Her skal vi se litt på to slike målinger. Den ene er målingene bak Israels demokrati-indeks (IDI), den andre er Gallups Globale tilfredshetsindeks (Global Wellbeing Index) (GWI).
Israel er i en krigssituasjon. Og når det ikke er fred, pleier det å slå kraftig og negativt ut på meningsmålingene. Men ikke i Israel.
Bare 38 prosent av jødiske israelere definerer Israels nåværende situasjon som «god». 60 prosent mener at regjeringen ikke håndterer Israels problemer godt. 62 prosent synes at de har liten eller ingen innflytelse på regjeringens politikk.
Ikke så veldig godt
På GWI ligger Israel forholdsvis dårlig an med hensyn til negative opplevelser. Israel ligger sammen med 7 andre land på en delt plass 14-21. (Mange synes kanskje ikke at det er så veldig dårlig det heller!) Der skal man si noe om hvordan dagen før undersøkelsen var. Hva hadde man av fysisk smerte, bekymring, tristhet, stress eller sinne?
Tross disse problemene ligger Israel meget høyt på optimisme og generell tilfredshet. På IDI var 79 prosent av jødene i Israel optimistiske med hensyn til framtida. På GWI lå Israel i 2011 på delt 4.-5. plass sammen med Sverige. Hele 65 prosent av befolkningen sa at de «trives» i en meningsmåling tatt opp i slutten av 2011. Året før lå Israel på 7. plass, så det er altså framgang.
Hvorfor så tilfredse?
Evelyn Gordon, som har skrevet artikkelen som er vår hovedkilde, siterer en ung bekjent som forklarte den uventet store tilfredsheten med at israelerne har noe i sitt liv som er større enn dem selv, større enn de daglige tingene. Det gir mening til det de gjennomgår, og gjør at smerte, bekymring, tristhet, stress, sinne og mangel på fred ikke føles så ille likevel.
82 prosent av de israelske jødene definerer seg selv som zionister. De støtter altså at jødene skal ha en stat. Denne staten har de fått, og den er – tross alle feil og mangler – meget vellykket. Innvandrere er kommet til Israel fra hele verden, og generelt har integreringen vært vellykket. Til å begynne med var landet så fattig at de måtte rasjonere maten. Nå er Israel medlem av «de rikes klubb», OECD. Israel har en forventet levealder blant de aller fremste i verden, og en høyere fødselsrate enn noe annet vestlig land. [Israel vil altså få langt mindre problemer med eldrebølgen enn andre vestlige land.]
Et stort flertall av jødene i Israel venter at Israel fortsatt vil kunne forsvare seg militært når det er nødvendig (85 prosent), at det vil forbli jødisk (78 prosent) og at det fortsatt vil være et drivhus for høyteknologi (84 prosent). De har gleden av å se at det prosjektet de har viet sitt liv til, lykkes mot alle odds.
Konklusjon
Alle israelere kan komme med lange lister med ting som ikke er som det burde være i Israel, for eksempel altfor stor forskjell mellom fattig og rik. Men tross dette og mye annet: Israel er levedyktig og i bemerkelsesverdig god form etter 64 år.
Derfor trives israelerne og ser framtida optimistisk i møte.
Kilde: En artikkel av Evelyn Gordon på jpost.com (Jerusalem Post) 24. september 2012.