Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Horizon 2020 undertegnet – uten endringer

EU-president José Manuel Barroso og Israels statsminister Benjamin Netanyahu (Illustrasjon: European External Action Service, flickr.com)
EU-president José Manuel Barroso og Israels statsminister Benjamin Netanyahu (Illustrasjon: European External Action Service, flickr.com)
Justisminister Tzipi Livni klarte ikke å skaffe Israel nevneverdige endringer i avtaleteksten med EU om forskningsprosjektet Horizon 2020. Barroso (t.v.) og EU gir Israel 12 milliarder kroner i støtte til forskning de neste syv årene.
Justisminister og "diplomatiminister" Tzipi Livni (Foto: Tzipi Livni, Facebook.com)

Som eneste land utenfor EU har Israel nå undertegnet forsknings- og utviklingsprosjektet Horizon 2020, som sikrer 12 milliarder kroner i EU-støtte til israelsk forskning de neste sju årene. Times of Israel opplyser at det også gir israelske forskere økt tilgang til en rekke av EUs programmer.

Den eneste endringen som kom på plass etter en hel dag med drøftelser mellom EUs utenriksminister Catherine Ashton og Israels justisminister Tzipi Livni, er en prinsipiell bemerkning i avtaleteksten om at Israel ikke er enige i unionens syn på bosetningene og Øst-Jerusalem, men respekterer at det er EUs politikk.

EUs utenriksminister Catherine Ashton (Foto: Wikimedia Commons)
EUs utenriksminister Catherine Ashton (Foto: Wikimedia Commons)

– Det ser ut for oss som at den israelske regjeringen har akseptert det fundamentale prinsippet om at EU har en politikk som sier at vi ikke ønsker å bruke penger i bosetningene. Den israelske regjeringen har formulert et forslag på en formulering der de ikke er enige med politikken, men aksepterer at det er vår politikk. På grunn av det, er det min forståelse at når vi er enige om prinsippene, burde det også være mulig å bli enige om hvordan vi praktiserer disse prinsippene, sa EUs ambassadør i Israel, Lars Faaborg-Rasmussen, rett før avtalen var endelig i boks.

– Avtalen respekterer fullt og helt EUs juridiske og finansmessige krav, mens den samtidig respekterer Israels politiske sensitiviteter og bevarer deres prinsipielle standpunkt. Avtalen gjør at det israelske forskningsmiljøet kan få nytte av et av EUs viktigste forskningsprogrammer og bli ytterligere integrert i det europeiske forsknings- og romfartsprogrammet, sier en pressemelding fra regjeringen i Jerusalem.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart