Micah Goodman er en av Israels mest innflytelsesrike politiske tenkere, både gjennom hans mange bestselgende bøker, og også gjennom Israels største politiske podcast. Les artikler om Micah Goodman på miff.no. I april henviste vi til en podcast-samtale hvor Goodman snakker om spenningsfeltet Israel ligger i mellom å være en jødisk og demokratisk stat, og en vestlig stat som ligger i Midtøsten.
Den samme tanken utvikler han i en fersk podcast med Times of Israel: Israel må velge mellom å bli elsket av Vesten eller fryktet av sine jihadistiske naboer i Midtøsten.
Behovet for å bli fryktet
– Det vi gjør for å få jihadistene i Midtøsten til å frykte oss, vil få flere og flere folk i Vesten til å vende ryggen til Israel, påpeker Goodman. Mens det Israel gjør for å bli verdsatt i Vesten, vil undergrave landets avskrekkingsevne i Midtøsten.
– Krigen i Gaza har vist at israelerne har veldig sterk vilje, at vi har vært villige til å lide tap og til å stå imot internasjonalt press. De siste ukene har vi også vist mot Hizbollah at vi har evne og enestående kapasitet til å slå tilbake, og det har gjenopprettet vår avskrekkingsevne, sier han. Dette sa han allerede før Israel gjennomførte det målrettede angrepet mot Hizbollah-leder Hassan Nasrallah fredag 27. september.
Iran har investert mye i å bygge opp Hizbollah og Hamas som en trussel mot Israel. Når folket i Iran nå ser Hamas og Hizbollah ligge i ruiner, vil de spørre seg om det er verdt å investere i å gjenoppbygge dem.
Et nytt narrativ
Goodman mener krigen etter 7. oktober ikke lenger bare er en ny episode i en lokal Israel-Palestina-konflikt, men det første store slaget i en regional krig mellom Iran og Israel. En tredje måte å se konflikten på, er som del av en global konflikt, en ny kald krig mellom USA på den ene siden og Kina (med Russland, Iran og Nord-Korea) på den andre siden.
– Alle disse narrativene er sanne, sier han, men i det israelske folket er det nå å se på konflikten som en krig mot Iran som tar hovedplassen, sier Goodman.
Iran er den mest formidable fienden Israel har hatt. Landet har ti ganger flere innbyggere og åtti ganger større areal enn den jødiske staten.
– Israels beste mulighet er at det kommer et regimeskifte i Iran, og det ønsker også mange av Irans innbyggere, sier Goodman. Et regimeskifte i Iran er mer sannsynlig enn en løsning på konflikten med palestinerne, påpeker han.
Amanda Borschel-Dan, som er podcast-vert for Times of Israel, påpeker at Israels statsminister Benjamin Netanyahu har pekt på Iran som hovedfienden i mange år allerede.
– Ja, Netanyahu har vært en profet for dette narrativet. Han har advart mot at vi er i 1939. Men hvis vi skal vinne en ti års krig mot Iran, må vi forlate Netanyhaus politikk, mener Goodman.
Konkret trekker han fram to eksempler på politikk han mener bør endres:
1) Stadig voksende kull av ultraortodokse jødene får fritak fra verneplikten, og de ultraortodokse partienes politiske allianse med Netanyahu har hindret at dette blir endret. Tidligere har argumentet mot fritaket vært at det ikke er rettferdig, fremover vil hovedargumentet bli at Israel trenger en stor hær, og derfor må alle gjennomføre verneplikten, mener Goodman.
2) Tidligere har argumentet mot høyreekstreme i regjeringen vært at israelere flest ikke er komfortable med det. Fremover vil hovedargumentet bli at Israel ikke kan bygge de regionale og internasjonale allianser som er nødvendig for å vinne over Iran dersom de mest ytterliggående på høyresiden sitter i regjering.
– En regjeringskoalisjon som gjør hæren liten og gjør det vanskelig å bygge allianser, er ikke en koalisjon som kan slå Iran, sier Goodman.
– Netanyahu hadde hele tiden rett, men derfor må vi kvitte oss med hans politikk, argumenterer Goodman. Han mener Israels ledere må bruke overbevisningens kraft overfor sin befolkning, og bygge en bred regjeringsallianse.
Dette er det selvsagt delte meninger om i Israel. Netanyahu og Likud har gått frem på meningsmålingene de siste månedene, og gjort et nytt byks framover etter de siste suksessene mot Hizbollah. Regjeringskoalisjonen er solid. Søndag 29. september ble Netanyahu-regjeringen også utvidet med Gideon Sa’ar og hans parti New Hope. Israels neste planlagte valg er i oktober 2026, men det kan også bli før den tid. Goodman håper at det blir samlingsregjering så snart som mulig og nyvalg allerede neste år.
Goodman spår et tektonisk skift i israelsk politikk. Så får vi se om også han blir en profet.
Lytt til hele podcasten: