet til gaver fra rike venner.

I tillegg har det nylig dukket opp et lydopptak hvor det angivelig kommer frem at Netanyahu skal ha inngått en hemmelig avtale med en aviseier i bytte mot positiv omtale.

Statsministeren avviser anklagene og mener han blir utsatt for en heksejakt.

Ifølge israelske medier skal politiet sitte på et lydopptak av Netanyahu hvor han inngår en avtale med Arnon Mozes, redaktøren i Yedioth Ahronoth, en av Israels største aviser.

Avtalen skal ha gått ut på at Netanyahu skulle forsøke å få vedtatt en lov som ville begrense distribusjonen av gratisavisen Israel Hayom i bytte mot at han fikk mer fordelaktig omtale i deres avis. Det er usikkert når lydopptaket ble gjort.

 

Skal ha gått bak ryggen på sin egen støttespiller

Avisen Israel Hayom kom første gang ut i 2007 og ble raskt en av Israels største aviser. Ifølge en undersøkelse gjennomført våren 2016 leses den av nesten 40 prosent av israelerne. Kun den tradisjonsrike dagsavisen Yedioth Aharonoth er i nærheten med nesten 35 prosent.

Israel Hayom eies av den amerikanske milliardæren Sheldon Adelson, som er en stor støttespiller av Netanyahu. Avisen har blitt anklaget for å være svært fordelaktig i omtalen av den israelske statsministeren.

Yedioth Ahronoth på sin side skal ha vært i klinsj med Netanyahu helt siden han ble valgt til statsminister for første gang i 1996. Den korrupsjonsmistenkte statsministeren skal dermed ha inngått en avtale med en av sine argeste kritikere, og dermed skade en avis (og dens eier) som hadde støttet ham i årevis.

Israel Hayoms eier, Sheldon Adelson, er i hardt vær for dekningen i sin avis. (Foto: Wikipedia)
Amerikaneren Sheldon Adelson, eier av gratisavisen Israel Hayom. (Foto: Wikipedia)

Den siste tiden har Netanyahus kone, sønn og flere regjeringsmedlemmer vært inne til avhør. Også Arnon Mozes har vært inne til samtaler med politiet.

Det er ikke første gang Netanyahu mistenkes for korrupsjon, men det har aldri blitt tatt ut siktelse mot ham. Den israelske statsministeren sier det ikke kommer til å skje denne gangen heller.

«Det er ingenting å være bekymret for, ettersom det er ingenting i dette», skal Netanyahu ha forsikret sine partifeller i Likud.

Juridiske eksperter mener likevel at han ikke sitter så trygt som han selv vil ha det til, skriver den britiske avisen The Independent og siterer fra den hebraisk-språklige israelske næringslivsavisen The Marker. Denne publikasjonen har igjen sterke bånd til avisen Ha’aretz, som tilhører den politiske venstresiden i Israel, og er sterkt kritisk til Netanyahu.

 

Tror Netanyahu-æraen går mot slutten

Ifølge The Times of Israel skal Likud-partiet allerede være i gang med å legge planer for veien videre hvis Netanyahu må trekke seg. En ikke navngitt minister fra Likud skal ha sagt at opplysningene som den siste tiden har kommet frem i begge de pågående etterforskningene, har vært oppsiktsvekkende.

– Det ligger i luften at Netanyahu-æraen nærmer seg slutten. Vi må begynne å forberede oss på tiden etter ham, skal ministeren ha uttalt, ifølge israelske Kanal 10.

Dersom saken skulle ende med at den israelske statsadvokaten tar ut siktelse mot Netanyahu, kan han bli tvunget til å trekke seg fra stillingen som statsminister.

Han blir i så fall ikke den første israelske lederen som lider en slik skjebne. Hans forgjenger, tidligere statsminister Ehud Olmert, måtte trekke seg etter korrupsjonsanklager.

Han ble senere dømt til 18 måneders fengselsstraff.

Tidligere statsminister Ehud Olmert ankom fengselet i Ramle mandag 15. februar i fjor for å sone en straff på 18 måneder for korrupsjon. (Foto: Flash90)
Tidligere statsminister Ehud Olmert ankom fengselet i Ramle mandag 15. februar i fjor for å sone en straff på 18 måneder for korrupsjon. (Foto: Flash90)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart