Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Skapte kjønnsceller av bakterieceller

Israelske forskere klarte nylig å framstille kjønnsceller for mus av bakterieceller.

Den israelske legeforskningen er uvanlig nyskapende og ligger helt fremst i verden når det gjelder innovasjon som redder liv. Israel er også det landet som bruker mest penger på forskning og utvikling i forhold til folketallet. De medisinske forskerne i landet publiserer mest artikler i verden per hode.

Fra bakterie til sperm
En forskningsgruppe ved Ben Gurion-universitetet opplevde nylig et gjennombrudd som ikke nødvendigvis redder liv, men som skaper dem. Fra bakterieceller lyktes det nemlig forskningsteamet å framstille musesperm, altså kjønnsceller for hankjønnede mus.

Selv kaller de oppdagelsen for et «gjennombrudd» som de håper på sikt kan bidra til å kunne gjøre sterile menn fruktbare, eller hjelpe tenåringer som er i risikosonen til å bli sterile.

Likevel er det en stund til at forskere kan ta i bruk metoden på mennesker, understreker forskningsleder Mahmoud Huleihel overfor Jerusalem Post. Han publiserte for kort tid siden funnene i en artikkel i tidsskriftet Asian Journal of Andrology.

Forskerne benyttet seg av et tredimensjonalt cellesystem (SACS) som de la på prosessert sjøtang. Huleihel forklarer at forskningen tidligere har brukt et todimensjonalt system for cellekultur, som ikke har lyktes. Men ved bruk av sjøtangen blir miljøet til cellene «mye mer representativt» for de naturlige forholdene slike celler har hos hanmusene selv.

Musene det ble forsket på var alle sju dager gamle.

Forskningslandet
Det nye gjennombruddet fra Ben Gurion føyer seg inn i rekken av oppsiktsvekkende medisinske oppdagelser i Israels historie. Tidligere har man blant annet funnet opp et proteiner som kan bekjempe virusinfeksjoner, medisin for multiple sclerosis og var først ute i verden med forskning på stamceller. I 2011 produserte israelske forskere stamceller for truede dyrearter, som kan bidra til å redde dem fra å bli utryddet.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart