Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Kan ha oppdaget antibiotikaens arvtager

Strukturen til en typisk bakteriofag (Foto: Wikimedia Commons)
Strukturen til en typisk bakteriofag (Foto: Wikimedia Commons)
Ved Universitetet i Tel Aviv har de oppdaget et protein som dreper bakterier. Det kan bety at det kan erstatte antibiotikabehandlingen.

Forskere har i mange tiår advart mot at bakterier blir stadig mer resistente mot antibiotika og at faren er tilstede for at det ikke vil fungere som en behandlingsmetode i framtiden. Heller ikke i dag er det en effektiv behandling i mange tilfeller av infeksjoner eller andre bakteriesykdommer.

Det er en erstatning for dagens antibiotika et forskningsteam ved Universitetet i Tel Aviv har vært på utkikk etter. Teamet er ledet av professor Udi Qimron. De har kommet over et protein som forhindrer bakterier fra å dele seg og derfor blir ødelagt, skriver Ha’aretz.

I kampen mot bakteriene benytter forskerne verdens vanligste livsform: Bakteriofager. Det er en svært liten form for virus som ikke er skadelig for mennesker. Men på samme måten som virus injiserer de ulike DNA inn i en celle, tar kontroll over den og reproduserer seg i den. Når den har reprodusert rundt 2-300 bakteriofager inne i vertscellen sprekker den og nye bakteriofager kan infisere andre celler. Så mye som 5.000 bakteriofager kan feste seg på én enkelt celle. Bakterier og bakteriofager er «naturlige fiender», forklarer Qimron.

– Bakterier blir infisert med bakteriofager, som er deres naturlige fiende, og som i de fleste tilfeller dreper dem. Helt siden vi oppdaget bakteriofager på begynnelsen av 1900-tallet, har forskere forstått at ut i fra prinsippet «fienden av fienden er din venn», kan fager bli brukt medisinsk for å bekjempe bakterier, forteller han.

Forskerne har arbeidet med å forstå rollen som de 56 genene bakteriofagen T7 injiserer i E-koli-bakteriene. Proteinet kjent som Gen 0.4 har som egenskap at det stenger av cellens evne til å reprodusere seg selv og medfører derfor at cellen til slutt sprekker. Nå forsøker forskerne å sikre seg patent på Gen 0.4. Ifølge Qimron kan «potensielt dette proteinet bli antibiotikaens ideelle erstatter».

Men også i forhold til bakteriofager har bakterier vist motstandsmekanismer, på samme måte som mot dagens antibiotika. Likevel kan det, om det viser seg å bli vellykket, være en god erstatning for antibiotika på mellomlang sikt, på et tidspunkt der forskerne sliter med å finne nye og mer effektive former av behandlingen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart