Illustrasjon: Skjermdump fra SpaceIL.com
Illustrasjon: Skjermdump fra SpaceIL.com

Romfartøy på månen i 2015?

Israelsk romfartøy på månen innen tre år. En utoptisk drøm eller et realistisk mål? Ifølge SpaceIL er svaret definitivt det siste.

– Folk trodde det var en spøk da vi startet opp for to år siden. Selv nå får vi høre det til en viss grad. Men SpaceIL er ikke en spøk, det vil sette agendaen i den vitenskapelige utdannelsen og forskningen i Israel i framtiden, tror Enon Landenberg, markedsføringssjef i selskapet.

Målet er å sende det første israelske romfartøyet til månen. Det største israelske kommunikasjonsselskapet Bezeq har nå undertegnet en sponsoravtale med SpaceIL. Det er den første av en rekke avtaler som de håper å få på plass de neste månedene. Skulle selskapet lykkes med prosjektet sitt, vil det uten tvil være den største vitenskapelige bragden i Israels historie.

Vil presse fram innovasjon
Inspirasjonen kommer fra konkurransen til Google som kalles LunarX. De lover å gi bort 150 millioner kroner til det første selskapet som klarer å lande et ubemannet robotfartøy på månen som skal gjennomføre bestemte oppgaver: Sende høyoppløselig video til jorden, utforske overflaten og bevege seg minimum 500 meter rundt på månens overflate. Slik håper de at privat næringsliv kan ta del i romeventyret, for å presse fram ny innovasjon og gjøre vitenskap interessant for unge mennesker.

– Vi har sett hvordan romutforskning har skutt fart i hele nasjonale økonomier og oppnådd nye, bedre innovasjonsnivåer. Israel er klar for en slik revolusjon og SpaceIL skal få det til å bli virkelighet, hevder formann Yanki Margalit.

Moon 2.0, sesong én
Fartøyet vil også bli det letteste som noen gang har blitt sendt ut i rommet. Dens totalvekt på 120 kilo gjør at den kan «haike» med et større fartøy ut i rommet, før det setter farten mot månen.

– I dag ser israelske barn på lokale versjoner av store realityprogrammer, som «The Voice» eller «Mesterkokken». I 2015 ønsker vi å sikre at de ser på et nytt realityprogram: «Moon 2.0», sesong én. Et program som vi tror de vil bli inspirert til å bli en del av, når de bare ser hvor langt den israelske teknologien faktisk har tatt oss, forklarer Margalit.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart