Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Vi kan lære av Israel

- Den tredje verden kan lære av Israel, mener Greg Mills. Israel har gått fra å være et fattig u-land i 1948 til å bli en viktig økonomi på verdensbasis i 2011.

Den sør-afrikanske journalisten Greg Mills er journalist og spaltist i en av landets største aviser, The Times. For kort tid siden var han på «studietur» til Israel, for å skrive om den rivende økonomiske utviklingen Midtøsten-demokratiet har opplevd siden 1948.

Rapporten han gir sine lesere [ekstern lenke] stiller Israel i et svært godt lys. Mills mener bildet av Israel internasjonalt må nyanseres. Deres revolusjonerende suksesshistorie kommer ikke godt nok fram.

– Mange ønsker å tone ned hva Israel har oppnådd og bruke landet som en syndebukk i forhold til andres feil, skriver han.

 

Revolusjonerende landbruk

Kun 20 prosent av Israels allerede svært lille areal er dyrkbar mark. At landet har et innbyggertall på snart 8 millioner innbyggere og en befolkningstetthet på over 360 personer per kilometer, gjør ikke akkurat suksessen mindre oppsiktsvekkende. Fra 1948 fram til i dag har matproduksjonen økt 16 ganger hva den var i utgangspunktet, som igjen er mange ganger befolkningsøkningen. Dette imponerer Mills.

Utbredt bruk av høy-teknologi og høyt utdannet arbeidskraft er nøkkelen til suksessen i Israels landbruk. Samtidig som bruken av vann i bransjen går stadig nedover, øker produksjonsresultatet enormt. Israel produserer i dag godt over to tredeler av sitt eget matforbruk.

 

Blomstrende innovasjon

Men det er ikke bare landbruket som har gjennomgått en revolusjon. Israel er blant verdens største leverandør av diamanter, elektronisk og medisinsk utstyr, samt software- og telekommunikasjonsteknologi. Kun USA har i 2011 flere selskaper på teknologibørsen NASDAQ enn denne bittelille kyststripen øst i Middelhavet.

Dette er imponerende resultater, som kommer blant annet av Israels enorme satsing på forskning og utvikling, mener den sør-afrikanske journalisten. Ingen land i verden bruker mer penger på forskning i forhold til innbyggertallet. Den intense sikkerhetssituasjonen og militærtjenesten gjør at innbyggerne er robuste, har lang horisont og søker løsning på problemer. Samtidig samarbeider universitetene og næringslivet svært tett når det kommer til forskning og innovasjon.

 

Skjebnen i egne hender

Til tross for at den israelske økonomien har vært i konstant vekst under den internasjonale finanskrisen, har det unge og innovative landet fortsatt utfordringer, påpeker Mills videre. For mye av økonomien er konsentrert på for få hender. Men Israel har mye å lære land i den tredje verden.

– I motsetning til den høyst politiserte karikaturen av Israel som et amerikansk protektorat som melker Holocaust for alt det er verdt, kommer nesten alt de har oppnådd ut fra den faste overbevisning om at deres skjebne ikke ligger i noen som helst andres hender. Utviklingsland hadde gjort klokt i å etterlikne Israel her, i stedet for å slakte dem, avslutter journalisten.

Har du besøkt landbruk- eller teknologifirma i Israel som du ble ekstra imponert av? Del det med leserne i kommentarfeltet.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart