Den sør-afrikanske journalisten Greg Mills er journalist og spaltist i en av landets største aviser, The Times. For kort tid siden var han på «studietur» til Israel, for å skrive om den rivende økonomiske utviklingen Midtøsten-demokratiet har opplevd siden 1948.
Rapporten han gir sine lesere [ekstern lenke] stiller Israel i et svært godt lys. Mills mener bildet av Israel internasjonalt må nyanseres. Deres revolusjonerende suksesshistorie kommer ikke godt nok fram.
– Mange ønsker å tone ned hva Israel har oppnådd og bruke landet som en syndebukk i forhold til andres feil, skriver han.
Revolusjonerende landbruk
Kun 20 prosent av Israels allerede svært lille areal er dyrkbar mark. At landet har et innbyggertall på snart 8 millioner innbyggere og en befolkningstetthet på over 360 personer per kilometer, gjør ikke akkurat suksessen mindre oppsiktsvekkende. Fra 1948 fram til i dag har matproduksjonen økt 16 ganger hva den var i utgangspunktet, som igjen er mange ganger befolkningsøkningen. Dette imponerer Mills.
Utbredt bruk av høy-teknologi og høyt utdannet arbeidskraft er nøkkelen til suksessen i Israels landbruk. Samtidig som bruken av vann i bransjen går stadig nedover, øker produksjonsresultatet enormt. Israel produserer i dag godt over to tredeler av sitt eget matforbruk.
Blomstrende innovasjon
Men det er ikke bare landbruket som har gjennomgått en revolusjon. Israel er blant verdens største leverandør av diamanter, elektronisk og medisinsk utstyr, samt software- og telekommunikasjonsteknologi. Kun USA har i 2011 flere selskaper på teknologibørsen NASDAQ enn denne bittelille kyststripen øst i Middelhavet.
Dette er imponerende resultater, som kommer blant annet av Israels enorme satsing på forskning og utvikling, mener den sør-afrikanske journalisten. Ingen land i verden bruker mer penger på forskning i forhold til innbyggertallet. Den intense sikkerhetssituasjonen og militærtjenesten gjør at innbyggerne er robuste, har lang horisont og søker løsning på problemer. Samtidig samarbeider universitetene og næringslivet svært tett når det kommer til forskning og innovasjon.
Skjebnen i egne hender
Til tross for at den israelske økonomien har vært i konstant vekst under den internasjonale finanskrisen, har det unge og innovative landet fortsatt utfordringer, påpeker Mills videre. For mye av økonomien er konsentrert på for få hender. Men Israel har mye å lære land i den tredje verden.
– I motsetning til den høyst politiserte karikaturen av Israel som et amerikansk protektorat som melker Holocaust for alt det er verdt, kommer nesten alt de har oppnådd ut fra den faste overbevisning om at deres skjebne ikke ligger i noen som helst andres hender. Utviklingsland hadde gjort klokt i å etterlikne Israel her, i stedet for å slakte dem, avslutter journalisten.
Har du besøkt landbruk- eller teknologifirma i Israel som du ble ekstra imponert av? Del det med leserne i kommentarfeltet.