Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Det endret mitt syn på israelerne

I skjul for medienes søkelys har israelske og arabiske ungdommer fra ulike land de siste 12 årene studert sammen.
Israelske og arabiske ungdommer sammen i Ein Gedi. (Foto: NIR School of the Heart)

 

Midtøsten-forhandlingene har gått i stå. Lite virker å kunne gjøre det mulig for partene og komme til et kompromiss. Avstanden mellom lyspunktene er lang.

«School of Heart»
Håp finnes det kanskje i grasrotprosjekter, som for eksempel «NIR School of Heart». I tolv år har israelere og arabere fra ulike land vært involvert i et felles toårig studieprogram for elever i videregående skole. Hvert år deltar omkring 30 israelske studenter på samlingene.

Inntil nylig har dette prosjektet forståelig nok forblitt en hemmelighet, skriver journalist Roee Nahmias i Yedioth Ahoronoth. Hvor hemmelig det egentlig har vært er uklart, for prosjektet har sin egen nettside med en gjestebok som går helt tilbake til år 20002.

Men oppmerksomheten ble i hvert fall adskillig større da BBCs arabiske tv-kanal laget en reportasje for en tid siden. Ikke uventet provoserte det mange i den arabiske verden. Ifølge den britiske kanalen representerer NIR en «akademisk normalisering» mellom Israel og den arabiske verden.

Hjerne og investor
Det er den israelske akademikeren og forretningskvinnen dr. Judith Richter som er både hjernen og investoren bak prosjektet. Skolen åpnet i 1998 og gjorde det mulig for israelere å møte studenter fra ulike arabiske land samtidig som de får medisinsk kunnskap. Leger og vitenskapsmenn fra ledende universiteter rundt om i hele verden bidrar med forelesninger og foredrag på samlingene. Studentene møtes flere ganger i året i Jordan, Israel eller Europa.

Ifølge Richter, som har investert titalls millioner i prosjektet, lærer studentene å takle sine problemer og inngå kompromisser når de lærer seg å respektere hverandres ulikheter.

– Ikke enige om alt
En av de tidligere NIR-deltakerne, Yuval Hilerowitz, forklarer at mens de var på skolen gjennomførte de simulerte fredsforhandlinger.

– Vi var ikke enige om alt. I motsetning til hva du tror er det ingen enkel oppgave å signere en fredsavtale, forklarte Hilerowitz.

Blant temaene man ikke kom til enighet om var Jerusalem, grenser, de palestinske flyktningene og Golan-høydene. På tross av disse uenighetene er det mange som fortsatt er venner.

Nytt syn på israelerne
Arabere som har deltatt i prosjektet forteller BBC at deres syn på israelerne har blitt påvirket i positiv retning. Fadi Ziadat fra Amman i Jordan forteller at han ikke visste mye om israelerne før han begynte på kurset.

– Jeg har aldri snakket med dem og jeg visste ingenting om deres vaner og tradisjoner. Men etter å ha deltatt i prosjektet har jeg fått mange israelske venner, jeg har blitt kjent med dem og deres ledere og våre uenigheter. Opplevelsen endret mitt syn på dem, sier Ziadat.

– Zionistisk hjernevasking
Like fornøyde er ikke Den jordanske anti-normaliseringskomiteen. Den er imot all form for normalisering av forholdet mellom Israel og den arabiske verden. Ifølge formann Bahadi Rafiyah er ikke formålet med skolen utdanning eller vitenskap, men bare et forsøk på å dekke over snikinnføringen av sameksistens. Man ønsker samtidig å integrere «zionistfienden» i regionen. Dette ser Rafiyah på som veldig farlig, siden det er et forsøk på «zionistisk hjernevasking.»

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart