I slutten av november rapporterte MIFF om The Economists undersøkelse av i hvilke land det vil være best å bli født i 2013. Rangeringen ble ifølge The Economist gjort «dødsens alvorlig», med ønske om å måle hvilke land som gir best muligheter for helse, trygghet og et økonomisk vellykket liv i årene som kommer. På denne målingen kom Israel på 20. plass, foran land som Frankrike (26) og Storbritannia (27).
The Economist gjorde en tilsvarende rangering i 1988, som magasinet nå omtaler som overfladisk (light-heartedly) i forhold til 2013-rangeringen. Likevel inneholdt 1988-rangeringen fire sentrale økonomiske og fire viktige sosio-politiske indeksfaktorer. Den sa en del om det innbyrdes forhold i livskvalitet mellom de 50 land som var plukket ut til å delta i rangeringen. Den gang kom Israel på 30. plass, en plass de delte med Brasil. India og Mexico lå hakket foran, Kina og Portugal hakket bak.
Selv om metodene og indeksfaktorene er ulike i 1988- og 2013-rangeringen, kan det være interessant å se hvordan det innbyrdes forhold mellom landene utvikler seg. Som MIFFs oversikt viser (se under), har Israel styrket sin plassering ti plasser. Denne prestasjonen deler Israel med Norge, som har rykket fram fra 13. plass til 3. plass.
Israel, sammen med de oljerike landene De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia, er de eneste tre landene fra Midtøsten som går fram i rangeringen. Tyrkia og Iran faller 10 plasser, Egypt faller 16 plasser.
Kvalitetsveksten for israelske statsborgere og framgangen på Economist-rangeringen har kommet i en 25-års periode med rask befolkningsøkning i Israel. Siden 1988 har landet tatt imot langt over én million jødiske innvandrere fra det tidligere Sovjetunionen. Israel gikk opp fra 4,4 til 7,1 millioner innbyggere (61 prosent økning) fra 1975 til 2005. Siden den gang har befolkningsveksten fortsatt, og innbyggertallet har nå passert 8 millioner. Island (50%), Australia (49%) og USA (36%) er de eneste vestlige landene som hadde noe i nærheten av den samme befolkningsveksten i perioden 1975-2005. Norges vekst i samme periode var på kun 15 prosent.
Resultatene blir enda mer imponerende når man vet at Israel har hatt større utfordringer med terrorangrep og kriger som truer egen sivilbefolkning enn noen av de andre landene som går fram på Economist-rangeringen. Ingen andre land enn Israel bruker større ressurser på sikkerhet per innbygger.
I løpet av de nærmeste årene ligger Israel an til å få sin økonomi betydelig styrket, ikke minst på grunn av store funn av naturgass i landets økonomiske sone av Middelhavet. Det er grunn til å vente at Israel fortsetter å klatre på rangeringer over verdens beste land.
- Les også artikkelen Israel er en stor suksess – basert på FNs Human Development Index.
Tabellen viser endringen i de ulike lands plassering fra 1988- til 2013-rangeringen til The Economist.
* Ikke med på 2013-rangeringen.