En mulig signatur fra Higgs-bosonet, utredet av en simulert kollisjon melom to protoner. (Foto: Wikimedia Commons)
En mulig signatur fra Higgs-bosonet, utredet av en simulert kollisjon melom to protoner. (Foto: Wikimedia Commons)

To israelske Nobel-priser

Den belgisk-jødiske Holocaust-overleveren Francois Englert ved Universitetet i Tel Aviv fikk Nobel-prisen i fysikk, mens israelsk-amerikanske Arieh Warshel og israelsk-britisk-amerikanske Michael Levitt i dag ble tildelt prisen innen kategorien kjemi.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig
Nobelpris-vinner i fysikk 2013, Francois Englert (Foto: Wikimedia Commons)
Nobelpris-vinner i fysikk 2013, Francois Englert (Foto: Wikimedia Commons)

De to teoretiske fysikerne Englerts og Peter Higgs vinner Nobel-prisen i fysikk for sitt berømte funn av den såkalte «Higgs-partikkelen«, populært kalt «gudspartikkelen». Englert arbeider også ved Universitetet i Brüssel og har en spesialrolle ved Fysikkfakultetet i Tel Aviv som «forskningsovervåker». Han har ikke israelsk statsborgerskap, men den 80-årige belgiske jøden og Holocaust-overleveren har tette bånd til Universitetet i Tel Aviv, melder Times of Israel.

Francois Englerts og Peter Higgs‘ teorier om partikkelen og Higgs-feltet ble lansert i 1964 og bevist under et forsøk ved CERN-reaktoren i Sveits i 2012.

Nobelpris-vinner i fysikk 2013, Peter Higgs (Foto: Wikimedia Commons)
Nobelpris-vinner i fysikk 2013, Peter Higgs (Foto: Wikimedia Commons)

– Jeg er helt overveldet over å vinne denne prisen og takker det kongelige svenske akademiet. Jeg håper denne anerkjennelsen vil hjelpe til med å øke bevisstheten rundt verdien av uhindret teoretisk forskning, sier teoriens far, Higgs.

Englert er en av de fysikkforskerne som mer enn mange andre i årenes løp har videreutviklet og utvidet den opprinnelige teorien til Higgs. Begge har vunnet en rekke internasjonale forskningspriser tidligere.

Kjemipris til israelske jøder

Nobelpris-vinner i kjemi 2013, Arieh Warshel (Foto: Wikimedia Commons)
Nobelpris-vinner i kjemi 2013, Arieh Warshel (Foto: Wikimedia Commons)

Den israelsk-amerikanske professoren ved Universitetet i California, Arieh Warshel, ble onsdag ettermiddag tildelt Nobel-prisen i kjemi sammen med amerikansk-østerrikske Martin Karplus og  Michael Levitt med statsborgerskap i Israel, USA og Storbritannia. Alle tre er jøder.

Kjemikerne får prisen for å ha utviklet storskala-modeller på datamaskin for komplekse kjemiske systemer. Både Levitt og Warshel har studert ved Technion-universitetet i Haifa. Sistnevnte vokste også opp på kibbutzen Sde Nahum. Alle tre arbeider ved ulike universiteter i USA.

Nobelpris-vinner i kjemi 2013, Michael Levitt (Foto: Wikimedia Commons)
Nobelpris-vinner i kjemi 2013, Michael Levitt (Foto: Wikimedia Commons)

Av de åtte personene som deler de tre Nobel-prisene som til nå er offentliggjort i år, er seks av dem jøder. James Rothman og Randy Schekman, ble mandag tildelt Nobel-prisen i medisin.

Jødene består kun av rundt 0,2 prosent av verdens befolkning, men det lille folket har vunnet over 20 prosent av Nobel-prisene. På en rekke felter har deres bidrag til verden vært større enn det deres beskjedne “folketall” skulle tilsi.

Med Levitts og Warshels Nobel-seier har israelske statsborgere totalt vunnet prisen 13 ganger, uavhengig av kategori. Sist ut var Dan Shechtman, også han i kjemi, i 2011.

Tre Nobel-tildelinger skal fortsatt offentliggjøres i år, innen økonomi, litteratur og fredsarbeid.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart