Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Fjernet minner om kokain

Israelske forskere har funnet ut en metode som gjør at kroppen "glemmer" at den er avhengig av narkotika.
Rottene fikk sprøyter direkte inn i et område av hjernen som kontrollerer nytelse og belønning, og som tidligere bevist påvirker narkotikaavhengighet.

En forskergruppe ved Det hebraiske universitet, ledet av Rami Yaka ved instituttet for narkotikaforskning, står bak oppdagelsene.

ZIP
Forskerne lot en gruppe rotter få doser med kokain over to uker. Etterpå lyktes de med å få rottene til tilsynelatende å «glemme» sin narkotikaavhengighet.

Rottene fikk sprøyter direkte inn i et område av hjernen som kontrollerer nytelse og belønning, og som tidligere bevist påvirker narkotikaavhengighet. Et lite protein kalt ZIP, ble sprøytet inn i dette området.

– Minner trigger lengsler
I stedet for å vende tilbake til stedet der rottene hadde fått sine doser med kokain fra, ignorerte rottene det. Forskerne mener dette antyder at alle minnene om deres avhengighet har blitt slettet.

– Et av de største problemene med narkotikaavhengighet er alle dem som faller tilbake til narkotikabruk etter å ha blitt rehabilitert. Minner kan trigge en lengsel etter narkotika, inkludert minnet om stoffet i seg selv, om nålen eller miljøet der stoffet ble konsumert, forklarer Yaka til Ha’aretz.

Kan slette langtidsminner
– Denne forskningen indikerer muligheter for å slette disse minnene, på en måte som gjør at de avhengige kan få slettet de assosiasjonene de har i hodene sine til dop, legger han til.

De siste fem årene har ZIP-proteinet vist seg, gjennom annen forskning, å påvirke læreprosesser. Fram til nå har imidlertid all tap av minne kun vært midlertidige. Den nye forskningen til Yaka og hans medarbeidere har vist at proteinet også kan slette minner som er opparbeidet gjennom langvarige læreprosesser.

Kan bidra til å slette andre minner
Det mest interessante er derfor, sier han, at proteinet trolig også vil kunne bidra til å slette minner forbundet med andre lidelser, som posttraumatisk stress.

– All narkotika følger den samme avhengighetsreaksjonen, bare med ulik intensitet. […] Derfor burde stoffene som påvirker minnene rundt kokainavhengighet, ha en liknende påvirkning i forhold til avhengighet av andre stoffer, mener Yaka.

Forskerne er fortsatt usikre på om kun minner som har med narkotikabruk å gjøre slettes, eller om proteinet ZIP påvirker også andre minner.

– Tester vi har gjort viser at det stedet i hjernen hvor stoffet ble sprøytet inn, kun har sammenheng med minner om nytelse og belønning, og ikke noe annet. Vi har også funnet ut at etter innsprøytingen av stoffet ble ikke rottenes evne til å akkumulere nye minner påvirket, sier Yaka.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart